HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Cimarosa Chardonnay 2010

2011.05.23. 09:00 AG 2.0

Ez az ausztrál chardonnay mintaszerűen testesít meg mindent, amitől az ipari bortermelést elutasító szubkultúrában égnek állnak a hajak. A szőlő termelője és konkrét származási helye ismeretlen – annyit tudunk, hogy South Eastern Australia –, importőre Németország, palackozója egy kódszám, már tengeren innen töltötték. A Lidl lánc saját márkás terméke a Cimarosa, más fehérek és vörösek is bekerültek a szelekcióba, Chiléből és talán Dél-Afrikából is. Egyikükről néhány évvel ezelőtt írt is a szomszéd. Hatszáz-egynéhány forintért vásároltam a boltban. Kétezertízes évjárat, csavarzáras, tizenkét és feles alkohol. Zöldessárga szín, gyümölcsös, fajtajelleges illat. Hűtőszekrényhidegen kicsit kevésnek tűnik, de néhány perc alatt kibontakozik. Minden a helyén van benne, hibátlanul összeillesztették az elemeket. Ízben nemkülönben: a korty kerek, a nyárialmás-friss zamatok üdítenek. Száraz, és nem nélkülözi a lendületet. A savak éppen lehetnének vibrálóbbak, a lecsengése meg kevésbé savanykás és hosszabb – mert hát kifejezetten rövid –, de e felett a chardonnay felett nem kell gondolkodni. Meg kell őt inni, puha tavaszi estéken, kint a kertben vagy az erkélyen, több millió ember teszi ezt szerte a világon, beállhatunk a sorba. Jóval többet adott, mint vártam, masszív 4 pont, illata alapján többet is kaphatna. Nem állítom, hogy ilyet mi nem tudunk, hiszen dehogy nem: a közelmúltban a Tokaj Kereskedőház 2009-es furmintja például magasabbra jutott kábé ennyiért. Az a gond, hogy messze nem minden hasonló kategóriájú borunk hozza ezt a szintet. Néhány hete egyébként vettem egy kétliteres, műanyag palackos Spar Budget száraz fehéret, négyszáz forintért. Na, az legalább pocsék volt.

47 komment

Címkék: ausztrália négypontos chardonnay lidl 2010 cimarosa

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Estére ki kell próbáljam:)
Évek óta nem meglepetés.
Sajnos ezt szinte bármelyik import borról el lehet mondani. Az 1000-2000 forintos külföldi borok nagyon jók, ugyanebben a sávban a magyar borok rosszak.
Már nem is próbálkozom.
érdekes, pont tegnap este ittuk ezt a bort és felmerült bennem, miért van, ez h nagyon ízlik - bár én amúgy is ausztrál bor fan vagyok- és élvezettel fogyasztom, míg drágább, jónevű magyar boroktól inkább elmegy a kedvem a borivástól....veszek is még egy üveggel....
@Panasz Muki: Az egyik borász ismerősöm mesélte egyszer, hogy az első alkalommal, amikor kiállítottak a borfesztiválon 1-2 kóstolójegyért kínálták a boraikat, de szinte senki nem ment oda hozzájuk, másnap már 3-4-5 jegyért kóstoltatták a boraikat, és megsokszorozódott az érdeklődés, talán éppen ezen hozzállás végett árazzák be sokszor értéküknél magasabbra a boraikat a magyar borászok, és a borkereskedők.
Végigkóstoltam a Lidl-ben nemrég megjelent borokat, igazából negatívat egyikről sem tudnék mondani, nálam személy szerint az Ausztrál Merlot győzött, viszont a Dél-Afrikai kis üveges fehérbor (fajtát sajnos nem írtak rá, vagy nem tudtam kivenni melyik az) is bajnok...

Azzal azonban vitába szállnék, hogy 1000-2000 Ft-ért nincs ilyen színvonalú magyar bor...

