HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Barta Pince 2010 novemberében

2010.11.30. 14:00 AG 2.0

Barta Károlyról és borairól írtam már egyszer-kétszer, most jött el a pillanat, hogy épülő pincéjét-borászatát-kúriáját is megnézzem Mádon. Úgy adódott, hogy a hordók és palackok tartalmából Homonna Attila közreműködésével vehettem mintát, ami azért is bizonyult különösen érdekesnek, mert az Alkeszen komoly, bejegyzésenként fel-fellángoló vita zajlik a 2010-es évjárat tulajdonságairól. A borász 2008 óta dolgozik Barta Károlynak is; korábban Orosz Gábor segítette a Király-dűlő tetejének újratelepítőjét. A címszereplő tulajdonosa amúgy tízes skálán 6-7, Homonna pedig 7 pontra érdemesítette ezt a sokat szenvedett esztendőt. Ezt látatlanban magam is túlzásnak tartottam – ebben közrejátszott, hogy az is visszafogottságra intett, amit Bott Juditék dűlőiben tapasztaltam október elején –, ám azok után, hogy megtudtam egy-két dolgot egy-két dologról, pláne világos, nincs értelme össze-vissza ítélkezni-átlagolni elhamarkodottan. A 2010-es, erjedőben lévő Barta-borok ugyanis igen szépek. Érvényes ez a Király szárazra koncepcionált furmintjaira éppúgy, mint a sárgamuskotályra vagy a leendő késői szüretekre, aszúalapanyagokra. Homonna azt mondta, kétféle szőlőt lehetett szüretelni október végétől, vagy 19 környéki mustfokosat, vagy 25 fölöttit. Azaz a száraz borok kevésbé lesznek testesek és alkoholosak, mint ami divatos – de hát az elegancia és a könnyedebbség sem ördögtől való –, az édesek viszont még kiválóbb egyensúlynak is örvendhetnek akár, savuk-cukruk egyaránt megvan hozzá. A botritisz is megtette a magáét, aki jól dolgozott, és a hátára vette a kézi permetezőt – traktorral sokszor tényleg nem lehetett bemenni a szőlőbe –, annak nem kell kidobnia az évet. Attól érdemes óvakodni, hogy végleges következtetéseket vonjunk le félkészségekből, de akármint lesz, azt sejtem, készülhetnek olyan borok 2010-ből, amelyek a legkifinomultabb ízlésű ínyenceknek sem okozhatnak csalódást. Palackokat is bontottunk. A Barta Pincénél három száraz furmintot töltöttek nemrégiben. Egyszerre került üvegbe a 2009-as alap és a hordóválogatás, valamint a 2008-as. Azért is, mert a már kétéves bor olyan kackiás acidokkal ékeskedett, hogy mivel almasavat nem akartak bontani, indokolt volt hosszan-hosszan hordóban hagyni. Bár a fa így egy árnyalattal hangosabb a kelleténél, a kristálytiszta struktúra és a dinamizmus kárpótlást nyújt mindenért. A kilencesek barátságosabbak, szélesebbek, különösen a válogatás számíthat minden furmintbarát osztatlan elismerésére. Ennek az évjáratnak a savszegénysége a maradékcukros kövérszőlőn és a késői szüretelésű furmint–sárgamuskotályon hagyott a kelleténél kedvezőtlenebb nyomot: ízesek, de nem csilingelnek. Helyettük is vibrál a 2008-as édes szamorodni. Hirtelen nem is tudom, ittam-e ennél klasszabat valaha. Az 1993-as Disznókő, a 2000-es Oremus, a 2003-as Szepsy és Kikelet jut eszembe, pályafutásuk csúcsának a csúcsán. Hihetetlenül komplex illat, krémesség, hibátlan szerkezet, végtelen ízharmónia. 8-9 pont, nem viccelek. A 2008-as 6 puttonyos aszú még többre juthat, de érnie-pihennie kell. Van a pincében még egy érdekesség: A Barta–Homonna páros kísérletet tesz a száraz szamorodni újraértelmezésére. 2008-as, válogatottan szüretelt borok erjednek még mindig a pincében – Möbius munkacímmel –, lassan, óvatosan, hogy egyszer eljussanak a 10-15 grammnyi maradékcukorig, a 15 pluszos alkoholig, és sikeres házasítás esetén kávé, szivar, akármi mellett megmutathassák, mi ez a műfaj voltaképpen. Hát így. Egy kapcsolódó programajánló a végére: a pinceáronosok pénteken Bumm néven rendeznek rendezvényt, Iványi Zsófia, Szászi Endre, Losonci Bálint és Ráspi művei mellett Barta Károlyékéi is csekkolhatók lesznek.

