HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Szepsy Pince 2010 novemberében

2010.12.01. 15:00 AG 2.0

Három részben írom meg keddi hegyaljai látogatásom tanulságait, az első után ez a második. Magam is meglepődtem, amikor rájöttem, milyen régen nem jártam Szepsy István pincéjében; utoljára királyudvaros korszakában találkoztunk a borvidéken. Másutt nem egyszer, nem kétszer, mégis: épp ideje volt tiszteletemet tennem Mádon. Beszélgettünk sok mindenről, bormarketingről, borászati szakbizottságról, egyebekről – kevéssé optimistán –, mégsem az elméletről, inkább a borokról írnék. Szárazban főként 2010-eseket és 2008-asokat kóstoltunk. Előbbiek alapján megint úgy tűnt, ha nem is kapaszkodhatnak új csúcsokra az elátkozott évjárat borai, ha egyik-másik dűlő önállóan nem is kerül palackba, egy-két figyelemre méltó tétel azért felbukkanhat. Aktuális állapotában a Király hárslevelűjének és a Szent Tamás furmintjának az új hordós verziója tetszett a leginkább. Szepsy István – aki 6,5-7 pontot adott 2010-nek az Alkeszen – azt mondja, eleinte ijesztőbbnek tűnt az összkép, de ma már valamivel nyugodtabban várja, merre-hogyan fognak fejlődni az egyelőre savas és a megszokottnál talán kevésbé testes borok. A 2009-eseket kihagytuk, le vannak töltve augusztus óta, de a mester szerint aktuális állapotukban kevés örömet nyújtanának, pihenésre van szükségük a palackban. A 2008-asok viszont mostanában kerülnek piacra. Ebből az esztendőből sem jelenik meg minden jól ismert dűlő: a Nyulászó és az Úrágya kimarad, a birtokbor mellett Király hárslevelűnek, Urbán és Szent Tamás furmintoknak örvendhetnek a fogyasztók. A Királyt és a Szent Tamást szerettem nagyon, utóbbi széles-markáns karakterét a borász védjegyének vélem immár. Pláne azután, hogy 2007-ből is próbát tehettem a Királlyal és a Szent Tamással. Feltehetően nemcsak az évjárat, az a plusz egy év is sokat tesz: a presztízsfurmint érett teltségével, izmos mineralitásával, illatharmóniájával és zamatgazgságával nem tudtam betelni. A vizit másik bajnokának a 2007-es Szepsy Cuvée-t minősíthetem: balga, akit nem nyűgöz le a szamorodnitechnikával készült, egyharmadnyi muskotályt tartalmazó édes bor kifinomult, elegáns, vibráló sűrűsége. A 2006-os édes szamorodni nem volt könnyű helyzetben mellette, és bár a 2005-ös és a 2006-os aszúknak szuper komplexitásuk révén magasabb polcon van a helyük, a cuvée volt a kedvencem. Amelynek évtizedes története hamarosan véget ér. Nem kell megijedni, nem a bor szűnik meg, csak a név: dűlős édes szamorodni lesz belőle. A Szent Tamásból. Szepsyék, úgy látszik, sosem fogynak ki az új ötletekből.

3 komment

Címkék: tokaj szepsy pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valahogy le kell szerződni Szepsy mesterrel.
Megint a két kedvenc dűlőmet nem palackozza le, jajj.

Nem tudom, hogy kóstoltad-e őket, de hogy tetszettek a 2008-as aszúk? Én kezdem úgy érezni, hogy 2008-ban gyönyörűszép aszúk lesznek Hegyalján, határozott, de még számomra sem túlzó savakkal. (Persze csekély a tapasztalatom - neked talán több van, meg jobb az átlagos hozzáférésed a hordókhoz :))
@Szomjas Gödény: 2008 szerintem elképesztő, jó év volt hegyalján (én Demeter Zoltán utóbbi két bemutatóján bizonyosodtam meg erről). Édesek és szárazak is lenyűgöztek. A kimaradó Nyúlászó miatt nekem is vérzik a szívem.
Érdekes az utolsó 1-2 gondolat a tokaji cuvée kapcsán. Szepsyi Istvánnak főszerepe volt a műfaj elindításában (10 éve), de végül mégis a szamorodni mellett marad...bizonyára nem ok nélkül. Érdekes végkifejlet.

Albert, a bormarketinges gondolatokról, Szepsy-féle elméletekről nem lesz írás?
Korábban a Demeter Zoli Szerelmi Hárs 08 kapcsán írtam, hogy volt szerencsém szeptember végén egy napon kóstolni Hegyalján a MESTER és Zoli borait. Nos, csak megerősíthetem Alber Gazdát, hogy a 07 SZEPSY Cuveé tényleg kivételes "játékos" a pályán. Összetétele Furmint/Hárs/Sárgamuskotály, 30-40-30 arányban, 150 gr maradékcukival, 7,1 gr/l sav, és 13,2% alkohol biztosítja a magasfokon megvalósuló egyensúlyt. Röviden, illatorgia, olajos és nagyon hosszú, és Orbitális...
süti beállítások módosítása