Azt, hogy a Balaton déli partján is készülhet minimum olyan színvonalú vörösbor, mint Villányban, Szekszárdon, Egerben és Sopronban, mindenekelőtt Konyári Jánosnak és Dánielnek köszönhetően tudjuk. Apa és fia a már sokszor felemlegetett vörös Sigillum Loliensével, annak is a 2000-es évjáratával vált ismertté a szélesebb közönség körében. Az egyesek szerint véget ért, mások szerint ellenben tizenkét hónapig még aktuális évtizedben aztán ügyesen megkapaszkodtak az ország legjobb borászatai között. Szortimentjük folyamatosan tisztul, egyszersmind újabb és újabb presztízstermékekkel egészül ki. A csúcsok csúcsára a 2006-os évjárattól az üdítő módon nem latin fantázianevet kapott Páva kívánkozik. A bordeaux-i összetételű vörös házasításhoz a Kishegy legjobb parcelláin szüretelték a cabernet sauvignont, a cabernet franc-t és a csipetnyi merlot-t, a bort 13 hónapig érlelték fahordóban, néhány hónap híján két éve palackban tartózkodik. 2008 végén kóstoltam egy hosszú sorban, a mezőny legjobbjának találtam, két korty alapján kiosztottam neki a kilencest. Azóta sokan dicsérték, kevesen bírálták, utóbbiak pl. zöld tannint emlegettek, amit a korábbi és az újabb próba alapján sem tudok értelmezni. Mély szín, sűrű illatok, meleg, mediterrán-újvilági karakter. Erdei gyümölcsök, csokoládé, hömpölygés. Kezdetben némi tejesség, ami idővel szerencsésen eltűnik. Szájban széles, betölt minden szegletet, cserei gazdagok és érettek, kicsit talán édesek. Utóíze hosszú és tiszta. Egyben van, akárhonnan nézem. Komplex és rétegzett, de nem telít el, úgy nagy, hogy nem kell tőle megijedni. Mégis: ahhoz, hogy többórás ismerkedés után is kiérdemelje az idol minősítést, több dimenzióra lenne szüksége. A 8 pontot és a karácsony-szilveszter környékének legjobb vöröse címet így is megkapja.
Konyári Páva 2006
2010.01.05. 08:00 AG 2.0
22 komment
Címkék: balaton 2006 nyolcpontos konyári
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Octopus 2010.01.05. 09:39:05
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.05. 11:27:35
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.05. 11:35:09
alkoholista.blog.hu/2010/01/05/unnepek_kozt
ez a zöldesség-hatás.
Ennél a bornál is belefutottam, hogy elsőre gyönyörű volt, másik alkalommal meg zöldnek éreztem, ami elég megmagyarázhatatlannak tűnt a szememben. Ez a helyzet a fenti cikken a szerzőknél és nálam is, csak egri tételekkel - hosszabb szellőzéssel ott is hibátlan volt a bor.
De a Pávával már mástól is hallottam ezt a sztorit, sőt, talán még valaki Konyári Danira is hivatkozott, hogy ő is állt már a jelenség előtt értetlenül... (Elnézést tőle, ha mégsem így volt.)
Nem tudja valaki, hogy mi ez a "zöldnek érzem nyitás után, de kiszellőzik"-hatás?
Esetleg egy erre járó borász tudja, mire gondolok? (Merthogy ez nem egy tipikusan szellőztetendő jegynek tűnik.)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.05. 11:37:04
Szóval szellőztetni muszáj :)
vinos 2010.01.06. 07:08:56
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.06. 07:54:59
a pávát ezúttal egy 2004-es burgaud cote rotie mellett kóstoltuk, illetve ittuk, akkor pedig, amikor először feldicsértem, hosszú 2006-os magyar sorból emelkedett ki. semmifajta zöldességet nem éreztem benne. ahogyan az attilában sem, igaz, annak a mélyelemzése még hátra van, legalábbis remélem :)
nem kötözködésiből, de nem lehet, hogy olykor a bor nyerseségét összekeverjük az alapanyag nyerseségével? én általában próbálok különbséget tenni a nyers és a zöld tannin között, és néha azt merem gondolni, hogy ez sikerül. mást ne mondjak, egy 2001-es barolóban akár most is irdatlanul sok lehet a cser, de másképp szárít, mint az, amelyikről tudod, hogy sosem fog integrálódni. másik példa: a mostanában keveset emlegetett vesztergombi ferenc boraiban fiatal korukban rettenetesen soknak tűnt a tannin, aztán három-négy év múlva rendszerint sokkal szebbek voltak ezek a borok
és persze az is lehet, hogy mást értünk zöldességen. olyan is volt már, hogy valaki azt a leveszöldséges-húsos árnyalatot titulálta annak, amit én nagyon szeretek, és semmi esetre sem hoznék összefüggésbe az éretlenséggel
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.06. 12:52:58
Van egy olyan fajta "zöldesség"-érzet, ami éretlenséget sugall számomra, és ezt többször együtt érezzük más kóstolókkal is. De kezd az a képem kialakulni, hogy ez mégsem éretlenséget jelent, legalábbis nem minden esetben, mert a bort szellőzéssel / némi rákényszerített oxidációval kiheveri.
