HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Mikor igyak, mikor ne? Na és mennyit?

2010.04.19. 08:00 AG 2.0

Beszélünk a borról, sokat, naponta és gyakrabban, de arról szinte soha nem esik szó, hogy ez egy alkoholos ital, aminek nemcsak illata és íze van, hanem hatása is. Akkortájt, amikor az Alkesz indult, volt egy-két ötlet – azon belül, hogy másképpen, szabadabban, frissebben kéne írni, mint ahogy bevett –, miszerint a mámorról sem helyes megfeledkezni, anélkül kicsit képmutatás az egész. A hatásnak, igaz, nemigen van minősége, mert nem a minőségtől függ, hanem a mennyiségtől, így a felvetésnek annál több következménye nem lett, mint hogy egyszer-kétszer kiderült, az alkoholista is ember. De azon mégis alaposan el kell gondolkodnom, hogy ma már inkább az élményért iszom-e a bort, és a hatás vajon csak járulékos következmény-e tényleg. Hiszen minden szakmai öntudat – ezt az előbbit lehetőség szerint értelmezzék ironikusan – ellenére gyakran előfordul, hogy amikor fáradtan-kiszipolyozottan hazatérek, az első pohárnak épp az esztétikája érdekel kevésbé. Kifli hozzászólóval – évekig tartó ellenségeskedés után kiderült, nem vagyunk képtelenek kommunikálni egymással – társalogtunk arról a minap virtuálisan, szeszfüggők-e vagyunk, ha minden másodnap muszáj meginnunk egy üveggel. Mert az világos lett hamar, hogy az igényszintünk hasonló. Nem, dehogy vagyunk, érveltem, amíg minden második napot gond nélkül ki bírjuk hagyni, addig nagy baj nincs. Tizensok éve működik ez, a helyzet érdemben nem romlik, hátha lehet tartani a tempót mindhalálig – mert a szisztémát felborító egészségügyi vészhelyzeteket mégse fessünk a falra. A borfüggés különben is más. Azt mások kérdezték szívélyesen – úgy rémlik, kommentben is nemrég –, hogy bírom a napi egy bejegyzéssel járó tempót. Hát egyfelől úgy, hogy mivel a posztok jellemzően egy-egy tételről szólnak, többemberes borozások több napra adnak muníciót. Másfelől pedig kötöttem kompromisszumot: az utóbbi időben gyakran köpök itthon is. Nincs mese, néha muszáj, ez a helyzet. Persze az is fix, van, aminek minden cseppje kincs. Két hirtelen példa az utóbbi időből: a 2007-es Légli Landordból vagy a 2008-es Demeter Zoltán Birtokborból semennyi sem ment pocsékba. Elfogytak cakkpakk, ahogy normális népek közt szokás. Ilyenkor megvan aztán a mámor is. A megfelelő minőségnek köszönhető mértékben. Elég ennyi, másfél üveg még elmegy, kettő sok lenne. Belegondolni is ijesztő, hogy húszévesen három liter savanyú házibor volt a napi rekordom. Ami még mindig messze volt Ady Endre fénykorának ötliteres penzumától. Na de: a címbeli kérdések közül az első kettőre rég tudjuk a választ a félreértett Bélától, akinek a mélyelemzésével, lehet, örökre adós maradok. Szóval, egy törvény van: bármikor, bárhol, bárhogyan. A harmadikra meg mondjon valami igazat az olvasó. Is. Ha akar.

19 komment

Címkék: gondolatmenetek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na de Ady nem élt valami sokat.
Az elmúlt két hétben csak vásárolt borhoz jutottam hozzá (mert a sajátomat lekéneztem, és olyankor nem iható), jobbára olaszrizlinget próbálok venni, hogy el tudjam helyezni a saját boromat. Nem tudok annyit költeni borra, hogy csak a legjobbat igyam, így 1000-2000 forint közötti, többnyire áruházban vett borokat ittam. Ezekből egy üveg 2-4 nap alatt fogy el, este, amikor a gyerekek már lefeküdtek, leülök a számítógép elé kattintgatni, és kortyolgatom a bort. Ilyenkor csak nagyon ritkán érzem, hogy a fejembe szállna.

