HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Heimann Idei 2009

2009.12.21. 08:00 AG 2.0

Néhány hete már értekeztem keveset arról, hogyan viszonyulok az újborokhoz, különös tekintettel az érdekeltek színére. Kezdetben nyilván a vörösök vitték a prímet, elsősorban Bock József Szent Márton portugiesere, talán a 2000-es kapott el igazán, főként azért, mert a korai érésnek köszönhetően vörösborszerű élményt kínált. Sok ilyen nem volt primőrpraxisom kezdeti szakaszában. Vékony, savanykás lilaborok bosszantottak inkább, úgyhogy csakhamar átszoktam a fehérekre, azok mindig jobban sikerültek. Aztán szép lassan kiderült, a bozsolé voltaképpen önálló műfaj lenne, megvan rá a technológia is, az úgynevezett maceration carbonique, avagy szénsav-macerációs eljárás. Úgy emlékszem, Lőrincz St. Andrea György ilyesmiből írta disszertációját, hopp, meg is van, kattintsanak, legalább nem nekem kell elmagyaráznom, mi is a módszer lényege. Véletlen-e, vagy sem, engem Lőrincz doktor újbora vezetett vissza a vörös primőrökhöz, a 2008-as annyira ízlett, hogy év végén beválogattam privát top tízembe. Már van egy palackkal a 2009-esből is, de mint a címből kiderülhetett, most még nem arról lesz szó. Hanem Heimannék Ideijéről. Ennek korábbi évjáratához, évjárataihoz nem volt szerencsém, most debütált tehát a poharamban a portugieser és zweigelt házasításából készült versenyző. A hozzá szüretelt szőlő biztosan nem volt éretlen, hiszen 13-as alkoholt erjedt, látatlanban azt gondoltam, ez túlzás. Később visszaszívtam. Fiatalosan lilás szín, friss illat, jó sok könnyed gyümölccsel, málnával, finom fűszerrel, vonzó elegy. Szájban kicsit több, mint karcsú, sima felszín, kedves korty, moderált savak, szinte semmi tannin, nulla savanykásság, vibráló lecsengés. Hibátlan minden ízében, tele lendülettel és frissességgel, sokkal különbet nem lehet könnyű készíteni ebben a műfajban, 5 pont.

5 komment

Címkék: szekszárd ötpontos heimann újbor 2009 idei

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Múlt héten volt szerencsém kóstolni több 2009-es vörösbort. Messze az Idei volt a legjobb, sajnos nagyon sok igen gyenge bort is sikerült kifogni. Nem értem, miért kell egy gyenge újborral egyes nevesebb pincészeteknek kijönniük a piacra...
No, ez nem is volt meg, hogy ez a szénsavmacerációs eljárás egy teljesen önálló technológia. Ennek van hagyományos változata, és mindig így csinálták a bozsolét? Vagy ez csak az újabb kori technológiák által lehetővé váló trükk?
Az idei az nalam mindig para, keves de annal problemasabb ujbort kostoltam, uh leginkabb rozera/feherre szavazok. most megneztem ezt, 1et ertek, becsulettel elkeszitett bor, jol esett - de az ujborokkal szembeni szkepszisem nem ingatja meg.
off: Kortyolgatas kozben, nezegetem a Heimann szortimentet es olyan rendezettnek, jol ertelmezhetonek, jol arazottnaqk tunik. Pelda erteku.
@e_easy: annyira nem is off :)

@Szomjas Gödény: hát nagyapáink még biztosan nem szénsavmaceráltak, de novemberben azért már itták, ha kiforrott :)
Boldog, békés Karácsonyt mindenkinek!
Nincs 'maceration carbonique' technológiánk.
Azt csináljuk, amit szeretünk meginni magunk is. Idei-ék
süti beállítások módosítása