HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Degenfeld 3 Puttonyos Aszú 2006

2011.08.23. 18:00 AG 2.0

Ilyen kategóriának nem is szabadna léteznie, vélte egy korábbi, témába vágó bejegyzésem alatt a szigorú szakértő, és én azóta sem tudom, legalább részben egyetértsek-e vele, vagy semennyire sem. Tiszta sor, hogy az aszú Magyarország létező legnagyobb kincse, ilyen beltartalmi értékekkel bíró, az egyensúlyt ilyen magas szinten megmutatni képes különleges-nemes édes bort sehol a világon nem bírnak készíteni, csak és kizárólag Tokajban. Mai eszünkkel biztosak vagyunk ebben. Mindez a komolyabb puttonyszámú tételekre érvényes elsősorban. Márpedig amennyiben ez így van, nyilván az ötösökkel és a hatosokkal célszerű előretörnünk. Ráadásul, ha egyszerűsödik a rendszer, egyszerűsödik a kommunikáció is: azt mondhatjuk, ez itt a mi aszúnk, ezt tudja, és nem kell magyarázni, miért akkorák a különbségek a hármas és a hatos között. Mindazonáltal ez csak az egyik része az egésznek – több alrészből rakódik össze a másik rész is. Egyfelől tapasztalataim szerint koránt sem okoz akkora gondot a puttonyosság mibenlétének megismertetése a laikusokkal. A történet bájos és hatásos, magát a puttonyos szót jólesik kimondani, akár egy külföldinek is. Másfelől nem feltétlen baj, ha bele lehet kóstolni a műfajba tíz-egynéhány euró környéki árakon. A háromputtonyos jó esetben épp az a kategória, ahol az aszú eredendő komolysága könnyedséggel, érthetőséggel, kedvességgel párosul. Ez az a szint, ahonnét el lehet indulni felfelé, ha van késztetés, és ha van miből. Azt vélem hinni, hogy aki megkóstolja például a címszereplőt, az elégedetten csettint, de aligha áll meg. Az elmúlt hetekben a tarcali Gróf Degengeld Szőlőbirtok két hármasához is szerencsém lehetett. Előbb egy kétezerötösnek hágtunk a nyakára egy klassz ebéd végén, aztán az aktuálisan piacon lévő kétezerhatos egy palackjára is sor került. Kiváló évjárat volt ez Hegyalján, a száraz borok sem állítottak mást annak idején, és lassan az aszúk is hozzáteszik a magukét. Feszes savak kísérnek izgalmas tartalmakat. A négyötödnyi furmintra épített Degenfeld-hármas szép világos még, gyümölcsös, körtés, gazdag illatából kiköszön a szőlőfajta. Jó testű, kitűnő szerkezetű, zamatos, lendületes, búcsúja hosszú és tiszta. Frissességéből mit sem veszített, élvezet inni, és tartalékai is vannak bőven. Karakteres, intelligens bor. Árában van. 7 pont.

11 komment

Címkék: 2006 tokaj hétpontos degenfeld aszú háromputtonyos

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez valóban izgalmas kérdés. Mert egyfelől a változatosság tényleg sokszínűvé teszi egy borvidék termékpiramisát, meg aztán ez is sajátos az aszú esetében, hogy ehhez hasonló (tradicionális) klasszifikáció másutt nem is nagyon van a világon borok közt (hazánkban meg aztán végképp nincs rá példa). Egyszerűen hozzá tartozik a puttony szó Tokaj hagyományaihoz. Másfelől viszont tényleg annyira szerteágazó lett már az édes tokajiak mezőnye, hogy lassan végig nézegetni is terhes egy külföldinek (3-6 p. aszúk, szamorodni, late harvest, cuvée, fordítás, aszúkból már vannak dűlősek is, 1-2 évjárat és szamorodniban is lesz stb). Könnyű elveszni köztük. Miközben tény, hogy a 6 puttonyos kell, hogy legyen a non plus ultra, ami egyértelműen a legnagyobb figyelmet érdemelné egy viszonylag széles és magas színvonalú fölhozatallal (szükségszerűen a jobb évjáratokból).
De legyen ez a legnagyobb gondja a hazai borágazatnak!
Ami palackokkal én kínáltam francia barátokat azok közül a 3-4 puttonyosok kapták a legtöbb dicséretet. Az 5-6 már túl nehéznek találtatott ott és akkor.
minden évjáratban egy aszú készüljön, a lehető legjobb...a könnyedebb egyensúlyt lehet hívni bárhogy, csak ne így...az aszú legyen az évjárat esszenciája...;-)
Okosan íródott a cikk. Nincs mindenkinek pénze 6 puttonyosra. Ha valaki rákap az aszúra és anyagilag megengedheti, akkor az meg is fogja venni azt, amelyik számára különleges élményt nyújt. Ezek pedig az 5-6 puttonyosak. Ettől a 3 puttonyos ugyanúgy elfér, hisz remek tételeket lehet köztük találni. Szerintem jól van ez így ahogy van.
@ringsider: Egyetértek! Néha a kevesebb több.
A Degenfeld a meglepetések háza. Sohasem lehet tudni, mikor lel az ember náluk igazi gyöngyszemre.
Érdemes ezt átolvasni: tokajwine.net/hu/cikkek/elemzesek-tokaj/10922-tiz-feltetel-ami-nelkuel-tokaj-nem-lehet-sikeres

Nagyon okosan, érthetően, logikusan leírja a 2. pontban, hogy mi a probléma a puttonyszámmal. Nem arról van szó, hogy ne legyen 200g cukortartalmú aszú, hanem arról, hogy pusztán a nagyobb cukortatalom miatt ne kerüljön egy aszúbor automatikusan magasabb kategóriába. Igaza van Alkonyi Lászlónak.
@BZoltan: A puttonyszámmal való visszaélés ma inkább abban valósul meg, hogy alacsonyabb számot jelöl a címkén, mint amennyit a cukortartalma indokolna. Szumó bírkózót indít a lepkesúlyban, és van aki csak a cukor alapján jobbnak ítéli. De itt egy adott borról lenne szó, amire ez nem igaz.
@hegyaljai: Az amiről te írsz az nem visszaélés. Akkor szerinted egy a somlói védett eredetű kategóriának megfelelő bort visszaélés OEM kategóriába palackozni? Vagy egy OEM borként palackozható bort visszaélés FN kategóriába versenyeztetni?

Egy alapvetően hierarchikus klasszifikációban mindig joga van a magasabb kategória helyett az alsóbbat választani a termelő. Ez semmilyen esetben sem visszaélést.

Egy nehézsúlyú bokszoló is kiállhat a középsúlyúak ellen, de nem biztos, hogy a közönség kíváncsi lesz a nehézkes mozgására és mafla nagy pofonjaira. Mert ebben a súlycsoportban a táncos mozgást és a technikát szereti.

De szerintem te is tudod, hogy nem ez a lényeg, hanem az, hogy a cukor tényleg nem szabadna, hogy minőségmeghatározó legyen.
@BZoltan: Ne itt vitassuk ezt meg!
@hegyaljai: de hat Maistro, kend vetette fel, hogy visszaélés lenne a magasabb osztályba is megfelelő bort alsóbb kategóriában versenyeztetni.

Ez nem állja meg a helyét. Szerintem ez nagyon messze van attól, hogy egyáltalán vita alpját képezhesse.
süti beállítások módosítása