HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Heimann Barbár 2007

2010.04.28. 08:00 AG 2.0

A 2006-os Barbár az évjárat egyik legizgalmasabb magyar vörösbora volt, csak nagyon kevesen vélték úgy, hogy kikönyököl belőle a kékfrankos, és ez nem tesz jót a harmóniaszintjének. Jómagam igen-igen finomnak találtam, úgy volt jókora, hogy közben a friss gyümölcsösséget sem nélkülözte. Akárhányszor kóstoltam, elégedett voltam vele, kicsit sem sajnáltam tőle a nyolcast. A stílusgyakorlatok után ez volt a szekszárdi pince első igazán komoly presztízsbora, ilyen nyitány után persze kérdés, lehet-e hozni a szintet és a jelleget folyamatosan. 2007 érdekes borokat termett a déli borvidékeken, az érettséggel nyilván nem volt probléma, a magas alkoholokkal azonban nem mindenki tudott bánni okosan. Heimannéknak ez az új szereplő Franciscusban is sikerült, és a Barbárra sem nyomja rá a bélyegét a szesztöbblet. A bor várhatóan ősszel kerül a boltokba, kaptam belőle egy üveggel, amikor legutóbb arra jártam, hétfő este megittam, most megírom, muszáj, nem bírok hallgatni hónapokig. 30 százalék merlot, 30 százalék cabernet franc, 30 százalék tannat, a maradék a kékfrankosé. Sűrű, meleg illat, rengeteg érett gyümölccsel, kis hűsítő fűszerességgel, a lehető legértelmesebben használt hordóval. Karakterében mediterrán, teste komolyabb, mint elődjéé, hömpölyög, közben játékos és lendületes is, tanninja hibátlan alapanyagra utal, savai moderáltak, korrektek. Nagyon jó ízű, nincs benne semmi lustaság, nem telít el. Lecsengése tiszta, zamatos, széles és hosszú. Játszik, fejlődik menet közben. Talán lesz, aki túl nagynak mondja majd, nekem pont megfelelt a mérete. Az eddigi legemlékezetesebb Heimann-bor. Két és fél óra alatt megittam, kicsit be is rúgtam. Erős 8 pont.

17 komment

Címkék: szekszárd nyolcpontos heimann 2007 barbár

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talán Te is meccsnézés közben kortyolgattál?
@fiatalborivo:

azt már nem, soha nem nézek futballt :)

ráadásul napot tévesztettem, még hétfőn volt ez, úgyhogy javítom is
nekem a 2006os nem *igazán* tetszett, nehézkessége, édeskés jellege miatt nem került be az emlékezetes borok közé!
de a kadarka/kf/Cf vonalon komoly izgalmakat okoztak, várom a 2007est
AG 2.0: Úristen, két és fél óra alatt...
Szomjasabb vagy, mint a Gödény. :)
Nekem egyébként az előző évjárat is nagyon bejött, egy borvacsorán kóstoltuk az Abszintban. Heimanntól még nem ittam rossz, túlárazott vagy agyonbarrikolt bort, vagyis igencsak tud valamit. Egyetlen csalódásom az, hogy korábban a Fuchsli és a Cervaes jobbnak tűntek, vagy csak úgy emlékszem.
Megértem, hogy nem bírtad magadban tartani hónapokig, izgalmasnak hangzik a 07-es Barbár is. Nekem már a 06-os is az egyik kedvenc borom volt, alig várom, hogy kóstolhassam az újat.
Jól emlékszem, hogy az elsőnél nem lehetett ilyen pontosan tudni a fajösszetételt és arányokat?
Nézd...meg fogom venni, számomra a 2006-os nem sikerült valami jól.
A diszharmóniához idő kell, lehet hogy a 2007-es 1 év múlva megmutatja hibáit vagy éppen szépségét de neked MOST finom volt és ez a lényeg.
Bízom benned, megveszem.
Ha meg tévedtél, a fórumon elkalapállak.
"A diszharmóniához idő kell" - ne haragudj, de tényleg tálcán kínálod a hülyeségeket. Szóval lehet egy bor látensen diszharmónikus és ilyenkor harmónikus, jól értem? Ennek aztán tényleg se füle, se farka.
@zoli: A tálcára tartozik, hogy van egy olyan pillanat mikor egy bor "összeérik", amikor ez megtörténik, kiderül minden hibája vagy éppen előnye.
Főleg a küvéknél áll ki a lóláb egy idő után (lásd 2006) ha a borász nem volt teljesen körültekintő.
Bízom benne hogy ez a házasítás jó lesz.
A valós házasságban sem az esküvőn derülnek ki dolgok hanem évekkel később.
Így érthetőbb?
@Kóstolómester: sokszor olvasom, hogy egy X évből származó bor 2009 augusztusában éppen jó formában van, majd decemberre szétesik, aztán februárban újra összeáll. Jókat vigyorgok ezeken a hatalmas okosságokon. Ugyanis nincs ellenminta, ugyanazt nem kóstolhatjuk meg még egyszer, hanem egy másik palackot. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a palackok és a tárolás közötti szórás okozza a jelenséget, és nem a belezárt bor "formája" váltakozik havonta, fel- meg leívelően.
A diszharmónia valószínűleg kezdettől jelen van/lehet, legfeljebb elnyomják a jóval szembeötlőbb tényezők, például a durva savak és a húzós tannin. Ezek idővel lesimulnak, viszont megmarad és felszínre bújik a diszharmónia. Utána pedig nem a harmónia következik, nem, hanem a lassú pusztulás.
Ügyesen összefoglaltad. Hanem azért a bor fejlődési szakaszaiban van megfigyelhető változás, ezt magam is tapasztaltam.
Egy "csúcs" bort óriási lelkesedéssel vásároltam 1 éve és az elmúlt 2 hétben két (csavarzáras) palackot is kibontva egyáltalán nem tetszett...
Sajnos.
@Kóstolómester: Nem, egyáltalán nem logikus, amit mondasz, mert ha összeéréskor derül ki hogy rossz az egész, mégis mitől lett volna jó annakelőtte?
Hanyatlásig az összetevők is csiszolódnak, érnek, kerekednek. Változékonyság, ciklikusság létezhet egy bor életében, de az időzett bombaként ketyegő diszharmóniával kapcsolatban tartom a korábbi jelzőt.
@Hepci: "A diszharmónia valószínűleg kezdettől jelen van/lehet, legfeljebb elnyomják a jóval szembeötlőbb tényezők, például a durva savak és a húzós tannin." - amíg simul, addig meg a nyersesség szolgáltatja a diszharmóniát.

