Ez az ausztrál chardonnay mintaszerűen testesít meg mindent, amitől az ipari bortermelést elutasító szubkultúrában égnek állnak a hajak. A szőlő termelője és konkrét származási helye ismeretlen – annyit tudunk, hogy South Eastern Australia –, importőre Németország, palackozója egy kódszám, már tengeren innen töltötték. A Lidl lánc saját márkás terméke a Cimarosa, más fehérek és vörösek is bekerültek a szelekcióba, Chiléből és talán Dél-Afrikából is. Egyikükről néhány évvel ezelőtt írt is a szomszéd. Hatszáz-egynéhány forintért vásároltam a boltban. Kétezertízes évjárat, csavarzáras, tizenkét és feles alkohol. Zöldessárga szín, gyümölcsös, fajtajelleges illat. Hűtőszekrényhidegen kicsit kevésnek tűnik, de néhány perc alatt kibontakozik. Minden a helyén van benne, hibátlanul összeillesztették az elemeket. Ízben nemkülönben: a korty kerek, a nyárialmás-friss zamatok üdítenek. Száraz, és nem nélkülözi a lendületet. A savak éppen lehetnének vibrálóbbak, a lecsengése meg kevésbé savanykás és hosszabb – mert hát kifejezetten rövid –, de e felett a chardonnay felett nem kell gondolkodni. Meg kell őt inni, puha tavaszi estéken, kint a kertben vagy az erkélyen, több millió ember teszi ezt szerte a világon, beállhatunk a sorba. Jóval többet adott, mint vártam, masszív 4 pont, illata alapján többet is kaphatna. Nem állítom, hogy ilyet mi nem tudunk, hiszen dehogy nem: a közelmúltban a Tokaj Kereskedőház 2009-es furmintja például magasabbra jutott kábé ennyiért. Az a gond, hogy messze nem minden hasonló kategóriájú borunk hozza ezt a szintet. Néhány hete egyébként vettem egy kétliteres, műanyag palackos Spar Budget száraz fehéret, négyszáz forintért. Na, az legalább pocsék volt.
Cimarosa Chardonnay 2010
2011.05.23. 09:00 AG 2.0
47 komment
Címkék: ausztrália négypontos chardonnay lidl 2010 cimarosa
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2011.05.23. 09:26:57
Dr. Panasz Muki 2011.05.23. 09:43:11
Sajnos ezt szinte bármelyik import borról el lehet mondani. Az 1000-2000 forintos külföldi borok nagyon jók, ugyanebben a sávban a magyar borok rosszak.
Már nem is próbálkozom.
nádasmargó 2011.05.23. 10:00:56
kezesbárány 2011.05.23. 10:09:20
zabiela 2011.05.23. 10:14:46
Azzal azonban vitába szállnék, hogy 1000-2000 Ft-ért nincs ilyen színvonalú magyar bor...
Fehérből: Lellei Pinot Gris (szürkebarát), elsőrangú, kb. 800 Ft a tekkoban...
Teleki (Villány) pincészet szintén rendelkezik minden fajtából nagyon finom borokkal
Rozé: Frittman, Teleki, Gere
És ezek még mindig inkább 1000 mint 2000....
2000 körül már olyan magyar borokat lehet kapni, amik nemzetközi mezőnyben, Franciaországban győztek a versenyen (Teleki, Bock ha akciós, amúgy több)
Kabarészínész 2011.05.23. 10:20:45
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.23. 10:22:11
Holland Lovas 2011.05.23. 11:54:40
És én 2000 alatti finom Bock-ot sem ittam még talán (mondjuk nincs is túl sok annyiért :).
bogijoe 2011.05.23. 12:05:53
loláb 2011.05.23. 12:07:53
A hatszázas kategóriában ezen kívül még két iható magyar bor van: a Szent István korona chardonnay, meg a Mátra Hill chardonnay.
A vöröseink viszont 2000 forintig szerintem szarok, tisztelet a kevés kivételnek.
emul 2011.05.23. 12:14:58
Szembarat modon betordelt gyonyoru iras amit konnyu es orom olvasni. Orulok hogy ennyi ido utan is tartjatok a szinvonalat.
Ujra felajanlanam hogy elhagyhatjatok a space-eket is, mindig is tulertekeltek a hasznalatat szerintem.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.23. 12:18:49
Zombika 2011.05.23. 12:42:51
Bodri QV, Demeter Törökverő, Takler Kékfrankos
Elsőre ezek ugranak be, de ha rászánnék 5 percet még jönne egy pár.
lajosss 2011.05.23. 12:48:22
es itt jott a meglepetes McGuigan Black Label Chardonny del kelet ausztrliabol valmi nagyon jo probaljtok ki.
fugu 2011.05.23. 13:04:46
Ez ám a hivatásrudat! Köszönet érte, hogy nekünk már nem kell megkóstolni!
Én talán még a fent említett ausztrált sem mertem volna bevállalni, de amint látom, akadnak üdítő meglepetések. Ennek ellenére azért elgondolkodom: miből, hogyan, minek a hozzáadagolásával készült?
Bizalmatlan vagyok.
e_easy 2011.05.23. 13:11:07
A Salanki pinceszet chardonnay boven ezer alatt egy jo pelda erre.
lackó 2011.05.23. 14:28:24
zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2011.05.23. 19:11:44
osborne 2011.05.23. 22:31:29
Ebben az árban itthon tényleg az egyetlen ami jobb:
albertgazda.blog.hu/2010/05/07/szent_istvan_korona_chardonnay_2009
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.23. 22:45:42
pontosan így van
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.24. 14:21:31
Nézőpont kérdése, hogy a kétliteres pillepalackos fehér vagy ez a nagyobb kihívás... :)
fugu 2011.05.24. 17:38:55
Ugye nem?
