Hát, kedves emberek, elég sokat iszom szakmailag és emberileg egyaránt, ezzel együtt rég rúgtam be olyan egyértelműen és megfellebbezhetetlenül, mint pénteken a Pannon Bországgyűlésen. Előtte azt gondoltam, ebben az embertelen melegben nem is lehet rendesen bort fogyasztani, de félelmeim alaptalanoknak bizonyultak. Az első rozé után jött a többi, fröccsök, fehérek, proseccók, kicsit a komoly vörösök világába is kirándultunk. Arra a végkifejlet ellenére emlékszem, hogy mi tetszett, úgyhogy elmesélem ügyesen. Egészen kiváló Gere Attila rozéja, ropogós a Tokaj Kereskedőház pannon csúcsborrá emelt mezítlábas furmintja, tartalmas és zamatos a balatoni Skrabski Pince 2008-as Öreg Tőkék olaszrizlingje. A Monarchiánál a Kovács Nimród Winery irsai olivérjéből és rozéjából készítik a fröccsöt, aki felüdülésre vágyik, semmiképpen se hagyja ki. Én a Dereszla furmint–muskotályából is kértem, az ízlett a legjobbban. A KNW 2007-es chardonnay-ja szokás szerint még annál is jobban. Az erdélyi borosoknál a Cramele Recas új Solo Quintája tűnt formátumosnak. A Nyakas Pince 2009-es chardonnayja is aratott a mustrán, száz pontot ugyan nem kapott, de a toplistáról nem maradhatott le; megérdemelte az elismerést. Feindék késői sárgamuskotálya dettó, ez már a zsűrizéskor is bejött nekem, a ligetben ismét szerettem. Takler Andrásnál újfent roppant mód tetszett az ihatatlan 2007-es válogatott syrah, hiába hatalmas, annyi élet van abban a borban, mint a pinty. A Gere Pincészet 2007-es Koparja ugyancsak szépen alakul, de az etalon egyelőre a 2006-os marad. A Sauska Pince bországgyűlésezéskor kihagyhatatlan: érdekes, hogy a 2006-os évjárat két 7-es küvéje közül sokkal inkább a Villány hálózott be, és a 2007-esek közül is ez kapta a vörös nagydíjat Pannonhalmán, engem azonban ezúttal a Siklós bűvölt el. Dinamikus, életteli, kifinomult darab. Ennyi mondandóm volt, bár azt még hozzátehetem, hogy a Manuel kávésoknál is jólesett a prosecco, továbbá a Corvin-tetőn abszolvált afterparti alkalmából fogyott fröccs még bőven. A rendezvény utolsó napja ma van, menjenek, kövessék a példámat.
Rengeteg különféle bor a Városligetben
2010.06.13. 08:00 AG 2.0
48 komment
Címkék: gere attila takler tokaj kereskedőház nyakas feind dereszla sauska kovács nimród pannon bországgyűlés skrabski
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
seatdealer 2010.06.13. 08:46:36
Már megyünk is kóstolni!!!
Szép születésnap lesz!!!
kegyetlenkirály 2010.06.13. 10:17:51
Dereszla 2007-es Ch ?????
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.13. 10:21:40
Benikuty 2010.06.13. 10:52:33
nemjo 2010.06.13. 12:48:10
:-)
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.13. 13:14:50
(örülök, hogy előkerültél :)))
2010.06.13. 14:18:59
vathan 2010.06.13. 16:09:19
Benikuty 2010.06.13. 16:09:49
Ted Striker 2010.06.13. 16:22:57
loading 2010.06.13. 16:27:36
@nemjo: Szerintem csak a vízpermetet fújó gép miatt mondja. Ezért kihagyhatatlan a Sauska :) Mondjuk mi is beálltunk oda egy-két percre...
Ted Striker 2010.06.13. 16:33:08
agadou 2010.06.13. 18:26:47
egri Fehér 2010.06.13. 20:16:31
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.13. 21:28:07
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.13. 22:24:10
"a kóstolást durván a palack ár három négyszereséért adták"
ez természetesen nem igaz. legalábbis én nem találkoztam ilyen pincével pénteken
a riedel 950 volt, sajnálom, hogy elhagytam a végén az ábrázolt okok miatt :)
Nyersike 2010.06.13. 22:30:20
agadou 2010.06.13. 23:12:40
2010.06.13. 23:19:10
a skrabski öreg tőkék valóban pazar holmi, köszönöm a tippeket!
a villányiak most fura mód nem jöttek be, ámde a dúzsi görögszó nagyon-nagyon rendben van, ahogy a szeleshát k2 kékfrankos is ízlett még mindig. mayerék 2007-es cabernet sauvignonja is szép bor lesz (van). tornai top selectionből a juhfarkok (főleg a grófi) és a hárslevelű dettó, a furmint annyira nem (de soha rosszabbat).
