HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Gróf Zichy Cabernet Sauvignon 2007

2010.03.28. 08:00 AG 2.0

Ahogy a 90-es években már ismert borászok-pincészetek többségéről, úgy a Baron von Twickel Szőlőbirtokról is megvan a magam története ismeretségünk korai szakaszából. A hőskorban persze még nem így hívták Szekszárd talán legnagyobb borászatát, amely állami romokon éledt újjá ügyesen, pénzes külföldi befektető közreműködésével. A Liszt Pincészet több lábon álló mezőgazdasági részvénytársaság része volt, amely kezdetben csak a híres zeneszerző nevét és arcmását viselő márkát menedzselte. Még az ősidőkben kedveltem meg a szortimentből előbb konkrétan az 1994-es évjáratú cabernet sauvignont, majd az 1999-es rajnai rizlinget. Később beléptek újabb minőségek, a Chateau Kajmád és főként a Domaine Gróf Zichy, ezek a borok többet akartak és többet mutattak, mint az ezer forint alatti alapkategória. Készültek érdekes és figyelemre méltó tételek, az igazi áttörés azonban ez ideig nem következett be. Többször elhatároztam, hogy felveszem megint a Liszt-fonalat, eljött az ideje. A Domaine Gróf Zichy széria 2007-es cabernet sauvignonját megelőzte a híre, azt mondták többen, a Bortársaság bővített Szekszárd-választékának egyik legnívósabb darabja ez, ráadásul kvalitásaihoz képest kimondottan olcsó. Még valami, ami miatt muszáj volt magamévá tennem: szeretem a cabernet sauvignont. A chardonnay-val is így vagyok, akkor is szívesen ittam őket, amikor divat volt, azóta még szívesebben, mióta nem az. Egy borrocker mit tehetne, punkoskodik jókedvében. Sötét szín, gazdag illat. Fűszerekkel, bőrrel, sok-sok gyümölccsel, érett eperrel, bogyósokkal, komplexen, élénken, okosan. Szépen mozog, pirosan csurog a pohár falán. Arányos, jó szerkezetű, hosszú, tanninja besimult, nem tapad, savai tartják. Zamatos, a 15-ös alkohol inkább melegít, nem csíp, nem is édesíti. Sauvignonos szárazság-frissesség teszi majdhogynem üdévé, legalábbis élettelivé. Az átgondolt hordóhasználat hozzátesz, és nem vesz el belőle semmit. Annyira nem rétegzett, hogy nagy bornak nevezzem, aligha is akar annak látszani. Perfekt munka a tízeurós kategóriában. Nekifutás nélkül megugorja a 6 pontos szintet.

15 komment

Címkék: szekszárd hatpontos cabernet sauvignon 2007 twickel gróf zichy

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem sajnos nem igazán tetszett: de a 2006-os Merlot-val is ugyanígy jártam. Egyiknél sem tudtam megszabadulni attól az érzéstől, hogy egy tömegborgyártó magasabbra pozicionált, korrekt alapanyagból készül, de meglehetősen fantáziátlan termékét iszom. (Valahogy azonnal Csányi-szortiment magasabb árazású tagjaira kellett asszociálnom). 2007-es szekszárdi CS-ből pl. Bősz Adrián-féle lényegesen izgalmasabb (szerintem).
@morc: Kell ilyen is, aki mennyiséget is elő tud állítani, mindezt úgy, hogy a minőséget is hozni tudja, ráadásul olcsón. Hogy nem izgalmas? Lehet. Valamikor izgalmat keres az ember, néha meg csak úgy borozik, mondjuk olyan társasággal, ahol nem borszakértők ülnek. Ez a sorozat pedig árban és minőségben is a Penfolds, Montes, Kaiken, stb... alap borainak lehet a magyar konkurenciája
"Még valami, ami miatt muszáj volt magamévá tennem: szeretem a cabernet sauvignont."

Erotikus hozzáállás. Már látom amint barátnőd beöltözik Cabernet Sauvignon-nak. :)

A véleményem megegyezik a tieddel a cikket illetően, én a Liszt korszak Bio tételeire figyeltem fel (bio liszt :)annak idején, akadt pár ügyes és olcsó borocska.
Ezt a 2007-es Zichy tételt nem kóstoltam de számomra GOND a 15-ös alkohol a Cabernet-ben ezért vissza is tenném a polcra. Ha ilyen magas az alkohol akkor hogy képes fajtajellegét megtartani és egyensúlyban maradni?
Még soha nem fordult elő hogy jó Cabernet-t ittam volna ilyen magas alkohollal.
@Szomjas Gödény: Shiraz az rendben, bírja a klímát és a magasabb alkoholt de a Cabernet? Nem tudok példát mondani. A Penfolds 707-esek amik jók voltak, mind 15 alattiak voltak. Esetleg te tudsz valami jó példát?
@Kóstolómester: Áttúrtam a tippjeim, de nem tudok, Penfoldsék tényleg megállnak 15% alatt. Peter Lehmann-tól a Mentorra gondoltam még, de ő is csak most 14.
@Kóstolómester: szerintem a shiraz se bírja a magas alkoholt. :)
Akkor inkább innék pálinkát. Egy a baj: azt meg nem kedvelem.
@Hepci: a portói is jól bírja a magas alkoholt :)

amelynek én sem vagyok nagy barátja, ahányszor nem esik jól, szóvá teszem. ebben a borban viszont engem tényleg nem bántott, magam is meglepődtem
@Szomjas Gödény: én nem csak a Mentor, a kisebb kabernéjük, a Marananga simán 13,0%. Lehmannt még nem láttam 14,5 felett, Penfoldsot is csak egyet (2005 RWT shiraz), talán nem véletlen, keményen dolgoznak az alkohol megszelidítésén
@Octopus: az lett volna a másik tippem, az RWT, de legszebb emlékeim és tegnapi utánanézésem nyomán csak 14,5%-ot találtam, így már fel sem hoztam :)

@Hepci: kérdezzük meg hát őt magát...
Shiraz, bírod a magas, 15% feletti alkoholt?
:))
szvsz nem az alkoholfok abszolút értéke számít, hanem hogy hogyan illeszkedik a bor összképébe. van ahol a 13 is kilóg de lehet 15-tel is egy bor egyensúlyban.
@shiraz: azért 13-mal könnyebben egyensúlyban lenne az a bor, amiből még a 15 se lóg nagyon ki (én speciel még nem ittam olyat, amiből nem éreztem kilógónak a 15-ös alkoholt, de nem is keresgéltem a 30-40 jurós kategória felett).
Szerintem Te is könnyebben vagy egyensúlyban. Egy 13-as után...
@Hepci: én már ittam, többet is

egy amaronéban, egy cdp-ben vagy egy rdd-ben simán elfér 15-17 is szerintem. nagyjából két dolog van, ami zavar a magas szeszben. az egyik, hogy túl gyorsan hat. a másik, hogy ha nincs mellette elég egyéb tartalom, édesít, és az nem jó
@AG 2.0: kizárólag száraz vörösre gondoltam, csak nem fejtettem ki. :)
Amarone és recioto (ha jól írom az utóbbit) esetében én se éreztem zavarónak a magas szeszt.
Mi a cdp és a rdd?
@Hepci: elnézést, chateauneuf-du-pape és ribera del duero, én is kizárólag száraz vörösre gondoltam :)
süti beállítások módosítása