Néha a hűvösebb klímájú, vagy hűvösebb évjáratok vörösborokban, pl. CS-kben szokott ez szembejönni, ott nem is vonjuk kétségbe, hogy valszeg kevés volt a meleg a szőlőnek.
Nem olyan erős, mint a paprikás-füves kifejezett éretlenség, de hasonlóban játszik. Talán olyan könnyedebb árokparti - gazos hangulata van, de nem kellemes.
Remélem így világosabb. Meg ha valaki tudja a megfejtést, ne habozzon közölni!
Octopus 2010.01.06. 13:42:37
Hasonló zöldesség/éretlenség érezhető pl a házi sárgabaracklekvárban, mikor éretlenebb barackból készült (biztos mindenki ismeri, a nem napsütötte oldala keményebb és enyhén zöld a baracknak, enni sem a legjobb, de a kész lekváron is átjön az éretlen aroma, akármennyi cukrot tettek bele, nem segít)
Octopus 2010.01.06. 13:51:04
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.06. 17:33:34
Azt esetleg meg tudod mondani, hogy miért tud egy ilyen jegy kiszellőzni? Mert ha éretlen gyümölcsből jönne, akkor azt gondolom, hogy nem tudna. Vagy lehet, hogy másból is származik ilyen "zöldes" jegy, ami viszont nem éretlenség, és kiszellőzhet?
Octopus 2010.01.06. 17:45:41
Én másfajta zöld szagról, ami kiszellőzhetne - pl valami borhibáról vagy ilyesmiről - nem tudok, de nem vagyok maszter of wine, hogy mindent tudjak :)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.06. 18:23:17
Káááár, káááár.
Sötét Holló
De mindenesetre köszi!
akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.08. 01:36:58
akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.08. 01:42:04
Octopus 2010.01.08. 11:20:30
A paprika egy érdekes sztori, elég bonyolult kérdés, ajánlom mindenkinek ezt az cikket, elég komoly:
www.practicalwinery.com/marapr06p13.htm
Nem tudja valaki, idehaza engedélyezett-e a thermovinification (nem tudom hogy van magyarul) nevű módszer? A Rhone völgyében tudtommal elterjedt, Egerben pl hasznos lehetne, talán segitene az éretlen karakteren vörösboroknál...
akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.08. 15:07:59
A cikk valóban érdekes. Tényleg bonyolult a kérdés, de zömmel az éretlenséggel van kapcsolatban. A thermovinification ezek szerint egyszerű, rövid ideig tartó melegítés 60-80C-ra. Ez azért elég brutál, majdnem forralt bor. :)
Octopus 2010.01.08. 17:44:54
Kiváncsi lennék, a thermovinification-től a bor gyümölcsössége nem lesz-e főtt jellegű, de ha nem árt, akkor miért ne lehetne kipróbálni?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.08. 21:37:05
Octopus 2010.01.09. 09:43:50
Még egy kicsit rabolnám itt a helyet, kiemelnék egy idézetet az amcsi cikkből; a túlzottan alacsony tőketerhelés/hozam sem tűnik üdvözítő módszernek (bár ez továbbra is a paprikásságra vonatkozik, de lehet általánosságban is igaz):
"Winegrowers need to focus on how to manipulate methoxypyrazines to the preferred level in the vineyard. Vine balance is key to this. Vines that are undercropped produce wines with high levels of green pepper attributes, as do vines that are overly vigorous and cropped too heavily."
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.09. 11:41:13
@Octopus: köszi, talán ez a metoxipirazénos-téma vezeti a gondolataimat leginkább valamilyen irányba, bár egyelőre fogalmam sincs, hogy mi a csuda is az... Bár kicsit furán hangzik, hogy ha nem pont éppen annyi a gyümölcs, amennyi kell a tőkén, akkor ilyen jegyeket produkál a bor.
Kóstolómester (törölt) 2010.01.09. 13:36:07
A fentiekben leírt következtetéshez nem tudok hozzászolni mert nincs ilyesfajta érdeklődésem. A mi Páva palackunk technikailag rendben volt de GY is ugyanazt mondta mint én hogy kellemes egy küvé de túlárazott és nem lesz állóképessége, nem lesz "nagy visszatérés" 10 év múlva és nem lesz jobb jelenlegi állapotánál. (Ha tévedtünk valaki majd írja meg)
Úgy éreztem hogy volt valami "olcsóság" az édességében, számomra csak az első pohár tűnt csábítónak de mivel üzleti megbeszélés kelléke volt, csak én figyeltem rá a végén de nem volt már eléggé "izgalmas". Semmiféle késztetést nem éreztem arra hogy 11.000 forintot előrántva rohanjak egy másik palackot vásárolni. AG 8 pontjával úgy értenék egyet ha max 5 ezer forint lenne az ára. A kilenc pont pedig úgy jöhetett össze hogy az egy korty az egy csók de a nőt ebből még nem ismerjük igazán.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.10. 13:13:35
(Alföldi Merlot utalásai is jók Sinatrával és Feuchtwangerrel, csak az ódon zenében és a filozófiában mára már lustább vagyok megmozdulni, így nehezebben bontom ki a mondanivalóit).