HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Balassa Betsek Furmint 2008

2010.08.20. 08:00 AG 2.0

Balassa István mikroborászatáról többször volt már szó a hasábjaimon, önálló bejegyzést azonban annak ellenére sem kapott eddig, hogy három toplistára is felkerült az elmúlt egy évben. Először a tavaly szeptemberi borfesztiválon szerettem a dolgait, aztán a nyolcas Betsek hárslevelű kapott helyet 2009 legjobbjai között, előkelő pozícióban, majd az Alkesz-kezdeményezésű mondj hat jó furmintot összeállításba válogattam bele a szintén betseki nyolcast. Utóbbit tettem viszonylag mély elemzés tárgyává a minap. Balassa munkásságáról sok jót hallottam azelőtt is, hogy a boraival megismerkedtem volna, gyakorlati tapasztalatot az egy ideje nyugállományba vonult Vörös és Fehér kollégának köszönhetően gyűjtöttem első körben. Hogy pontosan mely furmint is tréfált meg akkor vakon, arra nem emlékszem, de arra igen, hogy áttetsző tisztaságának köszönhetően visszakézből osztráknak-németnek tippeltem. Ennyit legendás felkészültségemről. Valami hasonlót tud ez a 2008-as Betsek is. Tükrösen aranylik a pohárban, megfontoltan mozog, illata mély és összetett, édesebb déligyümölcsöket mutat, mandarint, narancsot, de aszalt barackot is talán, és ott van az ásványosság is természetesen. Teste nagy, ízei rétegzettek, frissek, 10 gramm körüli maradékcukra teszi a dolgát, okosan gömbölyíti a széleket. Felszíne összességében sima, bár mintha árnyalatnyi cseresség is dolgozna benne. A savak játéka szép, pezsegnek-vibrálnak szofisztikáltan. Lecsengése gyümölcsösen-finoman hosszú. A fajta agresszivitása fel-felbukkan egy-egy pillanatra, de ez megbocsátható. Előkelő hely illeti meg a nagyszabásúra iskolázott száraz-félszáraz tokajik mezőnyében. Voltak 8 pontos villanásai.

3 komment

Címkék: tokaj furmint nyolcpontos 2008 betsek balassa

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nekem anno a 6-os mézes-mály Furmányos igazi mérföldkő volt a műfajban (s nekem azóta is hivatkozási alap), és a száraz hársai is nagyon szépek! A kis tokaji termelők közül mindeképp figyelemre édemes.
@demisec: Én tovább mennék, szerintem az egyik legjobb Tokajban, nemcsak a kis termelők között... Legalább is száraz vonalon mindenképpen.

A 2006-osból nekem a Betsek furmint volt a tanítani való, 2008-ból a hárs.
Az év eleji furmint napon a legnagyobb meglepetés volt a Pisti. Kóstoltam már korábban is, nagy bajom nem volt vele, de nem kápráztatott el, a nagy átütős tétel elmaradt. Aztán jött a furmint nap és ott a többi közül egyszercsak kiemelkedett. Nem akarnék sznobizáló gondolatokat felrajzolni, de egy Szepsy, egy Balassa és egy Bussay tétel voltak a legjobbak.
Azóta fél szemem rajtuk tartom.
süti beállítások módosítása