A konkurencia nyomában kullogok, de csak elmesélem én is, hogyan láttam a badacsonyi Váli Péter és a villányi – vagy siklósi, vagy túronyi, vagy mi – Janus Borház közös kóstolóját. Továbbra sem szeretnék gasztrózni, de annyit meg kell jegyeznem, hogy a híres Nagyvásárcsarnokban található, önkiszolgáló karakterű Fakanál étteremben volt az esemény, ami elsőre nem tűnt a legszerencsésebb választásnak, másodjára azonban határozottan bejött a tepertőkrémes-kolbászos-halászleves borozás; igaz, a lilahagyma fogyasztását biztos, ami biztos alapon mellőztem. Úgy tűnt, a változatos összetételű közönség – a borhoz kevésbé konyító barátok és kereskedők, valamint a fent hivatkozott Alkesz-tudósító mellett megjelent Kató Shiraz András terroirtudós és a régi ismerős Csite blogger is – élvezi a helyzetet, nem bánja, hogy nem illatolós-finomkodós körülmények között fogyaszt. És akkor a borokról. Váli Péter termékeiről megemlékeztem karácsony előtt, 2008-as olaszrizlingje és főként kéknyelűje került terítékre akkor. Most kiderült: legjobbjaiba botlottam bele véletlenül, más bora nem tudta felülmúlni ezek teljesítményét. Az indításkor fröccsként kínált budai zöldet véltem még roppant korrektnek, és tetszett a 2008-as szűz pinot noir, sokkal inkább, mint a sűrűbb korábbi. A Luca Bora nevezetű muscat ottonel–budai zöld házasítás jó ötlet, megfigyeljük máskor is. A Janus Borházról sok jót hallottam, de még soha nem kóstoltam semmijét. Nagy érdeklődéssel várjuk azokat a termelőket-borászatokat a Villányi borvidékről, akik-amelyek ügyesen felzárkózhatnak az ősnevek mellé, örülünk, ha felbukkan a Heumann, Maul Zsolt, Iványi Zsófia, vagy akárki más. Aztán méricskélünk. A Janus még nem látszik nagynak, de mintha nem is ez lenne a cél, mintha könyedebb, barátibb borokat próbálnának asztalra tenni. Egyik-másik sikerül, a harmadik kevésbé. A hangsúlyozottan komolyan vett portugieser 2008-as változatában lehet valami, hamarosan elkortyolok belőle egy üveggel, utána szólok, mire jutottam. A rozé nem volt elsöprő, a pinot noir sem, a 2008-as cabernet franc-nak pihenésre van szüksége. A cabernet sauvignon alapú Bordó már hozta azt a fűszerességet a gyümölcsök mellett, amit egy középre kalibrált vöröstől szívesen veszek, a franc-ból és merlot-ból összerakott Örömbor pláne. Kezdetnek nem rossz, ebből a pincéből is kisülhet a jó. A Váli-kéknyelű és -olaszrizling mellett az Örömbor kapott még bele a 6 pontos szintbe.
A Váli Bor és a Janus Borház
2010.02.04. 08:00 AG 2.0
6 komment
Címkék: badacsony villány rendezvények janus váli
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.04. 10:50:35
Janus: tavaly a Millenárison ott voltak. A rozé túl nehéz volt, talán szerencsésebb lenne ezzel a beltartalommal sillert csinálniuk. A portugieserjük igen jó.
Maul: szintén a Millenárison kóstoltam egy tételüket. Az a pinó az egyik legrettenetesebb pinot noir volt, ami valaha ittam (méltó, csak más habitusú párja a Telekinek). :(
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.04. 14:15:09
Sorra is kellene venni az új évjáratokat, csak el ne feledjem...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.04. 14:23:09
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.04. 17:02:52
zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.02.05. 08:53:45
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.06. 01:31:17