Fehérből: Lellei Pinot Gris (szürkebarát), elsőrangú, kb. 800 Ft a tekkoban...
Teleki (Villány) pincészet szintén rendelkezik minden fajtából nagyon finom borokkal
Rozé: Frittman, Teleki, Gere
És ezek még mindig inkább 1000 mint 2000....
2000 körül már olyan magyar borokat lehet kapni, amik nemzetközi mezőnyben, Franciaországban győztek a versenyen (Teleki, Bock ha akciós, amúgy több)
na most komolyan messze álljon tőlem, hogy sznoboskodjak, nem is tehetném, hiszen azt sem tudom mi a különbség chardonnay és cabernet között, de azt biztosan tudom ,hogy nem vennék kétliteres spar budget bort... hogy juttotál erre az elhatározásra? hajléktalan buliba indultál? szerinted az látott szőlőt?
@zabiela: Telekinek minden fajtából finom? Hm.
És én 2000 alatti finom Bock-ot sem ittam még talán (mondjuk nincs is túl sok annyiért :).
Sajnos itt Ausztraliaban nincs Lidl, csak Aldi. :-) Amugy isteni noname borokat lehet kapni idonkent. A helyi kozhely ugy tartja, hogy vorosben az ausztral, feherben az Uj-Zelandi az igazi.
A kereskedőházas furmint évek óta jó ívású.

A hatszázas kategóriában ezen kívül még két iható magyar bor van: a Szent István korona chardonnay, meg a Mátra Hill chardonnay.

A vöröseink viszont 2000 forintig szerintem szarok, tisztelet a kevés kivételnek.
A megszokott minoseg megint!

Szembarat modon betordelt gyonyoru iras amit konnyu es orom olvasni. Orulok hogy ennyi ido utan is tartjatok a szinvonalat.
Ujra felajanlanam hogy elhagyhatjatok a space-eket is, mindig is tulertekeltek a hasznalatat szerintem.
@emul: köszönöm, de továbbra is egyedül csinálom a blogot, nem futja bekezdésekre. a space-ekre még pont van energia :)
1000 és 2000 között jó (iható) magyar vörösborok:
Bodri QV, Demeter Törökverő, Takler Kékfrankos
Elsőre ezek ugranak be, de ha rászánnék 5 percet még jönne egy pár.
En meg nem szeretem a Chardonny-t:)de mivel a csajom igen, mindig masfajtat probaltam ki belole
es itt jott a meglepetes McGuigan Black Label Chardonny del kelet ausztrliabol valmi nagyon jo probaljtok ki.
"Néhány hete egyébként vettem egy kétliteres, műanyag palackos Spar Budget száraz fehéret"
Ez ám a hivatásrudat! Köszönet érte, hogy nekünk már nem kell megkóstolni!
Én talán még a fent említett ausztrált sem mertem volna bevállalni, de amint látom, akadnak üdítő meglepetések. Ennek ellenére azért elgondolkodom: miből, hogyan, minek a hozzáadagolásával készült?
Bizalmatlan vagyok.
@AG 2.0: ez jo, biztos sokan megveszik akik csak ebben az arfekvesben nyujtozkodhatnak de korrekt bort szeretnenek. remeljuk egyre tobb hazai versenyzo is lesz ebben a kategoriaban.
A Salanki pinceszet chardonnay boven ezer alatt egy jo pelda erre.
Nekem nagyon sok pozitív tapasztalatom van az 1000-2000 között árazott borokról, még csak olyan nagyon szaladgálni, vagy kutakodni sem kell értük, kapásból tudok mondani 50-60 ilyen bort, szóval nagy gond nincs. 1000 alatt sem ritkaság ma már, csak nem kell sznobnak lenni és bátran vállalni a kunsági, pécsi, tolnai, mátrai borokat is, mert érdemes :)
Ma éppen egy borklubban kóstoltunk össze két chardonnayt (olasz és magyar) 600 forint körül, és két shiraz/cabernet házasítást (magyar és ausztrál) 8-900 forint körüliért. Egyik sem volt ihatatlan, fehérben a magyar világfajta, vörösben viszont utcahosszal az ausztrál versenyző nyerte el a résztvevők tetszését (voltak vagy hatvanan) nagyjából kétharmados (F), háromnegyedes (V) arányban... Egyébként az Aldi kínálatából.
Ha a Mekiben lenne Chardonnay, akkor ilyen lenne.

