HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Fritz Cabernet Sauvignon 2007

2011.05.24. 11:00 AG 2.0

A szekszárdi Fritz Pincészet volt 2010-ben a legeredményesebb a borvidéki borversenyen, idén meg a második legtöbb érmet hozta el. Néhány hete szóba került ez a Pécsi Borozó motorjával folytatott levelezésben, megemlítettem, hogy még nem volt szerencsém meggyőző Fritzhez; igaz, keveset is próbálkoztam, mivel nincsenek benne az országos körforgásban. Szó szót, mail mailt követett, minek eredményeként kaptam három palackot a kollégák készletéből. Fritz József vállalkozásához egyébként volt viszonyom, néhány évvel ezelőtt ott töltöttünk egy hétvégét barátainkkal. A vendéglátásnak az a típusa, amelyet csinálnak, nekem sok, a házias ízek, hatalmas adagok nem az én világom, a borszentély elnevezéstől nem dobban meg a szívem, zenét nem kértünk; a szállás minőségét ugyanakkor a legkisebb kifogás sem érhette. Eléggé meglepett viszont, hogy a borház-panzió honlapján semmilyen információt nem találtam a borokról és az árakról. Ahogy a délpannon borászok-borászatok esetében mindig, Fritzékről is az említett Pécsi Borozóból lehet megtudni a lényeget. Így azt is, hogy 16-17 hektáron gazdálkodnak, szőleik az Aranydombon terülnek el, a borokat 2003 óta Lőrincz Norbert készíti. A külsőségek alapján egyszeri emberként arra számítottam, hogy rusztikusan magyarosak lesznek a vörösök, nagyobbat nem is tévedhettem volna. Hanem ezzel szemben okosan iskolázottak, letisztultak, nélkülözik a parasztboros beütéseket. Európaiak, sőt már-már újvilágiasak, ha meg nem sértem őket ezzel. A 2008-as blauburger könnyed, fűszeres-gyümölcsös eleganciája és egyenessége például minimum 5 pontot ér, és elképzelhető, hogy szűkmarkú vagyok. A Medicina cuvée-vel szemben ehhez képest lenne egy-két kifogásom. Egyrészt nem tetszik a neve, másrészt attól tartok, nem jó döntés egy tízezer forintos csúcsházasítást hajszálra olyan üvegbe tenni, amilyenekben a tömegtermelő J. P. Chenet forgalmazza asztali borait. A Medicina amúgy illatban rendkívül komplex és színes, ízben is tartalmas, ám a végén vagy a sav sok, vagy egy kis maradékcukor és a tannin összjátéka nyomán disszonál fanyarság, így csak 6 pontot (88-89) adnék neki aktuálisan. Sosem véletlenül az a címszereplő, ami a címszereplő. Ha nem tévedek, a 2007-es cabernet sauvignon még a 2009-es szekszárdi borvidékin kapott nagyaranyat. Mélybíbor szín, izgalmas-érett illat. Hozza a megszokott cabernet-s jegyeket, az erdei gyümölcsöktől a fűszerességen át, csipetnyi menta is színesíti, tele van élettel. Szájban nagy test, de semmi nehézkesség, tanninja puha, savai szépek, szerkezete arányos, felszíne sima. Gazdag, száraz, jó ivású, lendületes, túlzásoktól mentes bor, remek formában. Magától értetődő 7 pont. Lőrincz Norbert jól végzi a dolgát.

20 komment

Címkék: szekszárd hatpontos ötpontos hétpontos cabernet sauvignon 2007 2008 medicina blauburger fritz

