Nagyszabású sajtóeseményen jártam, rengeteg újságíró és több kamera társaságában, a Liszt Ferencről elnevezett budapesti repülőtéren. Megmutatták az új terminált és a Heinemann óriás duty free shopját, amelynek egészen tisztességes a bor-, azon belül a tokajiválasztéka. Ami nem mellesleg a Tokaj Kereskedőház muzeális készletéből is tartalmaz tételeket, réges-régi évjáratokból. Miszerint van 1988-as, 1975-ös, 1972-es, 1968-as, 1956-os és 1940-es is. Igen-igen, éppen azért mentem – ha már egyszer hívtak –, mert ezeket mindet meg lehetett kóstolni, én pedig rekordot szerettem volna dönteni pofátlanul. Eddig kétszer kóstoltam születésem előtt készült bort, az egyik épp egy ötvenhatos aszú volt az Oremustól, a másik egy ötvenötös fortified a krími Maszandrától. Hajszálra azt kaptam most ezektől a boroktól, amit vártam, reméltem. A legfontosabb: az eleve nagy dolog, hogy egy 71 éves aszú él, virul, borként értelmezhető. Az viszont megint igaz, hogy érdemi különbségeket, egyedi, esetleg az évjáratokra speciálisan jellemző karaktereket nem fedezhettünk fel. Az egyformán mély borostyán színárnyalatok szemrevételezését érett, kenyérhéjas, dohányos, gombás, diós illatok követték, aztán az ízeket mindenekelőtt a savak vezették. Hatásuk leginkább az 1988-asban és az 1975-ös Szarvasban volt elsöprő. 1988-as kerházas aszúkat egyébként ittam a hőskorban is, a 90-es évek elején-közepén, igaz, akkoriban háromputtonyosokra futotta, a mai meg hatos volt. Az 1972-es Gyopáros harmonikus-élő illatának köszönhetően kapaszkodott fel privát dobogómra, az 1940-es aszúeszenciát sűrűsége és tiszteletre méltó kora juttatta magasra, míg a győztes egyértelműen és vitathatatlanul az 1968-as hatputtonyos lett a Kincsem-dűlőből. Mézes volt, kiegyensúlyozott, krémes, majd olyan szép és vibráló gyümölcsösséget mutatott zamatban, amit a többiek meg sem tudtak közelíteni. Ezeket a borokat természetesen nem pontozom. Nem az ájult áhítat miatt, hanem mert másra valók. Talán a mítosz továbbépítésére. Vagy még inkább arra, hogy a hazafelé tartó pénzes külföldi vegyen belőlük, és örüljön ennek. Az 1988-as 150, az 1940-es 1800 euróba kerül a shopban. A nyitás óta hat palackot vittek el. Az első vásárló orosz volt. Akár a gyűjteménybe tette, akár megitta, aligha csalódott. És ez így rendben is van.
6 régi aszú a Tokaj Kereskedőháztól
2011.05.25. 18:30 AG 2.0
75 komment
Címkék: tokaj tokaj kereskedőház 1956 aszú hatputtonyos aszúeszencia 1988 1968 1975 1972 ötputtonyos 1940
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2011.05.25. 18:42:40
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.25. 19:23:28
Bevallom, engem meghökkentett. Biztos, hogy ezeket a ritka és igazán különleges borokat neonáradatban szobahőmérsékleten és az utazó ember számára kényelmes páratartalmú, zajos, rázós helyen érdemes tartani?
A régiek szerint pincét még földút mellé sem érdemes építeni, mert a lovaskocsik keltette rezgések nem tesznek igazán jót a bornak.
