HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bott Frigyestől a Tokaj Oremusig

2011.06.17. 11:00 AG 2.0

Vannak termelők, akik direkt nekem készítik a boraikat. Bármijüket bontom, előre tudom, ízleni fog. A minap elmerengtem afelett, hányan lehetnek, elkezdtem számolgatni, messzire jutottam. Úgy döntöttem, minden apropó nélkül összerakok ebből valamit. Kisregényt nem írhattam, másak a műfaji keretek. Szűkítenem kellett, tízes kedvenclista lett belőle. Sokan kimaradtak, Tokajból a legtöbben. Komplett borvidékek ráncolhatnák homlokukat, nézhetnének szúrósan. Vannak a mezőnyben nagyok és kicsik, technósok és kézművesek, északkeletiek és délnyugatiak. Ábécérendet alkalmaztam. Bott Frigyes. A felvidéki borász a 2007-es évjárattal vett le a lábamról, a rajnai rizlinggel, a chardonnay-val, a Vinculummal. A stílus kifinomult, jól felismerhető, a színvonal egyenletes, a jövőkép egészséges, az ismertség immár országos. Heimann Zoltán. A szekszárdi pincéért a 90-es évek közepén még nem rajongtam. Dolgaik akkor lettek igazán klasszak, amikor a gazdag pályafutású Heimann Zoltán hazaköltözött feleségestül-családostul, és belehelyezték a bort a középpontba. Komolyabb-súlyosabb tételeikben is figyelemre méltó könnyedség található. Jásdi István. Csopakon is a kétezres évek elején találták meg a fonalat. A legjobb magyar olaszrizling a Siralomvágóban terem, és rendben van a többi is. Légli Ottó. Remek a szortiment. A 2007-es Gesztenyésnél különb magyar rajnaival még nem randevúztam, az évjárat Banyászó olasza az év bora volt nálam, a Landord is teljesít mindig. Nyakas Pince. Hiperborban verhetetlenek a tökiek. Egyre megy, hogy Müller-Thurgau, chardonnay vagy sauvignon blanc, üdék, frissek, jó ízűek, csúsznak, mint a veszedelem. Ráspi. A fertőrákosi éttermesnek ehhez a műfajhoz is van érzéke. Nem mondhatni, hogy soha nem hibázik, de gyakrabban trafálja telibe a táblát. Kétezer forintos kékfrankosokkal éppúgy, mint drága válogatott zweigeltekkel. Sauska Pincészet. Ahogy a zömnél, jó ideig nálam is Villány volt az első. Ma is a szűk élbolyban van, noha a portugieser-Kánaán még nem jött el. Gere Attila vagy Tiffán Ede is top tízes lehetne, de most a Sauska Pincészet lett a befutó. Újvilág Közép-Európában, profizmus felsőfokon. St. Andrea. Lőrincz György borai nem szoktak lehengerelni - bár a 2000-es Merengő cabernet franc közel állt hozzá -, egyszerűen csak ízlenek. Mindig, minden körülmények között. A fehérek is, a vörösek is. A Kutyafáját is, a Merengő is. Tokaj Nobilis. Már nemcsak a potenciál a legnagyobb Hegyalján, nagyon jókból is ott van a legtöbb, Demeter Zoltántól Szepsy Istvánig. Bárdos Sarolta és Molnár Péter arról híresek, hogy véletlenül sem nyúlnak mellé. Nem a Barakonyi a világ legnagyobb furmintja, de etalon. Finomságával, egyensúlyával, eleganciájával. Tokaj Oremus. A külföldi tulajdonú középpincék nélkül Hegyalja nem tartana ott, ahol tart. A családi borászatok számának nyilván örvendetes gyarapodásával, felfutásával kissé háttérbe szorultak, nem magaslanak ki annyira, ám dolgoznak tovább, szorgalmasan. Az Oremus aszúi állnak hozzám a legközelebb. Öt-hat puttonyost inni tőlük nagy ünnep.

5 komment

Címkék: jásdi st. andrea heimann ráspi oremus nobilis nyakas légli bott frigyes sauska gondolatmenetek

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szép lista. ami engem illet, a st. andreával és a heimannal kevésbé vagyok elégedett (inkább úgy mondom, hogy nem áll, hogy tőlük bármit, bármikor). igazából légli ottó belépő borait sem szeretem. viszont bott frigyestől, ráspitól és bárdos saroltától tényleg bármit, bármikor!
Ráspi, Bott Frigyes ÉS Nyakas, Sauska egy sorban, ez szép! Nem ironizálok, valóban már-már tabudöntögető hozzáállás, mint a korábbi Gróf Buttler-posztban is. Nekem tetszik, én is szívesen iszom, ami jólesik.
Grat Albi G! Hiánypótló írás! Több ilyen kellene! Elolvasva kedvem lenne dugózni egy-két üveget (kár h ma sörös nap van...), péntek estére tökéletes. Respect!:)
Ezzel a top10-el tényleg elég nehéz vitatkozni :)

(Bár nálam a Figula & Pannonhalmi is befért volna)
Rendben van, de nagyon, ez a sor és ahogy az lenni szokott, mindig eszébe jut az embernek, hogy "sokan kimaradtak", persze mindenkinek más.
Nekem Konyáriék főleg.
süti beállítások módosítása