HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

A Szecskő Pince 2010 márciusában

2010.03.05. 08:00 AG 2.0

Szecskő Tamással hosszú ideje tartoztam magamnak. A mátrai tőkéstársak feltérképezésében konkrétan félúton jártam eddig. Németh Attila és Losonci Bálint életét és munkásságát régóta ismertem és becsültem – az egyik a remek Barnatanya syrah-val szerepelt hasábjaimon legutóbb, a másik 2008-as Úrráteszi olaszrizlingje az előző év harmadik legjobb bora lett a listámon –, Szecskő Tamás és Karner Gábor tanulmányozására ellenben csak most sikerült sort kerítenem. Hármójukat látogattam meg egy szuszra, élményeimből három bejegyzés lesz, különféle formában. Ez itten tehát az első. Szecskő Tamás pincéje Gyöngyöspatán található, kicsivel több mint tíz hektáron gazdálkodik a gazda, a cél a természetesség, és az, hogy minden kéznél lévő fajtából kihozza a maximumot. Az utóbbi évek bizonyítékai alapján többször állítottam: szinte nincs szőlő, amelyből ne lehetne igazán fajsúlyos borokat készíteni. Legfeljebb egy-két kivétel lehet, feltételeztem. Szecskő Tamás borainak végigszálazása után tovább csökkent ezeknek a kivételeknek a száma. Valaki szólt nemrégiben, hogy a lépten-nyomon lesajnált muscat ottonelből Gyöngyöspatán fantasztikus bor született a 2009-es évjáratban, meg is jegyeztem, megkóstolom, amint tehetem. A forrás igazat mondott. Öt Szecskő-fehéret vettünk magunkhoz, a 2008-as királyleánykától a 2008-as és a 2009-es szürkebaráton át a 2009-es zöldvelteliniig és a fent említett muscat ottonelig. Még hordóminták, előbb-utóbb palackba és piacra kerülnek. Attól tartok, egykettőre el fognak fogyni. Így együtt ahaélményt kínált az ötös fogat. Tökéletesen tiszta illatok, sziporkázóan szép savak, okosan integrált maradékcukrok, egyensúly – ezek a tulajdonságok jellemezték őket. Szecskő Tamás fajélesztőt nem használ, hordót igen. Borai gazdagságukon, színességükön túl mégis olyan egyenesek és áttetszőek, mintha fordítva lenne. Savaikról külön értekezést kellene írni, annyira kedvemre valók – nem mellesleg Losonci fehérjeiben is ilyenek játszadoznak; erről később –: nincsenek kevesen, de kicsit sem agresszívek-hepciásak-könyörtelenek, inkább simogatnak, vibrálnak, szórakoztatnak. Két Szecskő-vöröshöz is szerencsénk volt a végén, ők sem mindennapi versenyzők. Az egyaránt 2008-as rubintos és turán forgalomban van, helyszíni szemle nélkül ezekkel kezdhetik az ismerkedést a Szecskő-szortimenttel. A turán nyilván különlegesebb – a többek között medoc noirból és csabagyöngyéből keresztezett festőszőlő bora annyira illatos és egyedi, hogy az már-már túlzás –, de nekem a rubintos jobban bejött. A fajtát kékfrankosból és kadarkából nemesítették, és Szecskő Tamás keze alatt valóban rubintos színű, friss illatú, kadarkásan könnyed és tartalmas vörösbort terem. Még csak márciust írunk, és máris megvan az év felfedezettje. Nem lesz könnyű dolga annak, aki megpróbálná kitolni a pozícióból ezt a derék termelőt.

11 komment

Címkék: mátra szecskő pincék és borászatok

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húú hol másutt is hallottam hatalmas turánról? Talán a Ráspi csinál még olyat? Nem biztos. Nekünk is van belőle 1-2 tőke meg hozzá 1-2 tő bíbor kadár, hát képesek vöröses-fekete bort csinálni. Kiváncsivá tettél milyen lehet magában? Ja gondolom vittél magaddal fogkefét is:)
@fiatalborivo: Kalónak biztos van Turánja, de ha jól emlékszem, akkor az egri -most már gyöngyösi- kutató is foglalkozik vele, talán a Borona Kórháznak is van.
@lackó: Kaló bora kellett hog legyen...
Tamásknál is egyébként ő volt az ihletadó, örök hála érte...:-)
@lackó: A CBA-ban kapható (volt) a kutató turánja (~1000 Ft). Kb. 2 éve vettem, nem szoktam rá.
@loading: hát, rászoknom nekem sem sikerült. A kutatós bornak alibernet-jellege volt.

@ringsider: kóstoltad Kaló lédigjét? :D
Viszont a rubintosa (Szecskőé) tényleg jó, már a tavalyelőtti várbeli borfesztiválon is nagyon meglepett, de ez a 2008-as is megéri az árát.
Én legutóbb a 2008-as Szürkebarátot kóstoltam. Több mint egy hete nyitva volt, de a bor meg sem moccant. Semmi öregedés, viszont tiszta, izmos szerkezet az megjelenik.
Nekem Németh Attila olaszrizlingjének konzisztenciája csaknem megfejtehetetlen (fantasztikus). Jók ők hárman.
Hová lett Damon Hill???
Akarom mondani, khmmm, Kóstimesti? :)
Ha már losonci került szóba...
Van egy vicces szavazás a wineroads-on. Hordót nyerhet, akire kattintunk. Kár, hogy be kell regisztrálni...bár ez normális. Losoncira is lehet szavazni, vagy valamelyik hölgyre..:)
www.wineroads.eu/boraszpalyazat/index.php
Szecskő rubintosa valóban remek vörös a Mátrából...

Kalónál még sajnos nem jártam, de ami késik, nem múlik... Jó szerencsét!

NAG-nak szerintem az édes borai fenomenálisak...

A többiekről nem mondok semmit, pedig tudnék (, alapelvem tiltja)...
süti beállítások módosítása