HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Varsányi CS–Merlot Cuvée 2006

2010.05.18. 08:00 AG 2.0

Megmondtam, hogy ezentúl sokkal több hiperes bort fogok kóstolni, mert fontos ez a kategória, és lám, alig másfél hét elteltével terítéken is van egy újabb tisztességes termék. A Varsányi Pincészet boraival tele vannak az élelmiszer-áruházak, a palettán minden szín feltalálható, és ahogy néztem, négyszáz és ezer forint között mozognak az árak. Ennyi pénzért jót adni teljesítmény, Varsányiéknak a hírek szerint gyakran sikerül, a legolcsóbb kategóriákban is, ami szegről-végről a nagyrédei Szőlőskert Rt. fénykorát idézi. A címszereplő cabernet sauvignon–merlot házasítás a prémiumszintet képviseli Varsányiéknál, ami nemcsak árban, címkedizájnban és minőségben is megmutatkozik. A verpeléti székhelyű pincészetet korábban Ker-Coop néven ismerhették az érdeklődők, a váltás okos ötlet volt, egy dallamos családnév név inkább alkalmas arra, hogy borokat hitelesítsen. Varsányi Lajos a sokemberes vállalkozás vezetője, az autószerviz helyén épült borászat nem kevés szőlőt termel, még többet dolgoz fel, a sztoriról itt lehet hosszabban olvasni, a pincészet saját honlapja ugyanis egyelőre nem tartalmaz érdemi információkat. Vörös küvé tehát két bordói fajtából, élete negyedik évében. Mély szín, kimondottan sötét árnyalatokkal, nem túl sok csillogással. Érett, fűszeres illat, a gyümölcsök lassan háttérbe szorulnak. Egyben van, korrekt. Szájban közepes test, üdítő, tiszta szárazság, egries élénkség, tannin és sav egyensúlyban, a 12,5-es alkohol pont annyi, amennyi kell. Minden a helyén, a maga műfajában hibátlan. 4 pontnál több, 5 pontnál kevesebb, bátran le szabad venni a polcról.

16 komment

Címkék: 2006 merlot ötpontos eger cabernet sauvignon varsányi ezer körül

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem kóstoltam a bort, de az ilyen leírásoknál ahol tudjuk hogy milyen olcsó a bor és aztán megkóstoljuk, nem lehet hogy eleve befolyásolja a tudat a kóstolást? Érdemes lenne egy olyan sorban kóstolni az ilyen borokat ahol van mondjuk 5 500-1000 közötti bor és 5 1000-4000 közötti bor. És úgy hogy nem tudod miket kóstolsz, más választja ki a borokat. Szerintem sokkal nagyobb korreláció lenne a 2 szegmens között mint így ha egyesével kóstolja az ember, nem is vakon. Félreértés ne essék, nincsenek illúzióim hogy az olcsóbb borok levernék a drágábbakat, de 1-2 esetben biztosan kijönne hogy az olcsóbb legalább olyan jó mint a drágább társa. Mit gondolsz Albert?
@fiatalborivo: Egy draga bor nem befolyasol? vagy azt gondolod AG csak a dragabb borokat tudja megitelni? :)))

Egy vakkostolon beletenni egy sorba persze ettol meg jo otlet.
@fiatalborivo:

a borhoz az ára is hozzátartozik

szólóban általában csak akkor írok egy borról, ha alaposabban a palack fenekére nézhetek, sőt ha nem tetszik, vagy bizonytalan vagyok, akkor annyi nem is elég