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.13. 23:22:32
Meglehet, erősen sznobosodom, de ez a rendezvény már 3 éve kivágta nálam a biztosítékot, több más fesztivállal egyetemben.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.13. 23:25:11
konkértum nélkül mindig bátrabb mindenki, de ez így csak megyen bele a levegőbe. mondjatok már példákat is akkor
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.14. 00:20:50
Egyre erősödik az érzésem egy csomó fesztivállal kapcsolatban, hogy a szervezők és a megjelent árusítók közös éthosza erősen leegyszerűsítve ez: "Gyertek, városi parasztok, és zabáljatok meg baxxatok be jó drágáér'!"
Annyi már a fesztivál, hogy a borászok közül már a kicsik is gyakran csak alkalmazottakkal képviseltetik magukat. Vagy nem is alkalmazottakkal, hanem fogalom nélküli, ki tudja honnan szalajtott napibéres dolgozókkal (pl. Városliget). Ez a kedves látogatók lebecsülése. Tudom, nem ülhet minden gereattila ott minden sarkon, minden héten személyesen, de talán célszerűbb lenne kihagyni az olyan rendezvényeket, ahol a megbízott nagymellű lánykák csak annyit tudnak a cég borairól, hogy van fehér, piros, meg rózsaszín.
Aztán a fesztiválok többségén valami mérhetetlen szar ennivalókat kínálnak a borozás mellé. Pontosabban amit kínálnak, az a maga műfajának a legalja. A kenyérlángos pl. remek borkorcsolya lenne, de szerencsétlen budapestiek 99,9%-a nyilván azt hiszi, a kenyérlángos az a szar, amit otthonról hozott teszkós tésztára szórt ARO tejföllel és teszkócsászárhússal csumidálnak össze valami parasztromantikát idéző, amúgy gyakorlatilag nem működő kamukemencében, nyóccázért.
Aztán vannak fesztiválok (pl. Budafok), ahol erősen tetten érhetőnek éreztem a szándékot, hogy a borászok jelentős része a gyakorlatilag kiöntés előtt álló trutyi borait igyekezett rásózni a nagyérdeműre, teljes sikerrel. Ugyanis a nagyérdemű többnyire annyira bebaxott, hogy azt se vette volna észre, ha sört adnak neki bor helyett, miközben egyesek felnégykézlábaztak a színpadra Dresch Mihály mellé, és a fülébe sutyorogtak, amit ő kénytelen volt a "takarodj a **csába!" szóbeli közléssel elhárítani.
Aztán van olyan borfesztivál, ahol már a bor kisebbségben van a - szar - ennivalókkal szemben (tavaszi dzsembori a Városháza parkban).
Aztán van sok olyan fesztivál (pl. a Várban), ahol már olyan eszement összegeket kérnek a megjelenő kiállítóktól, hogy igazán nem csodálom, hogy egy bolti ezerforintos bort decinként 300-ért kóstoltatnak.
Aztán nem csípem, hogy a helyek többségén nem spórolhatom meg a kóstolópoharak vásárlását (Vár). Viszek magammal egy picit mindig, amúgy meg van már otthon kb. 40 darab, majd kidőlnek a tálalószekrényből a marhamód kifinomult Spiegelau, Riedel? Schott-Zwiesel meg tökömtudjamilyennevű, amúgy fillérekért kapható, de stabil ezresért árult/árba épített poharak.
Aztán nagyon nem dzsanázom, ha egy fesztiválon nem tudatják előre, hogy vannak olyan standok, ahol a kötelező kóstolójegyes kóstolás ellenére csak pénzzel lehet fizetni (Budai Gourmet). Ilyenkor mindig megmarad az elején nagyvonalúan megvásárolt jegyekből egy csomó, pedig elég a rendezvény után hazatántorognom, semmi kedvem még erősen túlárazott palackokat is hazacipelni.
Aztán...
Aztán...
Ha nem elég és elég konkrét, reggel még kiegészítem. :)
2010.06.14. 05:54:21
a szeptemberi, várban lévő borfesztivál amúgy tényleg annyira pofátlanul lehúzza a kiállítókat (a látogatóknak sem olcsó), hogy idén jópár megszokott pince hiányozni fog villányból, szekszárdról, elvileg. "betelt a poharuk".
