HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Prantner Szekszárdi Rosé 2009

2010.03.21. 08:00 AG 2.0

A Prantner Pince is azon feltörekvő szekszárdiak egyike, amelyek az elmúlt egy-két évben majdhogynem tömegesen bukkantak fel a piacon, és ezt érdekes szortimenttel, komoly minőséggel és okosan kialakított arculattal tették. Ezt a tíz hektáros birtokot is oda lehet állítani Merfelsz Gáboré, Pálos Miklósé, Eszterbaueréké vagy akár a Szeleshát mellé, nemigen vallana szégyent egy alapos összehasonlítás során. Van náluk minden, ami a sikerhez kellhet és ami a borvidékre jellemző, az olaszrizlingtől a rozén, a kadarkán, a kékfrankoson és a merlot-n át a cabernet-kig terjed a választék. Borukkal a tavaly nyári Pannon Top 25 alkalmával találkoztam először, sikeres randevú volt, hiszen házasításukat felraktam saját tízes listámra. Ezúttal a merlot-ból és kékfrankosból összerakott rozé került terítékre, amelyet egyik kereskedője igazi felfedezésnek minősített. Közepesen rózsás szín, málnapiros árnyalattal, látványra sem kevés szénsavval. Illata átütően gyümölcsös, eper és vidéke játszik elsősorban. Ízében a frissesség dominál, a céókettő jelentős szerepet vállal ebben, a másik végéről ellenben cukorkásság édesíti. A hivatalos adat szerint 3,7 grammnyi maradékot tartalmaz, ám ez a 13,5-es alkohollal megtámogatva jelentős édesérzetet okoz. Rozéban sajnos nem szeretem az ilyesmit, a kevesebb szerintem több lenne. Így aztán hiába csúszik szinte észrevétlenül – már ha a tetemes szesz direkt hatásával nem számolunk –, nem éri el az 5-öst, meg kell elégednie a 4 ponttal.

3 komment

Címkék: szekszárd négypontos rozé 2009 prantner

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Volt már olyan rose a világon amire 8-9-10 pontot adott valaki? Pezsgőkön kívül.
Volt. Hugh Johnson említette ezt egy nagy Tavel élményéről a nyolcvanas években.
Nálam két éve volt Rosé 9 pontos, a Chateau Versailles 2007-es évjárata amit Vevey-ben ittam.
Még mindíg gondolok rá. Óriási volt.
Hazai kínálatban a Gere-Weninger ért el egyszer nálam 7 pontot.
A Dúzsi valamiért SOHA nem jött be.
@fiatalborivo: Látom a nagy kóstolók jegyzeteit fogod gyűjteni, íme az én véleményem:

nálam még egy sem volt 8 pontos, asszem így hirtelen, hogy a 6 pont volt a csúcs.

Amit nagyon szeretnék alaposabban megvizslatni, az nekem is Tavel, illetve a Biondi-Santi rosatoja Montalcinoból. Meg ha hallok még valami komoly anyagnak szánt rozéról, hát felveszem a listámra :)

A hazai piacon a személyes kedvencem Taklerék rozéja, úgy érzem, hogy ez egy nekem szimpatikus irányba mutat. Még Jekl Béláé tetszett anno, de már régen nem ittam. Szerintem a pinot-kékfrankos a legjobb hazai alapanyag rozéhoz.

A nemzetközi irodalomban Tavelre vagy Bandolra fogadnék, talán ott érdemes kutakodni.
süti beállítások módosítása