Aztán hétvégén lementem Dörgicsére, hoztam haza bort magamnak. Elképesztően kívántam már, ki voltam éhezve rendesen. Szombaton este megittam fél litert, akkor a fejmbe szállt. Nagyon jól esett. Vasárnap ebédnél kezdtem a poharazást, estére aznap is elfogyott egy fél liter. Ez így elnyújtva egyáltalán nem ártott meg.

a Hamvas Béla által írt "idillolaj" igaz lehet. Szerintem a jó bor valahogy beindítja az embert, és ha olyan bort iszik, amitől másnap reggel a szőlővirág illatát érzi az orrában, a nőt is jobban kívánja. (Ne röhögjetek ki: ez empirikus tapasztalat!) Talán nem véletlenül a Somlói a nászéjszajkák bora - Hamvas szerint abban van a legtöbb "idillolaj".
@kifli: Kellett ahhoz a szifilisz is...
Az angol kormany egeszsegugyi ajnalasa szerint kb heti 2 uveg bor ami meg nem karos. (nem egyszerre fogyasztva)
@londonercsecse: szerintem a napi fél liter a limes. Nem mindig sikerül ezen innen maradni, csókoltatom a GGT-met.
Szerintem nagyon sok mindentől függ, hogy mennyi érdemes inni. Alkoholügyileg más a történet egy megtermett, mázsás úriember esetében és más egy ötvenkilós hölgy esetébe. De még azonos súlycsoportban sem mindegy, hogy milyen gyors az anyagcseréje az iszákos borbarátnak, milyenek a májfunkciói.
A szesz hatását tekintve nem mindegy, hogy agysebész az aki be akar verni két palack bort egy nap vagy szellemi szabadúszó aki kiválóan (sőt még jobban) tud dologozni ha nap közben elszürcsöl néhány liter bort.

Az én személyes tapasztalatom az, hogy fél-egy liter bort simán fel tudok dolgozni, ha az egyenletesen van elosztva a nap során és szabad levegőn végzek fizikai munkát. De egy ültő helyemben egy fárasztó nap után egy palack bor már kellemes tudatmódosulást okoz :)
szerintem aki rendszeresen, azaz mindennap vagy minden másnap megiszik egy üveg bort, vagy többet, vagy egy héten egyszer vagy többször berúg az alkoholista.
@kifli: Méghozzá Művelt Alkoholista, mert annyi tapasztalat már műveltté tesz:)
@fiatalborivo: kivéve, ha ugyanazt issza minden nap
Nem hiszem azt ha valaki mindennap megiszik egy palack jó mínőségű bort elosztva 3-4órás időintervallumba az alkoholizmusnak számít.
Szerintem a mai világban az ásványvízen és a jó boron kívül nincsen egészségesebb.
@tunderninja: Sose értettem, hogy lehet egy átlagos napon 3-4 órákra leosztva bort fogyasztani.Az én szakmám nem engedi meg , hogy két páciens között egy decikét magamhoz vegyek.
@tunderninja: Szerintem is az idő elosztás fontos. Hétvégén reggel, délben iszom egy 3cl pálinkát, du. meg cca. egy üveg bort és meg sem érzem. Ha hétközben este hazaérek, félóra alatt lemegy 1/2l bor másnap reggel még a fejemet is érzem... Persze ez nem mindennap meg így:)
Én is összeolvastam ezt-azt a neten. Az alkoholizmus és egészségileg bizotnságos fogyasztás nem ugyanaz a liga :). Az utóbbihoz napi átlag 2, max. 4 deci bort szoktak megadni (férfi, kb. 80 kg) és hetente legalább egy alkoholmentes napot kellene tartani. Az alkoholizmust vizsgáló rutintesztekben legtöbbször azt kérdezik hányszor rúgtál be úgy hogy elvesztetted az önkontrollt. Meg hogy mennyire zavarja a környezeted az ivás. Nekem csak külön odafigyeléssel sikerül a heti egy alkoholmentes nap, és egy palackon (vagy két pilzeni sörön) 98%-ban nem jutok túl. Na de em árt résen lenni..
@drbarta: Este szerintem el lehet osztani és nem kell beletuszkolni 1órába hanem kényelmesen lazán kortyolgatni.

Valópapa:mondjuk elosztva 3részletben még nem próbáltam a pálinkát,mondjuk reggel az érdekes lehet:)Főleg éhgyomorra:)
@tunderninja: háát az ásványvíz nem annyira egészséges, főleg ha műanyag palackban veszed, amit nem tudtak mindig 20 C fok alatt tartani...
üveges szódát javaslom, jobb helyzetben (értsd földrajzilag forrásközeli helyen) élőknek a forrásvíz javallott.
üdv
@tunderninja: "Érdekes"?... éhgyomorra reggel pálinka a legjobb. Utána persze kell a reggeli. A mi családunkban ez teljesen szokásos.
Mindig annyit, amennyi jólesik
és amikor jólesik
és akivel jólesik........
Hát mi most ittunk ketten másfél liter borból 3 lliter fröccsöt rieslingszilvániból meg olaszból. Jól esett a meccs közben 2en elkortyolni beszélgetés közben.
Nekem is 1,5 üveg a határ, 3-4 órára elosztva. Mondjuk ha fáradt vagyok, 1 dl után olyan szinten kikapcsol az agyam, hogy alig emlékszek valamire másnap. Ilyenkor nem is szeretek borozni, csak sajnos a kóstolókat nem hozzám igazítják.
süti beállítások módosítása