Benikuty 2010.06.14. 06:20:13
Riedel poharat fillérekért vennék. Merre kapok?
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.14. 08:35:00
@Benikuty: az átlag kóstolópoharak nagyon olcsó termékek, a márkásak is. Nézd meg egyszer a kartont, amiből szedik elő őket, írd fel a pohár kódját, aztán keress rá a forgalmazó listáján.
Nagyon nem tetszik, hogy fizetünk a fesztiválokon a belépésért, horror összegeket kérnek a szervezők a borászoktól, egyes felkapott helyeken netán meg is zsarolják őket a bejutásért, plusz még a pohárral is remek üzletet akarnak csinálni. Lehúzás 3.0. Hát menjenek a jó anyukájuk micsodájába!
Egy jó példa adódott végre idén: a Városháza parki - amúgy minősíthetetlen - tavaszi dzsemborin a poharakat bérelni lehetett, 600-ért kaptuk, 500-ért váltották vissza. Ez normális dolog, nem is vettem elő a nálam lévő dzsekizsebben elférő kóstolópohárkámat.
Egyébként ha mindenhová elmegyünk boldogan kóstolgatni, mint a birkák, és nem tesszük szóvá a negatív jelenségeket, csak egyre inkább hülyének néznek minket. Nem óhajtom tovább támogatni ezt a folyamatot a pénzemmel.
loading 2010.06.14. 08:52:17
Másrészt az árusítás nem termeli ki a költségeket (a bódé olyan 300eFt körül van/volt). Ezt ugyan soha nem szoktam érteni, mert az én fejemben egy ilyen rendezvény marketingnek,stb. minősül. Azaz nagyrészt költség és később lesz, lehet haszna.
Az is igaz, hogy manapság már minden héten, minden 2-ik fánál borfesztivált tartanak. Így nehéz mindegyikre eljutni, ha egyáltalán el kell.
Ja, a kuponos megoldásnál 20%-okról tudok, mint szervezői jutalék kupononként.
Egyébként én is jobban kedvelem az egyszeri (reálisan) belépti díjas rendezvényeket. Ehhez viszont közel lakom :)
2010.06.14. 09:07:56
ami a közönséget illeti, mesélek én is egyet: tegnap egy jóember odament mayerékhez, hogy ő megkóstolná a 2007-es kopárt, mert hogy látja, hogy csúcsbor lett. megkóstolta, majd közölte is, hogy mi ez az ihatatlan szar, egyáltalán, hogy lett ez csúcsbor, amikor nem is édes. mayerék mondták neki, hogy sajnálják, ha nem ízlik neki, a kóstoló pedig ingyen volt. erre a jóember közölte, hogy hát nem is gondolják komolyan, hogy fizetne ezért a szarért. majd hozzátette, hogy jópár villányi bort megkóstolt most, és az összes szar. (így (is) terjed a hülyeség egyébként...)
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.14. 09:10:48
szó nincs róla, hogy ne kellene szóvá tenni a negatív jelenségeket, az általánosítás azonban semmire sem jó, én legalábbis nem vagyok barátja
úgyhogy maradok a konkrétumoknál. a városligeti ivászaton belépő nincs, poharat venni nem kötelező, hozhatsz otthonról is, de én most is megvettem a klasszikus riedelt, nem hiszem, hogy 950-ért drága lenne. a gere pincészetnél ott volt gere andrea és pauli zoltán, takleréknél takler andrás, sauskáéknál maga sauska krisztián is, a monarchiánál rein krisztián, ő is eléggé képben van. a kis pincéknél is megkaptuk az információt, ha kértük. kétszeres árazásra nem emlékszem, négyszeresre még kevésbé. persze az is lehet, hogy én valahogy mindig az élet napos oldalára keveredek. elnézést kérek mindenkitől, akinek napsütésben is esik az eső :))
2010.06.14. 10:00:50
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.14. 10:01:33
Elérhető vagyok a 20-9880587 telefonszámon, általában késő délelőttől. :)
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.14. 10:01:44
legutóbbi kommented nem tartozott a témához, ezért kimoderáltam. egyrészt ilyen kemény vádaknak bizonyíték nélkül nem adok helyet a blogomon. másrészt ez a poszt a városligeti bországgyűlésről szól. köszönöm a megértésedet
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.14. 10:04:53
Egyébként nem vád volt, hanem tény, talán nem baj, ha tudsz róla. Ha nem adod tovább és érdekel, maszekban esetleg nevesítem is a részleteket.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.14. 10:16:29
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.14. 10:41:25