Ebben az árban itthon tényleg az egyetlen ami jobb:

albertgazda.blog.hu/2010/05/07/szent_istvan_korona_chardonnay_2009
@osborne: "Ha a Mekiben lenne Chardonnay, akkor ilyen lenne."
pontosan így van
@fugu: pár hete vettem az Aldiban egy 300 forintos, literes magyar vörösbort (Duna-melléki kékfrankos, kb. 2 pont). Megittuk.
Nézőpont kérdése, hogy a kétliteres pillepalackos fehér vagy ez a nagyobb kihívás... :)
@AG 2.0: Albert, Te szoktál a mekiben enni?
Ugye nem?
@fugu: nehéz helyzetben vagyok, de sajnos szinte soha nem hazudok, most sem tehetem. igen, rendszeresen :)
@AG 2.0: nahát! pedig annyi jó hely leledzik a Flórián tér környékén:)
@Benikuty: hát belemehetünk mélyebben, annyira nem off :)

ebédelni nem nagyon szoktam mcdonaldsban, viszont gyakran reggelizem, már amennyiben a kb havi kettő gyakrannak számít. ha autóval indulok vidékre, ez van. rendszerint baconos-tojásos muffint eszem, vaníliás fánkot és hosszú kávét. a sztenderd napközbeni kaják közül a bigmacet és a halas szendvicset kedvelem, évente kettőt-kettőt biztos betolok :) nemrég bejött a marhahúsos wrap is

összességében: sokkal megbízhatóbbnak, korrektebbnek és árértékarányosabbnak gondolom a macet, mint a házias ízek, hatalmas adagok típusú magyaros éttermek kilencven százalékát

viszont: a flórián tér közelében leginkább a zsuzsi kifőzdében ebédelek, amely egészen kicsi, és egy tízemeletes panel földszintjén található a polgár utcában. ez is házias-magyaros, de teljesen rendben van. ketten csinálják, hajnalban mennek szépen a piacra, főznek abból, amit vettek, 11-től 15-ig vannak nyitva, nem reciklálják a maradékot, minden friss, majdnem minden jó ízű, a rakott cuccok valamiért nem sikerülnek, viszont még a rántott csirkemell sem cipőtalp, hanem szaftos és finom. ezer alatt megvan az ebéd. egy baj van velük, fél levest nem adnak, ezért vagy elsőt eszem, vagy másodikat, a kettő egyszerre nem fér belém

hát ennyit a mindennapi gasztronómia rejtelmeiről :)
...reggelizésre a top hely: Clubszendvics, XIII. Tátra u. Ebédre: Ízé Faloda a Váci/Huba sarok, vagy a másik a Radnótiban. A meki reggelinél még a benzinkutas csomagolt szendvics is egészségesebb.
@AG 2.0: ha már belementél: elvitel, mint műfaj is működik az említett zsuzsi kifőzdéjénél? (szentendrén sajnos még mindig nem találtam az olcsó és jó napi kajálásra megoldást. beni, te?)
Hogy nektek mennyi bajotok van...gyertek Szegedre, ha kifőzdét akartok :D
@AG 2.0: ez a zsuzsi jól hangzik...
Vidékre menéskor tényleg gond, hogy elég kockázatos csak úgy beugrani valahová, meg az ember sietne is. Én vagy nem eszek semmit estig, vagy egy babgulyást, gulyáslevest, halászlét, az ilyesmi általában mindenhol ehető. Vagy inkább kínaival pusztítom magam, a nátrium-glutamáton kívül ők szerintem nem használnak adalékanyagot, félkész cuccot, annál olcsóbb a munkaerejük... A mekiben nem bízok, valszeg olcsó alapanyag alaposan cuccozva, de néha én is úgy vagyok vele, mint állami vállalat az alkalmatlan munkatársakkal: neki legalább ismerjük a hibáit...
@Parci: a Kereskedőházban jól főznek, délben 2 fogás 1250 Ft (ha belefér az olcsó fogalmába).

