Barta Károlyról és borairól írtam már egyszer-kétszer, most jött el a pillanat, hogy épülő pincéjét-borászatát-kúriáját is megnézzem Mádon. Úgy adódott, hogy a hordók és palackok tartalmából Homonna Attila közreműködésével vehettem mintát, ami azért is bizonyult különösen érdekesnek, mert az Alkeszen komoly, bejegyzésenként fel-fellángoló vita zajlik a 2010-es évjárat tulajdonságairól. A borász 2008 óta dolgozik Barta Károlynak is; korábban Orosz Gábor segítette a Király-dűlő tetejének újratelepítőjét. A címszereplő tulajdonosa amúgy tízes skálán 6-7, Homonna pedig 7 pontra érdemesítette ezt a sokat szenvedett esztendőt. Ezt látatlanban magam is túlzásnak tartottam – ebben közrejátszott, hogy az is visszafogottságra intett, amit Bott Juditék dűlőiben tapasztaltam október elején –, ám azok után, hogy megtudtam egy-két dolgot egy-két dologról, pláne világos, nincs értelme össze-vissza ítélkezni-átlagolni elhamarkodottan. A 2010-es, erjedőben lévő Barta-borok ugyanis igen szépek. Érvényes ez a Király szárazra koncepcionált furmintjaira éppúgy, mint a sárgamuskotályra vagy a leendő késői szüretekre, aszúalapanyagokra. Homonna azt mondta, kétféle szőlőt lehetett szüretelni október végétől, vagy 19 környéki mustfokosat, vagy 25 fölöttit. Azaz a száraz borok kevésbé lesznek testesek és alkoholosak, mint ami divatos – de hát az elegancia és a könnyedebbség sem ördögtől való –, az édesek viszont még kiválóbb egyensúlynak is örvendhetnek akár, savuk-cukruk egyaránt megvan hozzá. A botritisz is megtette a magáét, aki jól dolgozott, és a hátára vette a kézi permetezőt – traktorral sokszor tényleg nem lehetett bemenni a szőlőbe –, annak nem kell kidobnia az évet. Attól érdemes óvakodni, hogy végleges következtetéseket vonjunk le félkészségekből, de akármint lesz, azt sejtem, készülhetnek olyan borok 2010-ből, amelyek a legkifinomultabb ízlésű ínyenceknek sem okozhatnak csalódást. Palackokat is bontottunk. A Barta Pincénél három száraz furmintot töltöttek nemrégiben. Egyszerre került üvegbe a 2009-as alap és a hordóválogatás, valamint a 2008-as. Azért is, mert a már kétéves bor olyan kackiás acidokkal ékeskedett, hogy mivel almasavat nem akartak bontani, indokolt volt hosszan-hosszan hordóban hagyni. Bár a fa így egy árnyalattal hangosabb a kelleténél, a kristálytiszta struktúra és a dinamizmus kárpótlást nyújt mindenért. A kilencesek barátságosabbak, szélesebbek, különösen a válogatás számíthat minden furmintbarát osztatlan elismerésére. Ennek az évjáratnak a savszegénysége a maradékcukros kövérszőlőn és a késői szüretelésű furmint–sárgamuskotályon hagyott a kelleténél kedvezőtlenebb nyomot: ízesek, de nem csilingelnek. Helyettük is vibrál a 2008-as édes szamorodni. Hirtelen nem is tudom, ittam-e ennél klasszabat valaha. Az 1993-as Disznókő, a 2000-es Oremus, a 2003-as Szepsy és Kikelet jut eszembe, pályafutásuk csúcsának a csúcsán. Hihetetlenül komplex illat, krémesség, hibátlan szerkezet, végtelen ízharmónia. 8-9 pont, nem viccelek. A 2008-as 6 puttonyos aszú még többre juthat, de érnie-pihennie kell. Van a pincében még egy érdekesség: A Barta–Homonna páros kísérletet tesz a száraz szamorodni újraértelmezésére. 2008-as, válogatottan szüretelt borok erjednek még mindig a pincében – Möbius munkacímmel –, lassan, óvatosan, hogy egyszer eljussanak a 10-15 grammnyi maradékcukorig, a 15 pluszos alkoholig, és sikeres házasítás esetén kávé, szivar, akármi mellett megmutathassák, mi ez a műfaj voltaképpen. Hát így. Egy kapcsolódó programajánló a végére: a pinceáronosok pénteken Bumm néven rendeznek rendezvényt, Iványi Zsófia, Szászi Endre, Losonci Bálint és Ráspi művei mellett Barta Károlyékéi is csekkolhatók lesznek.