Különféle márkákból és méretekből van, meg márkátlan is, az utóbbi 4-5 év termése.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.14. 10:48:32
látod, megint csak hepciáskodsz összevissza :)
kb. ötször írtam le, hogy a ligetben a riedel klasszikus kóstolópoharát lehetett megvenni 950-ért. ha ebből szállítasz nekem 600-ért, bármennyit átveszek. de nem szállítasz, mert kevered a szezont a fazonnal, és a tényleg vacakokat a minőséggel :)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.14. 11:13:54
Nekem sokat nem mond, hogy klasszikus Riedel, elnézést. Ha mondasz egy kódot, megnézem a neten és menten hanyatt esem. :)
A Várban pl. legutóbb klasszikus vagy nem klasszikus (esetleg neoklasszikus) Schott-Zwieseleket kaptunk. Előre örültem, hogy hú meg hahh, aztán a termék közelebbről megnézegetve elég kiábrándítónak bizonyult.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.14. 11:26:47
hát én meg kódot nem mondok. maradjunk annyiban, hogy egy olyan eseményről szóló poszt alatt hőbörögsz, amelyen ezek szerint még soha nem voltál. azt hiszem, ez így elég ahhoz, hogy a lehető leghatározottabban megkérjelek, ezt a bejegyzést kíméld meg további kommentjeidtől. köszönöm szépen.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.14. 11:42:41
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.06.14. 11:44:04
muskotály küvé 2010.06.14. 15:50:30
Nekem pont a bormustra a kedvenc borfesztiválom, ugyanis:
- pont ezt érzem a legkevésbé lehúzósnak: nincs belépő, poharat sem kötelező venni, a kóstolás ára is moderált;
- a kiállítók száma miatt az egész bejárható egy fél nap alatt, és nagyon jó borászatok (is) vannak.
Kóstoló 2010.06.14. 19:24:14
Sauska Krisztián mindhárom napon a területen volt Rakaczki Gáborral együtt aki a Tokaji részlegük borásza. Ez biztos több fröccsöt is megittam náluk. Takler András Sebestyén Csabával non-stop kinnt volt Duzsival és a többi borásszal együtt persze néha átmentek a kollégákhoz kóstolni. 600-ért vennék én is Riedel poharat ha még áll az ajánlat
2010.06.14. 19:56:12
Benikuty 2010.06.14. 22:17:28
2010.06.14. 23:15:26
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.06.15. 00:05:23
nem lehetne esetleg egyszer már egy olyan borfesztivált csinálni, ahol nem kell füst mögé kóstolni? Mindig a placc közepén van a sütödésrészleg, ami majdnem mindig nagyszerű dolog, de borkóstolásnál nem csak a hozzáértő kevesek számára vágja tönkre az élmény.
Remélem olvassa olyan is, aki tud ráhatni a szervezés menetére, és sikerül is valami okosat kitalálni.
Abszolút konstruktív kritika akar ez itt lenni - legutóbb a Budai Gourmet volt a Várban félig tönkrevágva az egyébként nagyszerű bográcsos pörköltekkel, most a bejárat felőli sort borította be a füst, mikor ott jártunk, a Borjouron a műegyetemen a dohányzókat sikerült a bejárat elé letelepíteni, ahonnan tépte be a füstöt 100%-ban a huzat.(Itt valszeg egy sima oldalajtós dohányzó is megoldás lett volna, a Gourmet már nehezebb kérdés, a Városligetben valszeg lehetne a széljárás szerint letenni a kajásrészleget...)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.15. 11:31:20
Több fesztiválon is így tapasztaltam, pl. a Bor és Jazz c. tavaszi fesztiválon, vagy pár éve a Felvonulási téren. Egy nagy baj van a füstön és az obligát lacipecsenyés hangulaton kívül, az, hogy a kaják döntő többsége - nálam - az erősen túlárazott, szartól középszarig terjedő spektrum valamelyik szegmensébe sorolható.
Ennél többnyire jobban tetszene, ha normális zsíroskenyeret lehetne venni, rendes kenyérből, rendes zsírral. Ilyet eddig egyszer láttam, több éve, biztos valami ritka természeti jelenség lehetett, talán nem lehetne vele kitermelni a placc árát, mert egy karaj zsírosdeklit csak nem adhatnak nyóccázér'.
muskotály küvé 2010.06.15. 11:55:14
A gourmet az szerintem más, ott a kajáé az elsőbbség...
Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.06.21. 13:06:06
www.magyarborkulturaert.hu/?p=4049