www.kereskedohazcafe.hu/
@fugu: @muskotály küvé:

tovább megyek az elrettentésben: a gyerekek is rendszeresen esznek macben, és eszem ágában sincs megakadályozni őket ebben

hiába, a mi családunkban mindenkinek kommersz az ízlése :)
@AG 2.0: az enyémek nem, vagy nagyon ritkán, amikor Pestre kirándulnak, vagy ilyesmi (de asszem inkább a Börgerbe mennek :) ).
Gödöllőn szerencsére nincs ilyesmi (viszont van márkafüggetlen hamburgeres, egész jó, meg Solier, ebédmenü 1000 körül).
Meg főz a Zasszony :)
@Hepci: nahát, fő tér közepén, lehúzós-turistás zónában? bevallom férfiasan, túl sznob vagyok és még ki sem próbáltam. az 1250 ft határeset, ámde mindenképp egy jó opció, kösz a tippet!

@muskotály küvé: én is inkább börgerkingbe megyek, ha muszáj, a whoppert még szeretem is.
@Parci: próbáld ki nyugodtan, ott a lehúzós zónában - a legjobb pesti bisztrókhoz mérhető a konyha.
Az előítéletektől nem lakik jól az ember. :)
@Parci: ha itthon dolgoznék, talán az Obsitost választanám a Telep utcában. Ha jól tudom, szállítanak is...
A Kossuth Lajos utcában a kínai büfé kellemesen elfogadható, de az El Moriacchi menüjének is jó a híre(Róz panzió és a Wok Sei között található)
@Hepci: jó a hírük, az más kérdés, én még nyitva nem láttam. Akkor is zárva volt, amikor a gagyi Görög Kancsó épp tele volt,-hétvégén. Mondjuk én a belvárost kerülöm.
@muskotály küvé: @Parci:

a mac klasszisokkal jobb, mint a burger king. ezt szakértőként mondom :)
@AG 2.0: Nem is ördögtől való, mi is sokat jártunk oda amikor a lányok még a mi társaságunkat igényelték;) Mára mind a kettőt kinőtték.
Ezt itt érdemes kipróbálni, öt perc séta a főhadiszállásodtól, kellemes a környezet, ár-érték rendben.
www.mokussorkert.hu/main.php?l=1
@Benikuty: ismerem 93 óta (a szőlő utcában laktam három hónapig), nem szeretem sajnos
@Benikuty: van egy Harapós Mókus nevű hely is arrafelé, múltkor egész jót ettünk ott, igaz, zabálhatnékunk volt.

@AG 2.0: szakértőként miben jobb? (nekem mekinél jobb: krumpli, sajtbörger. börgernél jobb: whopper, rodeo. (a sertés mcfarmmal meg vallatni lehetne))
@AG 2.0: Én pont így vagyok a Rozmaringgal, de telik az idő, minden változik, és talán nem csak rossz értelemben.
@Benikuty: nem tudom, csak vacsoráztam ott egyszer. És nagyon kedvelem a séfet (szakmailag).

A Rozmaring egyszerűen rettenetes. Ehhez fogható csumit (vasárnap voltunk az Étteremhét c. akció keretében) már rég tettek elém Budapesten.
@Hepci: nna, akkor a Rozmaring reménytelen, Szabó Lajos úgyszintén:(
@Benikuty: ő a tulaj?
Annyira berágtam, hogy beírtam a vendégkönyvükbe a neten, némi meglepetésemre átment az előzetes szűrésen és válaszolt rá. Szerinte porból nem főznek.
Írtam megint...
@Hepci: részben talán.
Két évig jártunk oda menüzni, mert az Aquincum szálló személyzeti étterméből az árakkal kiutáltak minket.
Aztán lassan a Rozmaringot is elhagytuk, mert az akkori szakács egyre mohóbb fokhagyma ügynök lett, az íre azzal tette fel a pontot, hogy a hortobágyi húsos palacsinta közepe fagyos volt.
Nem túl rég valaki azt mondta, jó a konyha, de hát akkor tévedett. Kár...
bocs az offért!
Támogatom ezt a felfedezős dolgot, előre az olcsóbb borok tengerén (is), hajrá Albert gazda (kapitány)!
Megyek is a Lidl-be. :)
süti beállítások módosítása