2011.05.24. 17:59:26
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.24. 21:13:14
Benikuty 2011.05.24. 21:45:17
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.24. 22:01:33
ebédelni nem nagyon szoktam mcdonaldsban, viszont gyakran reggelizem, már amennyiben a kb havi kettő gyakrannak számít. ha autóval indulok vidékre, ez van. rendszerint baconos-tojásos muffint eszem, vaníliás fánkot és hosszú kávét. a sztenderd napközbeni kaják közül a bigmacet és a halas szendvicset kedvelem, évente kettőt-kettőt biztos betolok :) nemrég bejött a marhahúsos wrap is
összességében: sokkal megbízhatóbbnak, korrektebbnek és árértékarányosabbnak gondolom a macet, mint a házias ízek, hatalmas adagok típusú magyaros éttermek kilencven százalékát
viszont: a flórián tér közelében leginkább a zsuzsi kifőzdében ebédelek, amely egészen kicsi, és egy tízemeletes panel földszintjén található a polgár utcában. ez is házias-magyaros, de teljesen rendben van. ketten csinálják, hajnalban mennek szépen a piacra, főznek abból, amit vettek, 11-től 15-ig vannak nyitva, nem reciklálják a maradékot, minden friss, majdnem minden jó ízű, a rakott cuccok valamiért nem sikerülnek, viszont még a rántott csirkemell sem cipőtalp, hanem szaftos és finom. ezer alatt megvan az ebéd. egy baj van velük, fél levest nem adnak, ezért vagy elsőt eszem, vagy másodikat, a kettő egyszerre nem fér belém
hát ennyit a mindennapi gasztronómia rejtelmeiről :)
fugu 2011.05.25. 07:48:52
2011.05.25. 08:51:26
lackó 2011.05.25. 09:48:59
muskotály küvé 2011.05.25. 10:59:48
Vidékre menéskor tényleg gond, hogy elég kockázatos csak úgy beugrani valahová, meg az ember sietne is. Én vagy nem eszek semmit estig, vagy egy babgulyást, gulyáslevest, halászlét, az ilyesmi általában mindenhol ehető. Vagy inkább kínaival pusztítom magam, a nátrium-glutamáton kívül ők szerintem nem használnak adalékanyagot, félkész cuccot, annál olcsóbb a munkaerejük... A mekiben nem bízok, valszeg olcsó alapanyag alaposan cuccozva, de néha én is úgy vagyok vele, mint állami vállalat az alkalmatlan munkatársakkal: neki legalább ismerjük a hibáit...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.25. 11:07:24
www.kereskedohazcafe.hu/
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.25. 11:33:11
tovább megyek az elrettentésben: a gyerekek is rendszeresen esznek macben, és eszem ágában sincs megakadályozni őket ebben
hiába, a mi családunkban mindenkinek kommersz az ízlése :)
muskotály küvé 2011.05.25. 12:06:04
Gödöllőn szerencsére nincs ilyesmi (viszont van márkafüggetlen hamburgeres, egész jó, meg Solier, ebédmenü 1000 körül).
Meg főz a Zasszony :)
2011.05.25. 12:49:05
@muskotály küvé: én is inkább börgerkingbe megyek, ha muszáj, a whoppert még szeretem is.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.25. 13:38:25
Az előítéletektől nem lakik jól az ember. :)
Benikuty 2011.05.25. 13:45:02
A Kossuth Lajos utcában a kínai büfé kellemesen elfogadható, de az El Moriacchi menüjének is jó a híre(Róz panzió és a Wok Sei között található)
Benikuty 2011.05.25. 14:11:03
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.25. 14:14:53
a mac klasszisokkal jobb, mint a burger king. ezt szakértőként mondom :)
Benikuty 2011.05.25. 14:16:43
Ezt itt érdemes kipróbálni, öt perc séta a főhadiszállásodtól, kellemes a környezet, ár-érték rendben.
www.mokussorkert.hu/main.php?l=1
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.25. 14:18:50
2011.05.25. 14:30:22
@AG 2.0: szakértőként miben jobb? (nekem mekinél jobb: krumpli, sajtbörger. börgernél jobb: whopper, rodeo. (a sertés mcfarmmal meg vallatni lehetne))
Benikuty 2011.05.25. 14:30:53
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.25. 14:44:32
A Rozmaring egyszerűen rettenetes. Ehhez fogható csumit (vasárnap voltunk az Étteremhét c. akció keretében) már rég tettek elém Budapesten.
Benikuty 2011.05.25. 16:16:37
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.25. 23:34:01
Annyira berágtam, hogy beírtam a vendégkönyvükbe a neten, némi meglepetésemre átment az előzetes szűrésen és válaszolt rá. Szerinte porból nem főznek.
Írtam megint...
Benikuty 2011.05.26. 18:37:12
Két évig jártunk oda menüzni, mert az Aquincum szálló személyzeti étterméből az árakkal kiutáltak minket.
Aztán lassan a Rozmaringot is elhagytuk, mert az akkori szakács egyre mohóbb fokhagyma ügynök lett, az íre azzal tette fel a pontot, hogy a hortobágyi húsos palacsinta közepe fagyos volt.
Nem túl rég valaki azt mondta, jó a konyha, de hát akkor tévedett. Kár...
bocs az offért!
dagatt 2011.07.05. 09:28:58
Megyek is a Lidl-be. :)