Ha a jóból szar lesz, akkor az inkább az idő számlájára írandó.
@Kóstolómester: hát, a csavarzár se garancia semmire, valószínűleg az a tétel kezd kifújni. Vagy túl lebegős hangulatban voltál, amikor először kóstoltad. Vagy most voltál nyomott kedvedben. Esetleg nem ugyanaz volt ebben a két palackban, mint amit kóstoltál. Vagy netán nem tudtál neki abszolút optimális körülményeket biztosítani a tárolás során.
Magam úgy gondolom, a borok romantikusan leírt minőségi hullámhegyei és völgyei mögött az esetek 99%-ában sokkal prózaibb okok állnak, mint amiket egyesek (meg)sejteni vélnek.
Ez aranyos :)

Szóval ha jól értem, vannak jó borok amik bár épp amikor kóstolj őket a fogyasztó akkor rosszak, de majd összeszedik magukat hiszen csak rossz formában vannak. De cannak rossz borok is, akik sunyi módon bitang jók amikor issza őket az ember, de nem szabad, hogy becsapjuk magunkat, hiszen ez csak egy pillanatnyi állapot és nemsokára megmutatja az ordas arcát az a rossz bor.

Hát ezen jót derültem :)
En nem hiszek abban, hogy egy bor most rossz es aztan jo lesz, igy abban sem nagyon hinnek hogy most jo de kesobb "diszharmonikus" vagy rossz lesz. Hacsak arrol nincs szo, hogy szetesik. Egy bor fejlodhet es ujabb minosegi szintet erhet el, de az a bor az elejen is jo kellett hogy legyen, legfeljebb tudott meg tovabb fejlodni. De abban, hogy egy bor eloszor teljesen rossz volt majd idovel feljavult, vagy hogy az elejen nagyon jo, de aztan diszharmonikus vagy rossz lesz, nem tudok hinni. Lehetnek megingasok, pillanatnyi visszaesesek a fejlodes soran, de hogy teljesen a visszajara forduljon valami, azt nagyon furcsanak talalnam. Kiveve meg egyszer az eletut veget es a szetesest.
eletesbor.blog.hu/2012/01/13/heimann_barbar_2009 én itt írtam az új évjáratról. annyira palóra küldött pár napja, hogy - lehet meggondolatlanul- kiosztottam neki egy tizest.
Kíváncsi vagyok rá, a 2007-es nagyon tetszett, az újat még nem mertem megvenni, féltem, hogy nagyon friss még, meg hogy nagyon lapos maradna a pénztárcám... De ha később elkapom valami akcióban, lecsapok rá asszem, mert benne van a nagy élmény lehetősége, és Heimannék nagyon megbízhatóan szállítják a minőséget.
süti beállítások módosítása