A reptéri borkínálat nekem amúgy sem tetszik, de ez gusztus kérdése. Ami viszont nem gusztus kérdése, az az, hogy az euróban fizető vásárlók lényegesen drágábban kapják meg az amúgy sem éppen szemérmesen árazott borokat. Na ez gusztustalan.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.25. 19:37:52
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.25. 19:42:04
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.25. 19:44:35
Igen, az a hungaricum shop dobta le nálam a láncot. Gyomorforgató. Jártam az európai boros országok fővárosi repterein és általában korrekt áron lehet a helyi tömegtermelők korrekt borait megvenni. Nálunk abszurd módon nem erről szól a dolog.
palack 2011.05.25. 20:56:21
2011.05.25. 21:08:08
titantoma 2011.05.25. 21:55:44
Pierr Kardán 2011.05.25. 22:12:27
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.25. 22:16:34
európai 2011.05.25. 22:45:43
bkkzol 2011.05.26. 02:56:56
Sck: 2011.05.26. 03:19:01
Az igazi Vaszilíj Zajcev 2011.05.26. 05:19:46
Hadrianuska 2011.05.26. 06:58:24
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.26. 07:38:01
Nagyon jó lett a poszt, és most sikerült jól megmagyarázni számomra is, hogy ide miért nem kell pontszám. Gratulálok az íráshoz, a részvételhez, meg a régiaszú-tapasztalatok bővítéséhez is. Palacknak részvétem.
Nebelraser 2011.05.26. 07:57:51
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.26. 08:01:57
www.bortarsasag.hu/hu/wine/oremus-5-puttonyos-aszu-1972-tokaj
ennél valamivel kevesebbet, mivel a 72-est tartják nagyobb évjáratnak. mégis inkább azt mondanám, bontsd ki születésnapodra, desszertnek :)
www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2011.05.26. 08:17:35
mindkettő olyan volt, mintha selymet ittam volna. döbbenetesen finom, összehasonlíthatatlanul kellemes, királyi érzés.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.26. 08:48:33
VLADISZLAV 2011.05.26. 08:58:26
Budai Irsai Olivér 2011.05.26. 09:16:59
Elmentunk vakàciora és az otthon maradt kolyok rendezett 1 hàzibulit,amin az osszeset megittàk;
mikor felfedeztem a dolgot és uvoltve felkérdeztem a gyereket,csak nézett és azt mondta,hogy szar volt. Azota nézegetem az ures uvegeket, a Tokaji a kedvenc borom.Ha arra jàrok veszek 1-t.
cser11 · http://csernyikpince.blog.hu 2011.05.26. 09:40:45
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.26. 09:44:21
albertgazda.blog.hu/2010/12/12/szepsy_cuvee_2007
palack 2011.05.26. 09:55:00
Black Birka · http://www.genyatrade.blogter.hu 2011.05.26. 10:16:26
boraszportal.hu/hirszuret/20110526/kincset_talaltunk_mennyit_er_egy_1959_es_tokaji_aszu
Octopus 2011.05.26. 11:10:04
thib-chey 2011.05.26. 12:16:13
hegyaljai 2011.05.26. 12:35:57
vörös és fehér 2011.05.26. 14:51:03
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.26. 19:25:20
www.youtube.com/watch?v=9KQKqVGlxys&feature=player_embedded
vigbor 2011.05.26. 23:28:33
Nálunk a múzeumban van például 1912-es évjáratú, a címkéje szerint aszúeszencia. Ez a bor abban az időben maximum 5 pottonyos aszúnak készíthették. Tudomásom szerint 1936-tól kötelező a Tokaji Aszúknál az analitikai vizsgálat.( palackos forgalmazásnál) Az itt megállapított értékek alapján az adott időpontban érvényes puttonyszámot kapja meg az aszú. Ezért van 1906-os 6 puttonyos aszú és 1940-es aszúeszencia.
A Tokajhegyaljai Borgazdasági Kombinát jelentős részét az 1990-es évek elején privatizálták. Eladták a szőlőket és a pincéket, legtöbb esetben a benne lévő évjáratokkal.Így jutottak hozzá a külföldi tulajdonban lévő pincésztek nagy mennyiségben példáúl az 1972, 1975, 1981, 1983, 1988-as évjáratokhoz. Ezeket a borokat ők értékesítették, de igen csak kifogásolható címkékkel. Mindegyik címkén ezt olvashatjuk. Termelte és palackozta. például az OREMUS KFT. Így lett az 1972-es évjáratunk OREMUS aszú, pedig semmi köze hozzá mint termelőnek. A bort a Tokajhegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát készítette. Az OREMUS csak forgalmazta.
vigbor 2011.05.26. 23:57:36
Octopus 2011.05.27. 08:49:58
18,5%, mint felső határ? Az már gyakorlatilag portói... azt nem tudod véletlenül, hogy mi volt a jellemző érték abban az időszakban? Felteszem, azért ilyen nagy a felső limit, mert voltak borok, amelyek elérték ezt. Ej, de szívesen kóstolnék egy olyan aszút...
shiraz 2011.05.27. 09:28:03
hegyaljai 2011.05.27. 09:39:20
Természetesen az ilyen alacsonyabb alkoholú aszúk fejlődése nem a shery típusú avinált édes borokra fog emlékeztetni.
hegyaljai 2011.05.27. 09:44:00
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.27. 10:38:02
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.27. 11:22:13
thib-chey 2011.05.27. 12:40:02
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.28. 01:13:46
vigbor 2011.05.28. 01:26:13
Ez egy kényszer szülte borkészítési eljárás. Mi a Tokaji Aszúnkra böszkék vagyunk, de arra senki nem gondol, hogy az 1700-as években volt csak világsiker ez a bor. Az 1700 as évek végén fordulat következett be a borok értékesítésénél. A korábbi időszakban ép,hogy kiforrt a bor már a készletet hordóstól megvásárolták. Ha tömören akarok fogalmazni akkor nem volt szükség hegyalján pincetechnológiára.A bor magyar pincében erjedt és lengyel pincében érlelődött.
3-4 egyidőpontban jelentkező tényező következtében bennt maradtak a borok a hegyaljai pincékben és itt jön a lényeg, ezek a borok hordókban voltak tárolva. Köztudott, hogy a hordós borok a tárolás során évente veszítenek az alkoholtartalmukból. Ha egy bizonyos érték alá csökken az alkoholtartalom akkor újra erjed a bor és csökkenti a cukortartalmát. Ez a folyamat játszódott le Hegyalján is. Évekre, évtizedekre ott maradt az eladatlan készlet és beavatkozás nélkül kiegyenesedett száraz aszukká válnának. Elvesztik a világhírüket az édességüket. Az őseink a cukortartalom megőrzésére, az újra erjedés megakadályozására általában 3 megoldást javasoltak. 1. Palackozzák le a bort, így meggátolható az alkohol csökkenése. Ezt a megoldás kevesen alkalmazták mivel igen drága volt a palack abban az időben. A második megoldásnál bizonyos időszakoként a hőkezelést. Ez hasonló folyamat mint a pasztörizálás. Tökéletes megoldást adott az élesztőgombák eltávolítására, de nagyobb mennyiségű bor esetén igen költséges.
A harmadik megoldás, és ez vált gyakorlattá,az avinálás.
A bor alkoholtartalmát minden esetben az újraerjedési szint fölött tartani. ez két féle módom végezhették. A már kierjedt aszút öntötték fel borpárlattal, illetve az aszúszemek kiáztatása után rögtön belekerült az alkohol. Az alkoholtartalom felső értékét nem tartották fontosnak. Az első bortörvényünk ismertetésében,melyet a Fölmívelésügyi Mimisztérium adott ki ez szerepel: a spriritusz ne lógjon ki. Az 1900-1945 közötti időszakban a külföldre palackozott aszúknál feltüntették az etiketten, a címkén az alkoholtartalmat. Ez nálam lévő palackokon átlag 15% vol. Annyit biztosan tudunk, hogy az 1908-as bortörvény életbelépéséig hazánkban ha kén és kénessav jelenlétét kimutatták a borban akkor azt borhamisításként kezelték. Ebből adódik, hogy az 1908 előtti palackozások szulfidmentesek és avináltak. Az 1908-1924 közötti időszakról nem sok információnk van. 1924- től már pontosan ismerjük az engedélyezett értékeket.
Nagyon érdekes egy terület, ma írtózunk erről beszélgetni, hogy az őseink megemelt alkoholtartalmú bora vagy a mai technológiával előállított és tartósított bor az igazi. Szerintem két teljesen különálló borról beszélünk. Érdemes összekóstolni őket akkor mindenki megérti, hogy ezt miér írtam.
A tokajink történet 3 fajta borról szól. Ha becsülnénk a multunkat akkor mind a háromnak elérhetőnek kellene lennie.
Túl hosszú lett.. de még ide tartozik. A 4. fajta tokaji aszú amely 1975- 1986 közötti évjáratok. Ez nagyon nagy mennyiségben készült. Ez nem aszú! Nagyon sokan ezt a borhamisítási eljárást keverik össze az erdeti célból történt avinálással.
Az 1800-as évek stílusábann készült aszúk ízvilágának megismerésében tudok segíteni.
Végezetül. Ma is készül avinált technológiával tokaji aszú hegyalján. Nem tíltott eljárás, de nem kerülhet Tokaji szamorodni, máslás, fordítás, aszú névvel forgalomba. Úgy tudom, hogy tájborként forgalmazható OBI engedéllyel.
vigbor 2011.05.28. 01:40:27
A véleményem általában ismert ez ügyben. Én nem tartom mormálisnak, hogy egy kétszáz évig készített stílusú aszút ma ne kóstolhassanak meg a magyarok. Tudjatok- e, hogy milyen aszút ivott Ferenc József, és Horty kormányzónk?
Nem volt sportszerű a kérdés.
Talán ez jobb. Holnaptól betiltják Lisztet,hogy csak Bartókot hallgathassák.
1700 tól napjainkig 3 jelentősen eltéró sztílusban készült aszú hegyalján. Miért nem ismerhetjük meg mindet?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.28. 07:56:47
Vicc nélkül. Engem nem érdekel, hogy milyen bort ivott ferencjóska. Ezt a kérdést én bulvárszenzációhajhásznak tartom. Engem az érdekel, hogy milyen bort iszunk most és milyen bort fogunk inni 50 év múlva.
2011.05.28. 09:48:20
vigbor 2011.05.28. 10:42:24
Milyen bort fogunk inni 50 év mulva. Jó kérdés, de látszik egy tendencia.
Az őseink egy időben ragaszkodtak a hegyi szőlő fogalmához. Ez valószínű, hogy visszajön. Ők azt mondták, hogy ahol búzát és kukoricát lehet termelni oda vétek szőlőt telepíteni. Egyszer szükség lesz a területekre és újra rájön a magyar arra, hogy a Somlói bor a Somló hegyen termett szőlőből készül. Az 1830-as években volt egy tendecia amit nem sikerült végrehajtani. Hegyalján minden szoknyán és sík részen lévő szőlőt kiakartak vágatni.
50 év mulva egy fejlett borkúltúrával talalkozhatnak hazánkban.Ha megnézzük, hogy a rendszerváltáskor, honnan indultunk és hol tartunk akkor egy hihetetlen gyors fejlődést láthatunk. 50 év mulva a borászaink a borisszák igényeit fogják kielégíteni. Nagyon jó adottságokkal rendelkezünk, így egyre természetközelibb borokat ihatunk.
Hegyalját nem tudom. Kétszáz éve csökken a boruk minősége és nem látszik érdemleges változás. Itt szerinten a piac rendesen működik. Egy palack jó Somlói, Badacsonyi fehér bor 2.000-3.000 Ft között kapható. Ez egy jó vörösre igaz. Hogyan lehet akkor az, hogy egy nagy munkaigényű tokaji aszút már 1000-1500 forint között megvásárolhatunk. Sajnos ilyen a minősége.
Van még egy ami szerintem megtörténik. Kötelező lesz a dűlő szerinti borkészítés és bornyílvántartás a sok apró kütyüjével, mert a technikai feltélek talán már most is lehetővé teszik a mesterséges borok tökéletes kimutathatalan összerakását. Ezen a területen 50 év mulva egy komoly háború várható. Természetes bor- mesterséges bor között. Ezért fog jelentősen megemelkedni az állami ellenőrzés.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.28. 11:22:30
Ez a trend, mert a pénzes nagybirtokoknak ez az érdeke. Ők a hosszútávú érdekekkel nem foglalkoznak. Sajnos.
Én nem hiszek abban, hogy a jövő a dűlőszelekcióé lenne. Például azért mert a Somlón nincsenek dűlők (tényleg nincsenek). A növekvő állami ellenőrzésben sem hiszek. Inkább a helyi ellenőrzésben látok fantáziát.
Amiben én nagy jövőt látok az az Alföld. Beteg állapot, hogy a hegyi bort termelni hivatott borvidékeken pancsolják sokan az olcsónak szánt borokat (lásd: 1500 forintos aszú és 1000 forintos somlai) miközben az Alföldön kiválóan gépesíthető területeken igen tisztességes ivó bort lehetne az 500-600 forintos kategóriába készíteni.
Ha az Alföldön tömegesen készítenék a korrekt asztali borokat akkor a hegyvidékinken vissza lehetne térni az oda illő borok termeléséhez.
shiraz 2011.05.28. 17:19:28
vigbor 2011.05.29. 20:56:46
Mutatok egy különleges ízvilágot.
1967. 5. p. kiegyenesedett száraz
1983. A szúeszencia
1988. 5 puttonyos aszú.
1996. 6 puttonyos aszú.
1996 Száraz Szamorodni
2001. Ó furmint.
2005. Fordítás.
2005. Máslás.
Mosóbor.
vigbor 2011.05.29. 21:20:15
Az őseink a "hegyiszőlő" fogalmához ragaszkodtak,ma példáúl elképzelhetetlen ötletük volt.Hegyaljan az 1830-as években a borok minőségének védelme érdekében ki akarták vágatni a szoknyán és a síkividéken lévő szőlőket.
Ma Szepsy nem kap telepítési engedélyt a hegyoldal felső részére, mivel ott a filoszéra vész óta elvadult, ligetes terület van, melyet védenek.Ezen a területen a tudatlanság már bűn. Szándékosságot nem feltételezek. A Híresebb borvidékeinken volt egy időszak amikor a minőségi borok védelmében nem engedték a szoknyára a szőlők telepítését. Ahol a búza és a kukorica is megterem oda nem telepíthető szőlő.
Nagyon érdekes az 1893-as bortörvényük 1898-ban kiadott ismertetése. Itt részletesebben ecsetelik ezt a témát.
A homoki borokban egyetértünk.
vigbor 2011.05.29. 21:26:52
Van egy kérdésem.
Irod: Engem az érdekel, hogy milyen bort iszunk most és milyen bort fogunk inni 50 év múlva.
Miért a mával kezdődik az ötven éves skála?
Szerintem ez egy több száz éves folyamat.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.30. 06:04:29
Példának említeném, hogy az új Somlói termékelírásban a Somlói Sárfehér (de a gohér, mézes fehér, kéknyelű és minden ősi fajta is) mint fajta tiltva van a Somlón. A hegybíró pedig magabiztosan erre csak annyit mond, hogy hát most nincs a Somlón ilyen fajta.
Végtelen a sötétség és nem is látom a kiutat, mert a változtatást elérni képes befolyásos nagybirtokok a saját napi érdekeiket nézik és nem a borvidék hosszútávú jövőjét. Nem mellesleg nekik sincs halvány gőzük sem, hogy mi volt a Somlón. Komolya abszurd, hogy képzett, értelmes és fiatal borszerető emberektől irreális elvárás, hogy elolvassanak 50-100 oldal régi szakirodalmat.
Hogy miért a mával kezdem? Azért mert ma ma van. Az én érdeklődésem nem akadémikus érdeklődés, hanem gyakorlati. Leginkább az érdekel amiért felelősséggel tartozom és amit befolyásolni tudok.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.30. 13:51:22
@vigbor: Nem hiszem, mostanában inkább az fenyeget, hogy átnevezik Bartókot is Lisztre :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.30. 14:36:58
hegyaljai 2011.05.30. 21:24:15
vigbor 2011.06.04. 10:09:02
Honnan indultunk és hová tartunk?
A kérdés első részének megismerésében tudok egy picit segíteni. Optopus, Shiraz, Gödényt szívesden látom egy régi világ ízeire. Sok mindent elárulnak ezek a borok. Pár borisszát még szívesen látok.
Mondogatni szoktam, hogy az a nemzet aki nem vállaja a multját annak nincs jövője. Ezt az állítást a borra is igaznak tartom.
vigbor 2011.06.04. 10:16:07
vigbor 2011.06.04. 10:18:16
shiraz 2011.06.06. 10:35:20
2011.06.06. 13:31:25
vigbor 2011.06.06. 22:54:08
vigbor 2011.06.06. 22:56:30
2011.06.07. 11:45:05
vigbor 2011.06.16. 21:23:29
vigbor 2011.06.16. 21:24:45
shiraz 2011.06.17. 18:34:58
2011.06.29. 16:09:51
vigbor 2011.06.29. 17:23:17
"Ismerd meg a multad, becsüld meg a jelent és határozd meg a jövőt."
Mi az adottságainknak megfelelően a multat hangsúlyozzuk, ezért tudunk lehetőséget adni egy kihaló félben lévő borkészítési eljárás ízvilágának a megismeréséhez. Elég furcsa érzés 100 évet visszaugrani a borkultúrában. Itt nincs viszonyítási alap és csak az érzékszerveink döntenek. Ezért érdekes ez a kóstoló.
Örültem, hogy eljöttetek.
2011.06.29. 19:12:53
biztos vagyok benne, hogy lesz folytatás, talán épp mádon. a máslásból úgy is mindenképpen szereznem kell a zasszonynak. is. :)
vigbor 2011.06.29. 21:15:00
Hegyaljára visszatérve, aki nem becsüli meg a multját annak nincs jövöje!
Például: Világörökség része lett Tokajhegyalja, de az örökségben nincs benne a borunk és az évszazados borkészítési eljárásunk.
Egyszerűen nem értem, hogy mit védünk!
Ráadásul azokat a borokat és borkészítési eljárásokat amit a világörökség szellemében még készítenek, nem lehet palackozva forgalmazni. Ez ma tiltott borkészítési eljárás. Nem tudom, hogy kinek az érdekét szolgálja?
Ha érdekel a máslás, akkor tudok hozatni Mádról és valahogy eljuttatom hozzád.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.30. 02:00:32
De jó szívvel tudom ajánlani bárkinek, ez biztos.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.06.30. 06:09:35
Mindentől független azzal _NAGYON_ nem értek egyet, hogy aki nem becsüli a múltját annak nincs jövője. A múltat ismerni kell és vállalni, de becsülni nem szükségszerűen. Szerinted a németek akkor becsüljék a nácizmust? Mi magyarok becsüljük az évszázados hagyományainkat a kisebbségek és a nemzetiségek elnyomásában? Minden nemzet és ország történetében vannak kevésbé vidám kevésbé dicsőséges fejezetek amiket ismerni és vállalni mindenképpen kell, de becsülni nem biztos.
2011.06.30. 09:24:33
@Szomjas Gödény: Count me in.
@vigbor: Szentesi is sokat jár a levéltárba, szintén megszállottan gyűjti és olvassa a régi feljegyzéseket, "feltámasztott" egy csomó tradicionális fajtát, és jópár borászt megfertőzött mindezzel. :) van azért érdeklődés. persze, akik igazán megtehetnék, azok magasról tesznek rá, ez tény. sajnos.
a máslást nagyon köszönöm, ám ha úgy is szerveződik valamikor egy túra mádra a közeljövőben, akkor egyszerűbb úgy mindenkinek, úgyhogy egyelőre ezt megvárom.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.06.30. 10:08:08
Nem minden dicsőséges és fényes az ami múltban történt. Pont az a sok munka és az a nehéz, hogy kiválogatni azokat a technológiákat és fajtákat amik tényleg jók azok közül amiket a kor kényszere szült. Az avinálás például egy rossz kényszer volt.
2011.06.30. 12:09:23