HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Hollóvár Somlói Hárslevelű 2005

2009.09.05. 08:00 AG 2.0

Elmentem egy nyitott kóstolóra a Terroir Clubba, mert még soha nem voltam olyanon, és érdekelt, hogy milyen. Ráadásul a kilencmintás borsor, amelyet 1900 forintért kínált végigpróbálásra a kereskedés, érdekfeszítőnek tűnt. Megyek sorjában, hadd fokozódjon a drámai feszültség. A felvidéki Bott Frigyesről számtalanszor leírtam, mekkora kedvencem. Két friss 2008-asa is meggyőző. Az alapküvé Grand3 kedves és ízletes, a rajnai rizling tehetséges utóda a 2007-esnek, nem kizárt, hogy még jobb lesz, ha pihen két hónapot. A Domaine de Villaine 2007-es Bouzéronja – ez az egyetlen AOC, ahol tisztán aligotéból bort csinálnak – tiszta ízű, markáns, komoly darab, muszáj mélyebben megismerkedni vele. Pierre Frick műveit soha nem fogom megkedvelni – a 2004-es Riesling Biehlt is oxidáltnak, idegennek éreztem –, Ráspi 2007-es és 2006-os Kopárja pedig nem mutatkozott annyira nyíltnak, hogy egy-egy korty alapján elhelyezhessem őket. A Domaine de Villeneuve 2006-os Chateneuf-du-Pape-ja ellenben kapásból jelezte, a tetőn a helye. 8 pont környéke, a 2004-es is tudta ezt. A Cotar 2000-es Terra Rossája nem az én világom, mély illat, rettenetesen sok sav, plusz kis bizonytalanság. Ez eddig nyolc bor. Ami miatt mindenképp el akartam menni most a borboltba, az Takács Hollóvár Lajos 2005-ös hárslevelűje volt. Három éve volt szerencsém hozzá először, aztán még egyszer-kétszer, kíváncsi voltam, hol tart most. Még mindig élénk, világos aranyszín, elsöprően-elegánsan minerális illatok. A háttérben finom gyümölcsök, barack és déliek, méz. Szájban becsületes struktúra, a határozott savak okosan ellenpontozzák a 30 grammnyi maradékcukrot. A bor érzékszervi alapon már-már száraznak mondható. Mestermunka nagy formában. 8 pont. Nekem ez a legjobb somlói eddig.

5 komment

Címkék: 2005 somló nyolcpontos hárslevelű hollóvár takács lajos

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szep sor, sajna csak aznap lattam uh buktam. A 2006-os Raspi nekem bejott, bar - ahogy azt mar mailben irtam - lehetne kicsit sulyosabb is. A Bott rajnait pont tegnap kostoltam es nagyon izlett, halvany szin, profi illat, szep kerek bor, szinte selymes, kis alkohollal a vegen. Ja, es a csomagolasa, cimke-kapszula nalam nagyon betalalt. Amilyen egyszeru annyira qwa jol nez ki.
A 2005-ös valóban zseniális. Nekem pihen egy 2006-os a hűtőben. Azt milyennek tartod? Volt már hozzá szerencséd?
@kezdő alkoholista: a 2006-os hollóvárokat kevésbé találtam izgalmasnak és kiegyensúlyozottnak. kicsit kemények és nem eléggé komplexek voltak nekem. ez persze a 2005-ös hl-hez képest értendő.
Akkor berakok egy 2005-öset is a készletbe, ha a 2006-os "kevés lenne". :) Azért Takács Lajostól aligha találnék magamnak gyenge bort...
@kezdő alkoholista: én nemrég néztem a 2006-osat is, és nagyon tetszett.Nem annyira koncentrált , mint a 07-esek általában,de nem kevésbé komplex , hosszú és igen harmonikus. Sokaknak általában jobban is tetszik ez a vonal.
Mindazonáltal a pincészet eddigi legszebb bora szerintem is a 2005-ös hárs, ott minden találkozik, harmonia, koncentráció, kerekség,komplexitás, egyediség-egyszerűen szerintem utánozhatatlan
süti beállítások módosítása