Ahogy a 90-es években már ismert borászok-pincészetek többségéről, úgy a Baron von Twickel Szőlőbirtokról is megvan a magam története ismeretségünk korai szakaszából. A hőskorban persze még nem így hívták Szekszárd talán legnagyobb borászatát, amely állami romokon éledt újjá ügyesen, pénzes külföldi befektető közreműködésével. A Liszt Pincészet több lábon álló mezőgazdasági részvénytársaság része volt, amely kezdetben csak a híres zeneszerző nevét és arcmását viselő márkát menedzselte. Még az ősidőkben kedveltem meg a szortimentből előbb konkrétan az 1994-es évjáratú cabernet sauvignont, majd az 1999-es rajnai rizlinget. Később beléptek újabb minőségek, a Chateau Kajmád és főként a Domaine Gróf Zichy, ezek a borok többet akartak és többet mutattak, mint az ezer forint alatti alapkategória. Készültek érdekes és figyelemre méltó tételek, az igazi áttörés azonban ez ideig nem következett be. Többször elhatároztam, hogy felveszem megint a Liszt-fonalat, eljött az ideje. A Domaine Gróf Zichy széria 2007-es cabernet sauvignonját megelőzte a híre, azt mondták többen, a Bortársaság bővített Szekszárd-választékának egyik legnívósabb darabja ez, ráadásul kvalitásaihoz képest kimondottan olcsó. Még valami, ami miatt muszáj volt magamévá tennem: szeretem a cabernet sauvignont. A chardonnay-val is így vagyok, akkor is szívesen ittam őket, amikor divat volt, azóta még szívesebben, mióta nem az. Egy borrocker mit tehetne, punkoskodik jókedvében. Sötét szín, gazdag illat. Fűszerekkel, bőrrel, sok-sok gyümölccsel, érett eperrel, bogyósokkal, komplexen, élénken, okosan. Szépen mozog, pirosan csurog a pohár falán. Arányos, jó szerkezetű, hosszú, tanninja besimult, nem tapad, savai tartják. Zamatos, a 15-ös alkohol inkább melegít, nem csíp, nem is édesíti. Sauvignonos szárazság-frissesség teszi majdhogynem üdévé, legalábbis élettelivé. Az átgondolt hordóhasználat hozzátesz, és nem vesz el belőle semmit. Annyira nem rétegzett, hogy nagy bornak nevezzem, aligha is akar annak látszani. Perfekt munka a tízeurós kategóriában. Nekifutás nélkül megugorja a 6 pontos szintet.
Gróf Zichy Cabernet Sauvignon 2007
2010.03.28. 08:00 AG 2.0
15 komment
Címkék: szekszárd hatpontos cabernet sauvignon 2007 twickel gróf zichy
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
morc 2010.03.28. 09:37:55
kukko 2010.03.28. 09:56:58
Kóstolómester (törölt) 2010.03.28. 14:37:33
Erotikus hozzáállás. Már látom amint barátnőd beöltözik Cabernet Sauvignon-nak. :)
A véleményem megegyezik a tieddel a cikket illetően, én a Liszt korszak Bio tételeire figyeltem fel (bio liszt :)annak idején, akadt pár ügyes és olcsó borocska.
Ezt a 2007-es Zichy tételt nem kóstoltam de számomra GOND a 15-ös alkohol a Cabernet-ben ezért vissza is tenném a polcra. Ha ilyen magas az alkohol akkor hogy képes fajtajellegét megtartani és egyensúlyban maradni?
Még soha nem fordult elő hogy jó Cabernet-t ittam volna ilyen magas alkohollal.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.28. 18:53:43
Kóstolómester (törölt) 2010.03.28. 21:02:12
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.29. 00:46:03
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.29. 02:17:36
Akkor inkább innék pálinkát. Egy a baj: azt meg nem kedvelem.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.29. 07:53:56
amelynek én sem vagyok nagy barátja, ahányszor nem esik jól, szóvá teszem. ebben a borban viszont engem tényleg nem bántott, magam is meglepődtem
Octopus 2010.03.29. 10:38:58
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.29. 23:17:56
@Hepci: kérdezzük meg hát őt magát...
Shiraz, bírod a magas, 15% feletti alkoholt?
shiraz 2010.03.29. 23:48:59
szvsz nem az alkoholfok abszolút értéke számít, hanem hogy hogyan illeszkedik a bor összképébe. van ahol a 13 is kilóg de lehet 15-tel is egy bor egyensúlyban.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.30. 09:31:55
Szerintem Te is könnyebben vagy egyensúlyban. Egy 13-as után...
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.30. 11:25:04
egy amaronéban, egy cdp-ben vagy egy rdd-ben simán elfér 15-17 is szerintem. nagyjából két dolog van, ami zavar a magas szeszben. az egyik, hogy túl gyorsan hat. a másik, hogy ha nincs mellette elég egyéb tartalom, édesít, és az nem jó
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.30. 17:00:08
Amarone és recioto (ha jól írom az utóbbit) esetében én se éreztem zavarónak a magas szeszt.
Mi a cdp és a rdd?
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.30. 17:01:41