22 komment

Címkék: tokaj barta károly pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no, akkor pénteken csekkolom, köszi az aktuális írást!
néha tanulságos egymás mellett kóstolni több borászat borait
@shiraz: ezt most mire írtad András?

AG 2.0: jó kis írás!nem kell megijedni ettől az évjárattól sem, lesznek jó borok!a palackozottak pedig igencsak szemrevalók!
@shiraz: szerintem mindig tanulságos, de egy pincelátogatás alkalmából nem annyira lehetséges :)
@AG 2.0: jaja nem is neked szólt a dolog, én is múlt héten kóstoltam a borokat és csak hangosan gondolkodtam a tapasztalataimról.
@shiraz: ezt nem értem most András! ha valamit mondani akarsz, akkor miért nem mondod?ne légy Kóstolómester...;-)!
@shiraz: MINDIG tanulságos egymás mellett kóstolni több borászat borait.

Te jössz!
:)
@ringsider:
Péter,
érted Te mire gondolok :)
én igyekszem nem nyilatkozni borok megítéléséről nyilvánosan, nem az én feladatom. erre van a borról író ember jelesül Albert.
az én értékítéletemet a Terroir Club választéka tükrözi. :)
üdv
András
@shiraz: nice move, de azert csusztatsz kicsit :D
@shiraz: érteni vélem...

DE...pont az ilyen elejtett, "mondok is valamit meg nem is" dolgoknak van a legrosszabb hatása, és a legrosszabb üzenete! pont ebben a mai, hazugságokkal, féltékenységgel, irigységgel teli borvilágban! ezt pedig te pontosan tudod...
@ringsider: még egyszer, nem gondolom jónak ha publikus blogokon borokat minősítek. aki nevét vállalva személyesen megkérdezi a véleményem annak elmondom élőszóban. legyen az bortermelő vagy más. itt most persze nem Rád gondoltam.
az van, hogy nekem elég más véleményem van sok borról, mint azoknak akiknek kevés kitekintése van a világra vagy elfogadóbbak bizonyos diszharmóniák iránt. ez nem azt jelenti hogy nekem van igazam, csak nincs értelme sokszor beszélgetni úgy, hogy nincs/nincsenek előttünk a bor/borok, hogy megmutassam miről beszélek.
@shiraz: kommenteltem egyet, de aztán kimoderáltam. mondtam is valamit, meg nem is. tanulok.
@AG 2.0: most magadra gondolsz, vagy shiraz magatartására?

@shiraz: azt gondolom, hogy ballépést tettél ezzel a hangosan gondolkodós kommenttel. Kicsit olyan ez, mint az amerikai esküvőkön a tévében: "Ha valakinek bármi kifogása van ezzel a friggyel, akkor mondja el most, vagy hallgassa el örökre."
Nos, erre sem lehet azt mondani, hogy "Khmm, nekem vannak fenntartásaim." - hacsak konkrétan el nem mondod...

Különösen, ha amúgy meg bárkinek elmondanád állításod szerint.

Szóval ha nem akarsz inkább semmit mondani, akkor szerintem ne mondj semmit. Azt ugyanis úgy kell jól csinálni.

Ha mondani akarsz valamit, akkor meg tedd azt.
(Lehet, hogy most csak Albert írói egysorosát fejtettem ki :))
@AG 2.0: olvastam az első kommentedet. mégiscsak valamire jó ez az emailcímre küldött blogértesítő :)
amúgy mindannyian tanulunk forever :) én is. és hibázom is. a jószándék a legfontosabb és a túlzásba vitt kritikus magatartás elkerülése. de Te ezt jól egyensúlyozod.

mégis úgy érzem, hogy borok kóstolása nélkül nem tudom megmutatni sokszor miről beszélek. little differences.
ilyenkor mindig egy Neurotic szám egy sora jut eszembe. :)
@Szomjas Gödény:
ha ballépést tettem, fogadd bocsánatkérésem.
@shiraz: így nekem ok

(nem baj az, hogy elment az első is........)
@shiraz: Tőlem nem kell elnézést kérned. Csak arra próbáltam utalni, hogy félmondatokban szerencsétlen dolog beszélni.
Persze biztos van olyan eset, hogy jó okod van rá - értem a magyarázatodból, hogy mire gondolsz.

Meg köszi a választ privátban - végül is ez "kvázi-nyilvános kommentelés" is egy járható út.

Hogy felvegyem ismét a beszélgetés fonalát:
melyik Neurotic szám? (a sort már isten bizony megkeresem a játék kedvéért :))
OFF már megint elnézést kérek :)
merthogy az már Ámen szám amire gondoltam, méghozzá a Rap.
de azért a Neurotic jobb :) ON
süti beállítások módosítása