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nekem is megvolt a helyszínen bő egy éve (?), nekem is a kedvencem volt a sorban. mondjuk a kékfrankos szelekció is legalább ekkorát üt (erős 7 pont), illetve nekem a két rugós kadarka is nagyon bejött (erős 6 pont).
natessék, akkor idézek én is magamtól: "Kezdjük a legvégén: jártam a Fritz pincészetnél, nagyjából végig is kóstoltam a sorukat, miután kicsodálkoztam magam az árakon. Lazán 10 000 forintot kértek a csúcsházasításért, amit ráadásul a latin-mánia jegyében Medicina cuvée-nek sikerült elnevezni. Tetszett az a bor is, de legjobban a nyolc ezresért megvehető 2007-as cabernet sauvignon nyűgözött le, okosan iskolázott, nagytestű, zúzós bor, amiben sem éretlenséget, sem aránytalanul nagy alkoholt nem találtam. Tetszett a 2008-as kékfrankos válogatás is, noha ott az alkoholt és testet kicsit túlzónak éreztem." borvirag.blog.hu/2010/09/12/borfesztival_benyomasok
@vörös és fehér: jó'van, akkor maradhatok, ugye? :)
@Parci: hát, még mindig nem vagy elég sznob...
@vörös és fehér: na ne már! kettőt aludtam a fritz panzióban, takleréknél is nyomtunk egy full kóstolót, és a primarius meg a cab. franc válogatás is fantasztikus volt. még így sem? fritzről azonnal közölte valamelyik kézművesés, hogy cuccol, nekem mégis ízlett. még így sem? tudom-tudom, kellett volna 24 gere kopart előrendelni az ajándék magnum palackért...
@Parci: én 24 magnumot rendeltem. na ezért tartassz ott, ahol.
@vörös és fehér: valóban nem tartokk még ott. sokat kell még tanulnom.
@zoranka: álld őket körbe :)

(de asszem, valóban önmaga farkába harapott már ez a mellékszál)
Fritzék először az árstruktúrát találták ki, majd megalkották hozzá a bort?
@vörös és fehér: @Parci: időnként kirakhattok pár palackot a Hegyalja úton, ha már épp tengelytörést készül kapni a fuvarozott Koparoktól az autótok.
(Hapci szelektív gyűjtőpont)
@Hepci: nem figyeltél, csak v&f-nek van. node, tényleg térjünk vissza a fritz borokhoz. amik nagy tisztelettel rendre nem rosszak, ellenben jók. :)
@vörös és fehér: és adtak hozzá ajándék normál palackot?

@Parci: értette, csak úgy gondolta, akár te is kirakhatnál v&f-től párat...
borszentély, nyolcezer, tízezer...
Ezek komoly ellenérvek, hogy pont oda térjek be, ha legközelebb Szekszárdra megyek :)
Mondjuk elég rég voltam, (parcinak, vf-nek: asszem Villányba mentem személyesen Kopárt iratni, de lehet, hogy rosszul emlékszem). De arra határozottan, hogy a jugó tévében néztük, hogy bombázzák őket, előtte meg Vesztergombinál boroztunk egy nagyon jót. Mi lehet vele? Rég hallottam róla.
@muskotály küvé: vesztergombival? csinálja a dolgát, nem? bár a 2006-os csaba cuvée határozottan elmarad a 2003-astól, sajnos, mert pár éve _abból_ vettem előjegyzésben... :D
Mi is jártunk két éve Fritzéknél, a pince engem - külsőségeit tekintve - megfogott. Másnap azonban iszonyatos fejfájásom volt, pedig nem ittuk ronggyá magunkat (n.b. nekem SOHASEM fáj a fejem másnaposan - minden más igen :-). Úgyhogy személy szerint nem mentem vissza vásárolni. Összességében nem hiszem, hogy best buy kategóriás borok. A Medicina elnevezése és formája nem izgat, az ára viszont igen. Akkor már inkább a Kopár :-)
Kedves Parci mit jelent számodra hogy cuccol?
Talán csak nem azt hogy adalék anyagokat használ. Milyen adalékra gondolsz? Ezt leírni azért mert ezt valakitől hallottad egy borászról minden bizonyíték nélkül az felér egy becsületsértéssel. Talán nem hallottál a jó magyar szokásról amit úgy neveznek mint irigység és a rágalmazás.
A fejfájást az alkoholtól is lehet kapni.
Albert gazda által kicsit lehúzott Medicina azét Bordóban és Brüsszelben tavaly aranyat kapott soha rosszabbat.
@iszákos: legnagyobb tisztelettel, szerintem olvasd el mégegyszer, amiket írtam. olyan például biztos nem lesz benne, hogy fritz szerintem cuccolna. az ellenben igen, hogy szeretem a borait. többízben is.
@Parci: hagyd, szerintem csak éppen ... többet ivott, na.
Aki Pécsett jár mostanában: Fritzék kitelepültek a székesegyház elé (néhány más pincészettel). Itt elérhető egy elég széles választék a pincészettől. A Medicinát nem, viszont a vele teljesen egy árban lévő Pinot 2008-as prémiumját kóstoltam. Kíváncsi lennék a véleményetekre, szerintem gyönyörű! Nincs nagy tapasztalatom a pinot-kkal, de eleddig talán ez volt a legjobb! Mindennap azért nem járok rá: 1340,- egy deci.
süti beállítások módosítása