HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Figula Mihály maga ellen beszél

2009.10.22. 08:00 AG 2.0

A Figula Pincénél már csak egy kis szürkebarát van kint, ezt leszámítva véget ért a szüret. Ifj. Figula Mihály, aki édesapja tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála után vette át a birtok irányítását, azt mondja, vegyes évjárat a 2009-es. Balatonfüreden és környékén három hónapon át – júliusban, augusztusban, szeptemberben – nem volt csapadék, és ennek nemcsak kedvezőek a következményei. A már kierjedt borok szépek, gazdagok, zamatosak, ám a válogatott tételekről még nem tudni, milyenek lesznek. Különösen a vörösboroknál szaladtak túl a cukorfokok, 23-24-eket is mértek, előfordulhatnak tehát magas, 14-16 körüli alkoholok. "Pedig ez egyáltalán nem cél, sokkal inkább az eleganciát, a harmóniát szeretnénk elérni, a savakra figyelünk, nem a koncentráltságra törekszünk" – jegyezte meg Figula Mihály. Az alacsony tőketerhelésnek köszönhetően előfordult, hogy hiába termelt rengeteg cukrot a szőlő idejekorán, íze-zamata nem volt még tökéletesen érett. A nyarak az utóbbi években előrehozták a szüretet, október közepe későinek számított, régebben e hónap végén, november elején jutottak el idáig. Figuláék nagy kedvvel folytatják a dűlők feltérképezését – fehérben és vörösben is –, a minőséghez igazodva azonban nem minden évben jönnek ki mindennel. Balázshegyi chardonnay volt 2007-ben és 2008-ban is, a tihanyi merlot-val, a Farkasverem cabernet franc-nal is ez a helyzet, de arácsi rizling például 2008-ból nem lesz, Szilénusz meg a tavalyi pauza után idén sem készül, ez már most látszik. A Figula Pince szortimentje változatlanul gazdag, legalább 15 tétel összejön az alapketegóriásokkal és a válogatásokkal. A sokféleséget piaci oldalról nézve nem könnyű kommunikálni – ismerte el Figula Mihály –, másfelől viszont szakmailag barbárság lenne nem bemutatni a dülők egyediségét. "Előbb-utóbb csak lesz annyi tapasztalatunk, hogy eldönthessük, hogyan tovább" – tette hozzá. "Az 1993-as volt az első évjáratunk, azóta eltelt tizenhat év, de még mindig nem érzem magamat sokkal okosabbnak" – mondta még erről. Figuláéknál jól pörög a borturizmus és a helyi értékesítés, amit missziónak is tekintenek, mindenkinek jó, ha gyarapszik a borbarátok száma. A gazdasági válságot saját bőrükön nem tapasztalják, a fiatal borász mégis úgy gondolja, itt az ideje, hogy a borvidék eldöntse, merre akar menni. Balatonfüreden és Csopakon nincs eredetvédelem, rendet kellene tenni, "ki kellene találni, mit is akarunk mondjuk az olaszrizlingtől". "Talán magunk ellen beszelék, mégis azt mondom: ne a borász neve után menjenek az emberek – indokolt Figula Mihály. – A bort a termőhelynek kell hitelesítenie, ebben hiszünk."

3 komment

Címkék: hírek balaton figula emberek balatonfüred

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyáron a füredi borheteken kóstoltam Figuláék Fülöp nevű borát (CF-merlot), és bár abszolút laikusként, de lehengerelt. Vettünk egy palackot (5500 Ft, szóval az ára is megvan), és otthon is lehengerelt. Ha kóstolta már valaki (AG vagy bárki más), kíváncsi lennék a véleményetekre!
Amúgy Figuláék nekem rokonszenvesek (meg persze jók a boraik is).
Ebben a szövegben is tetszik, hogy nem próbál úgy tenni, mint aki nagyon ért mindenhez, hanem elismeri, hogy a 'dűlőfaggatással' még 16 év után sem sokkal okosabbak. (Nem merem az alázat szót használni, mert (ha jól emlékszem) AG meg fog róni érte :-) de a fennhéjázás hiánya kiolvasható belőle, na.
A Fülöp valóban egy nagyon komoly vörös, amit talán elrejt a túl visszafogott címke. Az ára viszont már jelzi... Pont emiatt egy egész palackkal nem ismerkedtem meg, de egy-egy kóstolás is nagyon meggyőző volt, még az ilyen szempontból nem feltétlenül ideális füredi borhéten is.
Évekig jártunk barátaimmal a Füredi Borhetekre és a Figula bódénál mindig sokat időztünk.
süti beállítások módosítása