Hosszú pauza után itt van a mit csinál most? sorozat második része, ígérem, a jövőben sűrűbbre veszem a periodicitást. Mai főszereplőnk Demeter Zoltán, a Magyar Borért Díj első tulajdonosa. Térek a tárgyra. A legjobb tokaji termelők egyike – öt település határában, hét dűlőben, hét hektáron gazdálkodik – két birtokbort készített a 2008-as évjáratban. A száraz furmintnak – amelynek félszáraz elődjéről meleg hangon emlékeztem meg nemrégiben – megszületett az édes párja, elsősorban kövérszőlőből, amelyet hárslevelű, sárgamuskotály, bátai és gohér tesz színesebbé. Mindkét tételt műanyag dugó segítségével zárta bordeaux-i – és nem rajnai – palackba a termelő, áruk 3000 forint körüli. A dolog azért is érdekes, mert Demeter Zoltán a Terroir Clubbal karöltve több étteremnél eredményesen kezdeményezte – Stand Bisztró, Arany Kaviár, Csalogány 26, Rókusfalvy Fogadó –, hogy ezeket a tételeket tartsák nyitva, kínálják pohárban a fogyasztóknak. Rajtuk keresztül vezethet ugyanis az út az egyedi és izgalmas tokaji borok felé. Meg kell tanulnunk egyszerű mondatokat mondani, összegezte a lényeget Demeter Zoltán. Szerinte a bontott üvegekkel mindenki jól jár, nemcsak a termelő és a fogyasztó, az éttermes is, hiszen a legtöbben sokkal szívesen kóstolnak egy étkezéshez többféle bort, és kevésbé szívesen választanak egyszerre egész palackot. Demeter párhuzamot vont: egyre több jó gasztróhely mutatja meg képességeit elérhető árú ebédmenük által, és ha ezek tetszenek a publikumnak, jönnek megint, amikor mélyebb élményekre vágynak. A borász mindeközben folytatja a dűlők bemutatását is a száraz borok közreműködésével, a már ismert területek mellett – Veres, Kakas, Lapis, Szerelmi, Boda – mellett új szereplőként bukkan fel a színen a mádi Őszhegyről származó sárgamuskotály. Eddig nem tudtuk, a fajta mire képes a kedves-behízelgő világon túl, állapította meg róla a termelő. D. Z. üvegdugóval is kísérletezik, mert fontos feladat megtalálni azt a zárást, amelynek köszönhetően stabil, eltartható lesz a tartalom. Mindenre nyitott vagyok a jó bor érdekében, mondta útkereséseiről Demeter Zoltán.
Demeter Z. és az egyszerű mondatok
2009.09.02. 08:00 AG 2.0
5 komment
Címkék: hírek tokaj emberek demeter zoltán
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.09.02. 08:56:40
Ez pedig nem egy triviális feladat a legtöbb bornak. Az én tapasztalatom - és szubjektív véleményem - szerint Kellően magas extrakt, határozott savgerinc, alkohol és ezen három sziklaszilárd egyensúlya teszi lehetővé azt, hogy a bor bontott állapotban is az maradjon ami frissen volt.
Kétség kívül Demeter Zoltán borai állják a próbát.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.02. 12:03:24
takács bálint - zsebtévé 2009.09.02. 12:26:09
Mondjuk olyankor mindíg idegesít, hogy mi van a palackban a boron kívül. Az asszony azt mondja, semmi.
A sima visszadugózásnál viszont biztos jobb.
takács bálint - zsebtévé - légürestér
Ferraiolo 2009.09.04. 14:54:32
Bizony, hogy állják. Nem vagyok híve a "kipukkantjuk és majd jól eltesszük a bort napokig-hetekig a hűtőbe" mozgalomnak, de Zoli borait kóstolva nem egyszer volt, hogy a bor mélysége és nagysága miatt nem fogyott el azonnal az adott tétel és másnap visszakóstolódott. Legutóbb pl. a 2006-os Lapis (az egyik kedvencem). Amúgy most indultunk el mi is Zoli két birtokborával, a Borfeszten meg is lehet majd kóstolni őket a standunknál.
Üdv:Ferraiolo
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.09. 08:51:52