Josef Jamek – aki alig két hónapja, március 14-én hunyt el, 92 éves korában – kulcsszerepet játszott a legizgalmasabb osztrák borvidék újrafogalmazásában, alig néhány évtizeddel ezelőtt. Wachau felemelkedéséhez a remek területeken túl néhány elszánt termelőre, okos vitákban kijelölt irányokra, továbbá rengeteg munkára volt szükség mindenekelőtt. Persze az is jól jött, hogy volt két fajta – a tökéletesen autentikus zöldveltelini és a rajnai rizling –, amelyekre lehetett építeni. Az azonban nemigen jutott senki eszébe ott, hogy haladéktalanul a szemétre kellene dobni a chardonnay-t, a sauvignon blanc-t, a weissburgundert vagy a gelber muskatellert. Ezekből a szőlőkből kevesebben készítenek kevesebb bort, de elférnek a palettán színnek, nem zavarnak senkit, esetenként felvidítják a lelket. Szerintem nekünk sem kell kivágnunk a világfajtákat, és meghagyhatjuk a lúzer olaszrizlinget is. A Weingut Jamekhez visszatérve, a weissenkircheni borászat él és virul, annak ellenére, hogy az utóbbi években kevesebb szó esik róla, mint a Pichlerekről, Knollról, Pragerről, Hirtzbergerről vagy akár Alzingerről, akik egyébként rám is nagyobb hatással voltak eddig. Emlékezetes, kimagasló, klasszisteljesítményt nyújtó Jamek-tétellel nem találkoztam az utóbbi időben, egészen péntek estig, amikor is barátságos borozásba bonyolódtunk. Két Jamekből is kiszaladt a dugó sok egyéb mellett, egyik és másik is 2008-as volt. Azazhogy a federspiel gelber muskateller palackjában nem is dugó volt, hanem csavarzárat használtak, nem hosszú érlelésre szánták tehát e versenyzőt. A két és fél év viszont igencsak jól állt neki. Illata nyilván visszafogottabb volt, mint kölyökkorában, eleganciát és finomságot kaptunk cserébe. Ízben is ez volt a helyzet, klassz szerkezet, lendület, bájos, mégis karakteres ízvilág, majdnem 6 pont. Jó felvezetés volt ez a smaragd weissburgunderhez, amely kivágta a rezet alaposan. Talán máskor is mondtam már, nagyon szeretem a pinot blanc-t. Legszebb formájában hozza azt a komplexitást, amit a chardonnay tud, de visszafogottabban, szerényebben, akarnokság nélkül. Szalmasárga szín, dús, meleg, hömpölygős illat, sok gyümölccsel és virággal, csipetnyi mézzel, ellenpontként moderált mineralitással. Nagy test, telt-tiszta zamatok, vibráló-játékos savak, arányos struktúra, összetettség, ízes-gazdag lecsengés. Ez így bőven elegendő a bivalyerős 7 ponthoz, százas rendszerben 93 környéke. Az Etyeki Pincefesztiválon pedig igyanak helyettem is, sokat, és ne keveset. Fogják a poharukat, induljanak máris.
Jamek Weißburgunder Hochrain 2008
2011.05.21. 09:30 AG 2.0
14 komment
Címkék: ausztria hétpontos wachau pinot blanc 2008 jamek weissburgunder
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
117 2011.05.22. 19:33:41
Tudsz ajánlani jófajta pinot blanc-t?
Ez a fajta számomra egy kicsit fehér folt, bár könnyedebb változataival találkoztam már Egerből (többnyire küvéként).
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.22. 20:55:02
117 2011.05.22. 21:14:32
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.23. 05:23:40
A bio- és természethű bortermelés ugyanis elsősorban pénzügyi kérdés. A legjobb szándékkal, a legnagyobb elkötelezettséggel és a legtisztességesebb szemlélettel sem elhanyagolhatók a kockázatot, évről évre változó karakter és a mennyiségi kompromisszum amit a természethű bortermelés jelent.
ja és én egy somló-badacsony vakkóstolóra sem azt a somlói csapatot raktam volna oda :)
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.23. 08:29:39
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.23. 08:35:18
albertgazda.blog.hu/2010/07/02/weninger_soproni_feherburgundi_2008
szerettem még bott frigyes 2009-esét is
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.23. 09:13:55
Magyarországon a világfajták termelői eleve vesztett harcot kezdtek: nem lehetünk jobbak a Franciaországban termesztett francia, Olaszországban termesztett olasz fajtáknál, mert az az etalon.
Ezen kívül a másik arcnak is igaza van abban, hogy a termelők nem előzhetik meg tartósan a fogyasztóik igényességét: amíg én ebben az országban bort adok el, itt nem lesz felvirágzás. :)
117 2011.05.23. 09:51:39
117 2011.05.23. 10:15:23
Azt is nézni kell ám, hogy hány magyar fajta van, ami világszínvonalon tud teljesíteni. És ha maradunk a vörösboroknál, akkor mi marad: kékfrankos és kadarka, csókaszőlő meg néhány elfeledettebb fajta. Lehetne még zweigelt is, de az is igaz, hogy ezek is inkább regionális fajták, mint kizárólag hungarikumok. Így megértem, hogy a nevesebb villányi-szekszárdi-egri termelők kísérleteznek a világfajtákkal. Azt meg a piac majd eldönti, hogy ezek a "nagyágyúk" megérnek 6-8-10.000 forintot vagy ugyanennyiért sokkal jobb külföldi bort kapunk.
Ahhoz, hogy külföldön is a hazai fajtákat toljuk, kicsit ausztralizálódni kellene: nagyobb tételben és sokkal olcsóbban, mindig legalább korrekt borokkal. (Ez így leírva nem is tűnik olyan nagy feladatnak, de mi lesz akkor a nemzeti büszkeséggel :-))
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.23. 10:19:23
albertgazda.blog.hu/2011/04/14/a_karavan_halad_2
de persze nem biztos, hogy igazam van, és nem is az érem mindkét fele a gondolatmenet
kiegészítésképpen: a furmint és az olaszrizling szerintem jó irány, kékfrankosvonalon elsősorban szekszárd megmozdult, de sopron is, a villányiak még adósak a klassz kékoportók nagy mennyiségben történő prezentálásával
az viszont megint csak nem feltétlen hülyeség, ha azt mondjuk, a franc bizony nálunk találta meg igazi hazáját
117 2011.05.23. 10:27:16
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.23. 10:50:34
Ezt a csatát még az előtt elvesztettük, hogy elindultunk volna. Mennyiségben, árban és élményben versenyezni az újvilági világfajtákkal a külföldi piacon lehetetlen és értelmetlen is.
117 2011.05.23. 11:35:56
2011.05.23. 17:03:08