A 2006-os Barbár az évjárat egyik legizgalmasabb magyar vörösbora volt, csak nagyon kevesen vélték úgy, hogy kikönyököl belőle a kékfrankos, és ez nem tesz jót a harmóniaszintjének. Jómagam igen-igen finomnak találtam, úgy volt jókora, hogy közben a friss gyümölcsösséget sem nélkülözte. Akárhányszor kóstoltam, elégedett voltam vele, kicsit sem sajnáltam tőle a nyolcast. A stílusgyakorlatok után ez volt a szekszárdi pince első igazán komoly presztízsbora, ilyen nyitány után persze kérdés, lehet-e hozni a szintet és a jelleget folyamatosan. 2007 érdekes borokat termett a déli borvidékeken, az érettséggel nyilván nem volt probléma, a magas alkoholokkal azonban nem mindenki tudott bánni okosan. Heimannéknak ez az új szereplő Franciscusban is sikerült, és a Barbárra sem nyomja rá a bélyegét a szesztöbblet. A bor várhatóan ősszel kerül a boltokba, kaptam belőle egy üveggel, amikor legutóbb arra jártam, hétfő este megittam, most megírom, muszáj, nem bírok hallgatni hónapokig. 30 százalék merlot, 30 százalék cabernet franc, 30 százalék tannat, a maradék a kékfrankosé. Sűrű, meleg illat, rengeteg érett gyümölccsel, kis hűsítő fűszerességgel, a lehető legértelmesebben használt hordóval. Karakterében mediterrán, teste komolyabb, mint elődjéé, hömpölyög, közben játékos és lendületes is, tanninja hibátlan alapanyagra utal, savai moderáltak, korrektek. Nagyon jó ízű, nincs benne semmi lustaság, nem telít el. Lecsengése tiszta, zamatos, széles és hosszú. Játszik, fejlődik menet közben. Talán lesz, aki túl nagynak mondja majd, nekem pont megfelelt a mérete. Az eddigi legemlékezetesebb Heimann-bor. Két és fél óra alatt megittam, kicsit be is rúgtam. Erős 8 pont.
Heimann Barbár 2007
2010.04.28. 08:00 AG 2.0
17 komment
Címkék: szekszárd nyolcpontos heimann 2007 barbár
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
fiatalborivo 2010.04.28. 08:07:03
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.28. 08:09:10
azt már nem, soha nem nézek futballt :)
ráadásul napot tévesztettem, még hétfőn volt ez, úgyhogy javítom is
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.04.28. 09:43:48
de a kadarka/kf/Cf vonalon komoly izgalmakat okoztak, várom a 2007est
Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.28. 09:50:47
Szomjasabb vagy, mint a Gödény. :)
Nekem egyébként az előző évjárat is nagyon bejött, egy borvacsorán kóstoltuk az Abszintban. Heimanntól még nem ittam rossz, túlárazott vagy agyonbarrikolt bort, vagyis igencsak tud valamit. Egyetlen csalódásom az, hogy korábban a Fuchsli és a Cervaes jobbnak tűntek, vagy csak úgy emlékszem.
metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.04.28. 10:34:20
Jól emlékszem, hogy az elsőnél nem lehetett ilyen pontosan tudni a fajösszetételt és arányokat?
Kóstolómester (törölt) 2010.04.28. 11:16:54
A diszharmóniához idő kell, lehet hogy a 2007-es 1 év múlva megmutatja hibáit vagy éppen szépségét de neked MOST finom volt és ez a lényeg.
Bízom benned, megveszem.
Ha meg tévedtél, a fórumon elkalapállak.
zoli 2010.04.28. 12:16:34
Kóstolómester (törölt) 2010.04.28. 12:29:32
Főleg a küvéknél áll ki a lóláb egy idő után (lásd 2006) ha a borász nem volt teljesen körültekintő.
Bízom benne hogy ez a házasítás jó lesz.
A valós házasságban sem az esküvőn derülnek ki dolgok hanem évekkel később.
Így érthetőbb?
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.28. 13:20:49
A diszharmónia valószínűleg kezdettől jelen van/lehet, legfeljebb elnyomják a jóval szembeötlőbb tényezők, például a durva savak és a húzós tannin. Ezek idővel lesimulnak, viszont megmarad és felszínre bújik a diszharmónia. Utána pedig nem a harmónia következik, nem, hanem a lassú pusztulás.
Kóstolómester (törölt) 2010.04.28. 13:31:51
Egy "csúcs" bort óriási lelkesedéssel vásároltam 1 éve és az elmúlt 2 hétben két (csavarzáras) palackot is kibontva egyáltalán nem tetszett...
Sajnos.
zoli 2010.04.28. 14:07:47
Hanyatlásig az összetevők is csiszolódnak, érnek, kerekednek. Változékonyság, ciklikusság létezhet egy bor életében, de az időzett bombaként ketyegő diszharmóniával kapcsolatban tartom a korábbi jelzőt.
zoli 2010.04.28. 14:15:00
Ha a jóból szar lesz, akkor az inkább az idő számlájára írandó.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.28. 14:18:17
Magam úgy gondolom, a borok romantikusan leírt minőségi hullámhegyei és völgyei mögött az esetek 99%-ában sokkal prózaibb okok állnak, mint amiket egyesek (meg)sejteni vélnek.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.28. 17:18:01
Szóval ha jól értem, vannak jó borok amik bár épp amikor kóstolj őket a fogyasztó akkor rosszak, de majd összeszedik magukat hiszen csak rossz formában vannak. De cannak rossz borok is, akik sunyi módon bitang jók amikor issza őket az ember, de nem szabad, hogy becsapjuk magunkat, hiszen ez csak egy pillanatnyi állapot és nemsokára megmutatja az ordas arcát az a rossz bor.
Hát ezen jót derültem :)
Tájbor 2010.04.28. 22:19:27
ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.13. 11:00:00
marvin__42 2012.01.13. 11:57:09