HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Guado al Tasso Il Bruciato 2007

2011.02.08. 16:00 AG 2.0

Amikor szuper- és klasszikus toszkánt kóstolok egymás mellett néha, mindig rájövök, hogy kommersz az ízlésem. Mi mással magyarázhatnám, hogy a cabernet-t tízből kilencszer finomabbnak, izgalmasabbnak találom a sangiovesénél? Tudom, hogy a történelem, a hagyományok meg az összes többi milyen fontos, és mégis. Kedden este egy 44. születésnap – nem az enyém – alkalmából bontottunk nagyszerű dolgokat, a tervek szerint lesz másik bejegyzés is ebből, de előbb az egyik jön. A vörös sort a Guado al Tasso 2007-es Il Bruciatójával kezdtük, a Felsina 2006-os Chianti Classico Riservájával folytattuk, majd a Lazzeretti 2004-es Brunello di Montalcinójával zártuk. Utóbbiról nem nagyon írnék, a Brunello tényleg gyakran kér másnapot, komoly darab ez, azonban nem volt esélye-ideje kibontakozni. Talán a Felsinának is érdemes lett volna éjszakáznia egyet, mert hiába volt elegánsan fűszeres az illata, a kissé tapadós-ízetlen tannin, a vártnál visszafogottabb komplexitás és koncentráció nem engedte fesztelenül élveznem értékeit. Hiszen fix, hogy többet kellene tudnia 6 pontnál. Továbbá az is lehet, hogy az Il Bruciato előtt kellett volna kóstolnunk – csak hát meg akartuk neki adni a tiszteletet. A címszereplő ugyanis nem a blockbusterek közül való, a bolgheri Antinori-birtok második bora csupán, és ötezer forintba sem kerül. Hatvan százalék cabernet sauvignon, harminc merlot, tíz syrah. Mélyvörös szín, gyönyörű csillogással. Már elsőre sűrű, fűszeres-gyümölcsös-bőrös, remek illat, amelyben aztán a további töltések alkalmából újabb és újabb rétegek bomlanak ki. Zamatoknak is bővében van, a cserek okosan iskolázottak, markánsak és simogatóak egyszerre, a savak élénkek, de integráltak. Semmi lustaság, hűvös, intelligens karakter. Hibátlan mestermunka. Nyolcas momentumai is voltak, a legvastagabb 7 pontot érdemli. Masszív klasszis a húsz euró környéki-alatti kategóriában.

Szólj hozzá!

Címkék: 2006 hétpontos olaszország cabernet sauvignon chianti 2007 sangiovese felsina toscana guado al tasso

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása