Épphogy túl vagyok életem legnagyszerűbb Brunello di Montalcino-kóstolásán, még tart a lendület. A borvidékről sokat nem szeretnék mesélni, vannak nálam klasszisokkal avatottabb ismerői, akik tudását és tapasztalatát mindig nagyra becsültem, sőt irigykedtem is, hogy engem nem értek annyira meghatározó élmények ezen a vonalon. Akkor sem, amikor például 2006-ban Toszkánában jártam: szerettem a borokat, de közel sem csaptak oda úgy, mint mondjuk Piemont, Bourgogne vagy akár Wachau legkülönb gyümölcsei. Nem állítom, hogy a Montalcino borbolt tulajdonosa, Suhayda László által léhűtőknek szervezett szerda esti program fenekestül felforgatta az életemet, de hogy kicsit kinyílt előttem a világ, az biztos. Persze szerepe kellett legyen ebben 2006-nak is. Ötcsillagos évjárat volt az Montalcinóban, 1997 és 2004 után újfent, és január 1-je óta megjelentek az ez évből származó új brunellók. Ezekből férhettünk hozzá konkrétan tucatnyihoz, és csak csodálkoztam, hányféle arca lehet ugyanannak. Mint a fentebb linkelt Alkesz-szövegből is tudható, a tárgyalt évjárat az első a legújabb korban, amikor semmifajta huncutkodásnak nem lehetett helye arrafelé. Más kérdés, a terítékre került kispincészetek életét és munkásságát azelőtt sem a kiskapuk keresése jellemezte. Ezzel együtt a sokszínűség gyönyörködtetett. Volt bor, amely pinot-s könnyedséggel hódított, volt, amely végtelenül dús illattal, már-már amaronés sűrűséggel, volt, amely a sangiovese grosso ismert karakterét mutatta szofisztikált módon. Természetesen nem tetszhetett minden: a Lazzeretti és az Oliveto közel sem kínált annyi összetettséget, amennyi elégedetté tehetett volna, a Fuligni savai inkább fárasztottak, mint frissítettek, a La Velona világos színét látva és majdhogynem burgundi illatát érezve hiába kaptam fel a fejemet, mert a kelleténél egyszerűbb ízek következtek. A középmezőny közepén a jó egyensúlyú Talenti, valamint a gyümölcsös és elegáns, de kissé édes Le Gode landolt, eggyel feljebb utóbbi hajszálnyival izgalmasabb párjának, a Pecci Celestinónak és a gyönyörűen gazdag illatú, friss lecsengésű Sestinek osztottak lapot. Ettől a duótól kezdve amúgy vitathatatlan nemzetközi klasszisokról társalgunk, aztán pláne. A mezőny talán legharmonikusabbjának a Gorellit véltem, alig maradt le privát dobogómról. amelyre három különféle egyéniség bírt felkapaszkodni. A Collemattoniról is azt jegyeztem fel, hogy pinot-s karakterű, de a gyümölcsösebb, gazdagabb, tartalmasabb fajtából. A La Serena és az Uccelliera ezzel szemben inkább nagyságával nyűgözött le. De nem nyomasztott egyik sem: a rétegzett illatokat és a rengeteg zamatot, krémességet dinamizmus és színesség egészítette ki. Mondom még egyszer: arról is megtudtam valamit, milyen egy tényleg komoly évjárat. Muszáj lesz mélyebbre ásnom ez ügyben, kerül, amibe kerül.
Brunello di Montalcino 2006
2011.03.30. 23:30 AG 2.0
3 komment
Címkék: 2006 olaszország toszkána sangiovese brunello di montalcino gorelli uccelliera la serena talenti sesti lazzeretti collemattoni olivetto fuligni la velona la gode pecci celestino
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2011.03.31. 09:23:37
2004-eseket kóstoltál anno, azaz tudsz valamit mondani arról, hogy hogy viszonyulnak az újakhoz? collemattoni, uccelliera, gorelli főleg.
beragadt 2011.04.01. 05:48:05
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.04.01. 11:43:21
@beragadt: a tabunellót szeretem, a 2007-esnek nagy rajongója voltam, a 2009-es is ízlett a minap. ebből a sorból talán a la velona lehetne a párja. mindkettőt 7 pont környékinek tippelem, de a megfontolt véleményhez alaposabb elmélyülés kellene. a tabu amúgy nyilván könnyedebb és játékosabb, mint a nagyobb, másképpen komplex, hosszabban érlelt brunellók. abszolút lehetséges, hogy a fent említett három legjobb 9 pontig jutna nálam, szándékomban áll ki is próbálni ezt a közeljövőben