A Barta Pince 2010 novemberében
2010.11.30. 14:00 AG 2.0
22 komment
Címkék: tokaj barta károly pincék és borászatok
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2010.11.30. 14:23:12
shiraz 2010.11.30. 21:57:56
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.12.01. 10:02:19
AG 2.0: jó kis írás!nem kell megijedni ettől az évjárattól sem, lesznek jó borok!a palackozottak pedig igencsak szemrevalók!
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.01. 12:51:30
shiraz 2010.12.01. 14:02:35
e_easy 2010.12.01. 15:19:30
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.12.02. 10:26:54
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.02. 17:31:41
Te jössz!
:)
shiraz 2010.12.02. 18:02:17
Péter,
érted Te mire gondolok :)
én igyekszem nem nyilatkozni borok megítéléséről nyilvánosan, nem az én feladatom. erre van a borról író ember jelesül Albert.
az én értékítéletemet a Terroir Club választéka tükrözi. :)
üdv
András
shiraz 2010.12.02. 18:02:44
e_easy 2010.12.03. 14:20:34
shiraz 2010.12.03. 14:50:32
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.12.03. 15:08:30
DE...pont az ilyen elejtett, "mondok is valamit meg nem is" dolgoknak van a legrosszabb hatása, és a legrosszabb üzenete! pont ebben a mai, hazugságokkal, féltékenységgel, irigységgel teli borvilágban! ezt pedig te pontosan tudod...
e_easy 2010.12.03. 16:14:17
shiraz 2010.12.03. 17:08:46
az van, hogy nekem elég más véleményem van sok borról, mint azoknak akiknek kevés kitekintése van a világra vagy elfogadóbbak bizonyos diszharmóniák iránt. ez nem azt jelenti hogy nekem van igazam, csak nincs értelme sokszor beszélgetni úgy, hogy nincs/nincsenek előttünk a bor/borok, hogy megmutassam miről beszélek.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.03. 20:46:03
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.03. 21:11:20
@shiraz: azt gondolom, hogy ballépést tettél ezzel a hangosan gondolkodós kommenttel. Kicsit olyan ez, mint az amerikai esküvőkön a tévében: "Ha valakinek bármi kifogása van ezzel a friggyel, akkor mondja el most, vagy hallgassa el örökre."
Nos, erre sem lehet azt mondani, hogy "Khmm, nekem vannak fenntartásaim." - hacsak konkrétan el nem mondod...
Különösen, ha amúgy meg bárkinek elmondanád állításod szerint.
Szóval ha nem akarsz inkább semmit mondani, akkor szerintem ne mondj semmit. Azt ugyanis úgy kell jól csinálni.
Ha mondani akarsz valamit, akkor meg tedd azt.
(Lehet, hogy most csak Albert írói egysorosát fejtettem ki :))
shiraz 2010.12.04. 11:53:21
amúgy mindannyian tanulunk forever :) én is. és hibázom is. a jószándék a legfontosabb és a túlzásba vitt kritikus magatartás elkerülése. de Te ezt jól egyensúlyozod.
mégis úgy érzem, hogy borok kóstolása nélkül nem tudom megmutatni sokszor miről beszélek. little differences.
ilyenkor mindig egy Neurotic szám egy sora jut eszembe. :)
shiraz 2010.12.04. 11:55:31
ha ballépést tettem, fogadd bocsánatkérésem.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.04. 12:29:39
(nem baj az, hogy elment az első is........)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.04. 18:21:39
Persze biztos van olyan eset, hogy jó okod van rá - értem a magyarázatodból, hogy mire gondolsz.
Meg köszi a választ privátban - végül is ez "kvázi-nyilvános kommentelés" is egy járható út.
Hogy felvegyem ismét a beszélgetés fonalát:
melyik Neurotic szám? (a sort már isten bizony megkeresem a játék kedvéért :))
shiraz 2010.12.05. 10:18:20
merthogy az már Ámen szám amire gondoltam, méghozzá a Rap.
de azért a Neurotic jobb :) ON