a vakkóstolást már nem szeretem, de újabban egyre gyakrabban hívnak borversenyekre, ahol viszont az a tapasztalat, hogy nincsenek csodák. ami jó, az akkor is jó, ha nem tudod, mi van a poharadban, a közepes közepes, a gyenge pedig gyenge. ezzel együtt butaság lenne azt állítanom, hogy soha semmilyen körülmények között nem vagyok átverhető
@AG 2.0: örvendetes, hogy Te nem utasítod el arisztokratikusan ezt a kategóriát, aminél drágábbat sokan nem engedhetnek meg maguknak, mások meg azért választják, mert a mindennapokra a gazdagabbak se feltétlen bontanak egy Weninger merlot-t. :)
A Varsányi rozé is teljesen jó, most ittunk egy ihatós olaszrizliget is tőlük (írok róla pár szót hamarosan). Azért túlzottan fellelkesedni se érdemes. Varsányiék pinóját pl. ne kóstold meg, ha jót akarsz magadnak...
@Hepci: pontosan, kell ez a kategoria de nagyon. raadasul a te kiegesziteseddel ez azt jelenti h 4bol 3 atmegy a rostan - ez nem rosz arany
@Hepci: Csatlakozom, ha az emberek bátran mernének 1-1 1000 ft alatti tételhez nyúlni a CBA-ban, Intersparban, Coraban Tescoban akkor élményeik keletkeznének, kíváncsiak lennének mi van 1000 fton túl, ezzel megnőne a fogyasztás a magasabb árfekvésű szegmensben is. Tök jó lenne egy oldal vagy egy rovat ahol pl le lenne kóstolva a CBA vagy Interspar(azok a láncok ahol közel állandó a kínálat egész évben) 1000 ft alatti szortimentje és ha valaki tudja hogy ide vagy oda megy vásárolni és vesz valamilyen bort is előreláthatólag akkor legyen egy fogódzója.
Kicsit OFF: mit láttam az OMV-nél? Korrekt kis vinotéka (BT-s válogatás), ízléses háttérvilágítással és jó válogatással.
Fehér, rozé édes, minden...
Best-buy alapboroktól (Kutyafáját,Heimann KF, Sopron)a vállalható nagyborokig (Pl. Bock Royal Cuvée). Édes Göncöl Aszú, Dégenfeld Szamorodni.
Árak Bt-s ár + 10-15% benzínkúton!!! Több bor olcsóbb, mint az ISpár-ban vagy a Tecsóban!
Vidéken, ahol nincs borszaküzlet nagyon jó, hogy van ilyen biztos forrás.

tb - zstv -
@takács bálint - zsebtévé: ja, még katalógus is van borleírásokkal, igaz árak nélkül. De legalább azt beleírták, hogy a feltüntetett évjárattól eltérhet a helyi választék.
Ja, és osztrák produkció, a magyar borokat népszerűsítendő....

tb - zstv
Én a Varsányi roséját szoktam néha venni, de persze kiugrok érte Verpelétre Egerből. Kóstoltam már több borát és szerintem sok 1000Ft feletti bort is ver. Nem állítom, hogy csúcsminőség de baráti társaságoknak esti iszogatásra kifejezetten jó borok. Egyébként abban a szerencsés helyzetben ,vagyok, hogy Egerben lakom, így ha bor kell, megyek érte közvetlen valamelyik pincébe és a boltokban 2000 Ft körüli borokat 1000-1200 körül veszem meg. :-)
@takács bálint - zsebtévé: Ez sok OMV-nél van? Nem is vettem észre eddig - persze nem is számítottam rá benzinkútnál. Legközelebb megnézem! Kösz a tippet.
Én a prémium chardonnayüket kóstoltam az Egri Borgálán. Remek kis bor. Bolti ára olyan egyöt körül van állítólag, nekem egy ruppóért adták, gyorsan el is hoztam három palackkal :)
Pár éve Cabernet Sauvignonjukat ittam, de bár ne tettem volna... Förtelmes volt...
@ergo: Nem tudom, eddig egyben jártam/láttam. A katalogus szerint a "VIVA vinotékával rendelkező töltőállomásokon". Szerintem a nagyobbakban biztos. Túl megcsinált dolog ahhoz, hogy csak itt-ott legyen. Az OMV honlapján van róla valami.

tb - zstv
Egyszer bedőltem egy borügynöknek, aki nagyon drágán a saját konyhámban erőszakolta rám a borokat. (Hogy talált rám, nem tudom.
Végén 20 Ft-ért 6 üveggel kényszerültem venni. Próbáltam a legolcsóbbakat válogatni. Az egyik Varsányi volt, nem emlékszem milyen, de jó.
És a többi számora ismeretlen termelő bora szintén. Pl. Fényes Pince Sopronból. Meg a Günzernek egy máshol nem kapható küvéje. A végén nem bántam meg, de nem hívom többet.

tb - zstv
Jó volt olvasni 1000 FT alatti borokról.
Az meg kifejezetten öröm volt számomra, hogy Egri-ként olvashattam mind ezt :) .
Na de a lényeg: Én heti rendszerességgel vásárolok náluk, (mivel közel van, én meg otthon nem tudom megfelelő körülmények között tárolni.)
Legutóbb a 2005-ös Egri Bikavérből vettem. Szerintem 6 pont körüli bor.
Tapasztalatom szerint a nagyon olcsó boraik nem minden esetben kiemelkedőek, de ár-érték arányban azért szerintem az egyik legjobbak. (itt a 400-600 közötti polci árra gondoltam). Viszont a 2009-es Egri Kékfrankos Rosé nagyon jól sikerült /szerintem/. Ha jól emlékszem a saját boltjukba 350 Ft-ért árulják. Nagyon korrekt bor.
A pinot noir-ral kapcsolatban viszont én is osztom Hepci véleményét.

Egri
a kf. rozéjuk tényleg rendben, mindennapok borának pont jó. valahogy arra kéne tévedni egyszer hazafelé...
süti beállítások módosítása