HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Molnár Cabernet Sauvignon 2007

2011.04.24. 18:30 AG 2.0

Vége a világbajnokságnak, nevettünk, sírtunk, a tanulságokat levontuk, ideje több energiát fektetnem ide is. Szombaton, a döntő meccs előtt muszáj volt oldani a feszültséget, alig múlt dél, amikor kibontottam a villányi Molnár Pince 2007-es cabernet sauvignonját, amelyet nem egészen ezerhétszáz forintért vásároltam az Intersparban. Van rajta matrica, mely szerint a szupermarketlánc válogatása, és egy másik is, amely az egyházi és világi borok versenyén elért kiváló eredményről tanúskodik. Erről a megméretésről még nem hallottam, de ez nem jelent semmit. Ha már itt tartunk, a villányi borversenyről viszont hallottam, ott aranyérmet kapott a tétel nemrégiben. A tizenkét hektáros birtoknak elég tartalmas honlapja van, kiderül onnét például, hogy apa és két fia viszi a céget, amely nemcsak szokásos kékszőlőket telepített, hanem carmenerét is, mi tagadás, kíváncsi lennék, mit tudnak belőle kihozni. Slágertéma mostanában az olcsón jót, úgyhogy a mélyrubin szín szemrevételezése után nagy érdeklődéssel szagoltam bele az első pohár tartalmába. Aztán megijedtem kissé, brettgyanú merült fel ugyanis, ami köztudomásúan megöli a bort könyörtelenül. Lehet azonban, hogy érzéki csalódás áldozata lettem, mert apránként átfordult az illatkarakter fűszerességbe és gyümölcsösségbe. Szájban közepes test, abszolút arányos szerkezet, az alkohol, a sav és a tannin jól elvan egymással, egyik sem telepszik a másikra. Kimondottan tiszta ízű, nem túl bonyolult, jól iható cabernet ez, érett, mégis inkább hűvös karakterű, és lendületnek sincs híján. 5 pontot biztosan megérdemel, csak a kezdeti bizonytalankodás miatt nem többet, ami árát is figyelembe véve remek teljesítmény. Még egy nüansz: nem classicus, hanem premium minősítésű, e kategória más szereplői nem igazán érhetők el ennyiért.

9 komment

Címkék: ötpontos villány cabernet sauvignon 2007 molnár pince

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a 2003-as "kopár" cab. sauvignonjuk egészen pazar volt (6-7 pont), most fogyott el az utolsó palackom belőle.
@Tóth Ferenc: hát te meg minek örülsz? ha teljesen élvezhetetlen egy bor, akkor az él és virul vajon?
Ne is törődj velem, csak örülök a tavasznak
:))
Ferenc tartalmas hozzászólását kiegészítve...

A brettességnek három aromakomponensét különböztetjük meg. Egyrészt a 4-etil-fenol ami az istálós aromát adja, másrészt a 4-etilgvajakol aminek füstölt sonkás, fűszeres aromája van, harmadrészt az izovaleric sav ami ugyanaz a zsírsav ami a lábszagot okozza :) de ez az aroma okozza a ázott kutyaszőr szagot is.

Az meg ugye ízlés kérdése, hogy ezek közül ki melyiket, mennyire szereti.

A brettről amúgy nem kevés szakmai értekezés olvasható szerte a neten.
@E1510: Köszi a pontosítást. Így jár az ember, ha középiskolás kémia szókinccsel olvas idegen nyelvű szakirodalmat :)
süti beállítások módosítása