HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Gesellmann Opus Eximium 2008

2011.07.31. 09:30 AG 2.0

Úgy rémlik, az első Pannon Bországgyűlésen volt külföldi vendég Burgenland, kulturált-finom vöröseket lehetett kóstolni a régió standján. Ahol azonban egyáltalán nem tolongtak a látogatók, a magyarok magyart isznak mindmáig – egy-két elszánt kollégát leszámítva –, akkoriban pláne így volt ez. Érdekes tényleg: bármerre járok-kelek, fontos bortermelő országokban is vannak a polcokon máshonnét érkezett termékek bőven, nálunk viszont minden előzetes riadalom ellenére az uniós csatlakozás sem hozott áttörést ez ügyben. Tudom, hogy növekszik az import, azt is, hogy vannak szegmensek, ahol ez probléma, a piac elárasztása mégis elmaradt. Amúgy természetesen nem baj, hogy a hazai fogyasztó patrióta, egészséges dolog ez. Csak azt szerettem volna mondani, jó megismerkedni a kontextussal, hogy tudjuk, hol a helyünk nagyjából. A gondolatmenet fő irányához visszatérve, azon a Bországgyűlésen rendszeresen visszajártunk V. Proffal a burgenlandiakhoz, főként a deutschkreuzi Weingut Gesellmann Opus Eximiumjának köszönhetően. Komoly darab volt, bejött. Azóta megkülönböztetett figyelemmel fordulok a borászat színes címkés palackjai felé, és bár egyszer nemrég nem hengereltek le, most megint muszáj volt vennem egyet ebből az autentikus fajtás presztízsházasításból. A kétszer drágább Bela Rexre sajnáltam a pénzt, erre nem, leperkáltam szépen a 18 és fél eurót. Válogatott kékfrankosok, zweigeltek, szentlőrinciek küvésítése, fahordó, tizennégyes alkohol. Mély szín, kissé zárt illat, mentes minden direktségtől, meggy, erdei gyümölcsök, fűszerek. Közepesnél nem sokkal nagyobb test, fiatal tannin, jó sav. Határozott, markáns karakter, visszafogott zamatvilág. Eleganciának nincs híján, ám inkább erőteljes, mint komplex vagy színes. Az első és az utolsó korty is azt üzente, korai volt kibontani, egy-két év múlva többet mutathatna. Utólag sopánkodni kár, máskor másképp lesz. 6 pont.

Szólj hozzá!

Címkék: ausztria hatpontos gesellmann burgenland 2008 opus eximium

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása