HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Ennyit már nem is nagyon lehet inni

2011.09.02. 09:30 AG 2.0

Hiába olyan minden, mintha nyár lenne, valójában beköszöntött az ősz, aminek egyebek közt az is következménye, hogy rengeteg nagyszabású boros rendezvény bukkant fel a horizonton. Ideje tehát, hogy mindenki fogja a poharát, és menjen, amerre lát. Fusson, akinek nincs bora. Biztos, hogy nem említek meg mindent, amit kellene, de nem vagyok eseménynaptár, szemezgetek inkább. Először is, máris ma este esedékes a juniborosok aktuális bemutatója-partija, szokás szerint Etyeken, délután kóstolás, este buli, korrekt árak, vidám társaság. Aztán szombat-vasárnap Szüreti Sokadalom a szentendrei skanzenben. Jó hangulat szokott lenni a Sztaravodai úton, a kultúrprogramoknak se szeri, se száma, a portékájukat kínálgató borászok főként a kézművesek táborát gyarapítják, és ha ez fontos, jó néhány személyes kedvencem is ott lesz köztük. Majd jövő héten jön mindennek a teteje: immár huszadszor kerül sör a nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválra. Kitalálhat bárki bármit, egyelőre ez a fesztivál Magyarországon, ezen vesz részt mindenki, aki számít, legyen bár kiállító, avagy látogató. Olyan ő nekünk, mint mondjuk a Sziget, bár sajnos kevesebb külföldi érdeklődik iránta. Egy tökéletes világban bőven lenne mit javítani a feltételeken, a körülményeken, a nüanszokon, egy tökéletlen világban viszont ott a helye a borbarát népnek a budai Várban, szerdától vasárnapig. Ám az élet szeptember 11. után sem áll meg, máris következnek a Szekszárdi Szüreti Napok. 15. és 18. között a legígéretesebb magyar borvidékek egyikének kellős közepén – Béla király tér – mutatják meg magukat a helyi erők teljes kerettel. Régóta készülök erre a megmozdulásra, még soha nem jutottam el, hátha most. A soproni szüreti napokat, a Tokaji Őszt és a szegedi Bortért majdnem elfelejtettem, talán, mert egyiken sem tudok ott lenni. És végül, de nem utolsó sorban: szeptember 24–25-én Kezes-lábos megint Etyeken. Kihagyhatatlan – úgy is, hogy néha ki szoktam hagyni. Kényszerből. Önök ne hagyják ki.

19 komment

Címkék: programok borfesztivál rendezvények szekszárdi szüreti napok kezes lábos junibor szüreti sokadalom

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budafok kimaradt, e hétvégén lesz ott is.
:) " immár huszadszor kerül sör a nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválra." :) már oda is betették a lábukat? :)
(bocs, de nem hagyhattam)
A móri bornapok is kimaradt, szeptember 29-október 2.
A borfeszten (a várban) egyszer voltam. Ultra jó volt. Soha többet.

Az iszonyat tömeg iszonyat hömpölygése iszonyat kis helyen, az az iszonyú kultúrsznobság, az az iszonyat hidrogénezett növényi olajszag (és túlsózott húsok) a kajásoknál, az az iszonyatosan felmérhetetlen érdektelenség a vendég felé a legtöbb nagy név standján feledhetetlen élményt nyújtott. Pedig szívesen feledném.
@loading: Megnéztem a kiállítók névsorát. Mind hazai.
@fugu: bocs, de erre gondoltam az idézet sorból: "sör". :)
@sarocker: Ezért érdemes délelőtti vagy a legrosszabb esetben kora délutáni időpontban kimenni a fesztiválra. Olyankor még nincsen tömeg és a termelők is jobban oda tudnak figyelni a vendégekre.
@loading: ezt valamiért nagyon viccesnek érzem hosszú ideje, ezért kétévente elsütöm, remélve, hogy a legutóbbira már nem emlékszik senki :)
@loading: Ettől még áll a kérdés: nemzetközi??
A látogatókra gondol??
@BZoltan: Rontod a bulit. Direkt nem írtam ezt atippet, mert akkor már tömeg lesz, és bukik, amit írtál. :-)
Én már évek óta kerülöm a péntek-szombat estét, mert valóban nehezen tolerálható tömeg van. Való igaz, korán kell menni, ez persze az időjárástól is függ...
Ezen a héten Budafoki pezsgő- és borfesztivál.
Kb. mint a vári, csak kisebb a tömeg, mert a világ végén van.

Szerintem nem kerül huszadszor sör a borfesztiválra, biztos volt legalább 1 év, amikor nem volt ott sör. :-)

@sarocker:
Nem tudom, én minden borásszal jól el szoktam beszélgetni. A legnagyobb nevekkel is. És mindegyik szívesen beszélget a kóstolgatókkal.
Én legalábbis így tapasztaltam.

Az tény, hogy túlzsúfolt lett, emlékszem a régi szép időkre, amikor ugyan fent a várban, de csak a Savoyai udvarban meg a lépcső tetején voltak még kiállítók, és szellősen a látogatók.
Sajnos, mára divat lett a bort szeretni, vagy legalábbis úgy tenni, mintha.

@BZoltan:
Vannak, akik napközben dolgoznak.
@fugu: vendég Franciaország. Illetve a borkereskedők kiállítanak/hoznak külföldi borokat is.
Hogy esetleg miért nem lett népszerűbb pl. a chilei borászok között, azt meg nem mondom. Talán a Vinagorát jobban kedvelik (ugyanaz a két rendezvény szervezője).
@loading: Arra kíváncsi vagyok, mit jelent majd, hogy a vendég Franciaország. Kicsit félek nagyot gondolni..., de hátha! Franciaország nagy ország. Remélhetőleg nem az ottani Varga pincészet tisztel majd meg minket!
(Az idei Vinagora számomra elszomorító volt, ha már megemlítetted.)
@kéne egy nick: vannak, akik napközben a munkaalapú társadalmat építik:)
@kifli: Néha engem is megriaszt, hogy délben mennyire elnéptelenednek az utcák. Mindenki munkában.
@fugu: ugyanazon a holdon élünk? :)
@kéne egy nick: Miért "sajnos", hogy divat lett a bort szeretni??? Szerintem nagyon is hasznos, fontos és jó dolog, hogy divat legyen a bor.

Délelőtt pedig van hétvégén is. Én értelem szerűen elsősorban arra gondoltam.
@BZoltan: Én meg arra, hogy van, aki a sziget miatt vesz ki szabadságot... :-)
@fugu: Nagy okosság az is, ha valaki megteheti. Én például vasárnap leszek kinn nyitástól.
a skanzeni dzsembori valami csúcs volt ma, semmi lehúzás, és ami a legjobb,teljesen emberi lépték, beszélgetős légkör, és sok darázs:)
süti beállítások módosítása