HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Sauska Tokaj 113 Cuvée 2009

2010.10.29. 22:30 AG 2.0

Azt sejtem, Sauska Krisztián megújult tokaji borászatának tevékenysége inkább fel fogja forgatni a világot, mint amennyire másik pincészete tette ezt Dél-Pannóniában. Kétségtelen, Villányban is új színeket vittek a magyar vörösborászatba – sokan vélik, meghonosították az újvilágot óvilági körülmények között –, ott lent azonban korántsem veszik annyira élethalál-komolyan a tradíciókat és a terroirközpontú útkeresést, mint Európa legizgalmasabb fehér-édes borvidékeinek egyikén. Miszerint Hegyalján. Ebben a pillanatban fogalmam sincs, hova vezethet ez. Az is lehet, nem lesz semmiféle felfordulás, egy borból ítélni eleve balgaság lenne. Hogy egy picit visszakanyarodjak az időben: a Sauska Tokaj több tételéhez szerencsém volt a márciusi VinCe-n, akkor nem tudhattam, a készítők szándéka micsoda tulajdonképpen. Nagyszerű minták forogtak a poharamban, el voltam ragadtatva furminttól, hárstól, chardonnay-tól. Mégis meghökkenten láttam utána, hogy a Sauska-koncepció értelmében összeházasították – jelentős túlzással – a tüzet a vízzel. A 113-as küvében, a borászat első Árvay János utáni tételében furmint, hárslevelű, chardonnay és sauvignon blanc keresi a szerepét – és meg is találja minden erőfeszítés nélkül. Vannak ebben a borban tartályos és fahordós, faj- és vadélesztős tételek, de egyvalami biztosan nincs: diszharmónia. A szín világos, az illat okosan gyümölcsös, és bár a szakirodalom furmintdominanciát ígér, egyik fajtát sem könnyű a többi elé helyezni, hiába fedezhető fel mindegyikük egyik-másik tipikus sajátossága. A korty közepesen telt és osztályon felül finom, az üdeség rezzenéstelenül megállja a helyét a 14-es szesszel szemben. A jó minőségű hordó vaníliája szájban egyszer-kétszer megszólal, halkan. Csúszik, mint az istennyila, ember legyen a talpán, aki képes másnapi próba alá vetni. 6 pont lesz ez, mert a többhöz több komolyság, megfontoltság, összetettség kellene. Az majd önök megmondják, a kétezer forintos ár mellett helye van-e a jó vétel kategóriában. Ha lesz vita, ha nem, ha hiszik, ha nem: előre tudtam, ez a bor nekem be fog jönni. Beszélgessünk róla értelmesen, ha gondolják.

8 komment

Címkék: hatpontos tokaj 2009 113 sauska

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem is tetszett ez a bor. Ami kicsit zavart, hogy vakon nem mondanám meg róla, hogy egy tokaji bor amit iszom. Ez persze lehet, hogy az én hibám, és lehet, hogy nem is baj. Gondolom ez lesz a pince alap bora….
Ahhoz képest 2000 forintért jó vétel.
Komoly marketing csapat és határozott koncepció áll mögöttük. Tokajnak minden ilyen lendület jót tesz jelenleg, ráadásul itt szinte korlátlan tőke látszik a háttérben.
Amivel nem értek egyet az a s.b. és chardonnay erőltetése, ez szerintem nem egy jó irány, főleg nem egy ilyen mértékadó nagy pincészetnél.
Ami érdekes, hogy az új Árvay Pince is megtartotta ezeket a fajtákat az új portfóliójukban.
Meg kellene kóstolni...
Annyi jó - és populáris stílusú - tokaji furmint és pár hárslevelű után a leírásból nem értem a Sauska küvé iránti felfokozott lelkesedés okát...
Engem is meglepett a bor, az meg még jobban meglepett, hogy a fajtaösszetétel ismeretében is szépnek találtam, mert féltem a sauvignon blanc elénkségétől. A 7 pontos izgalmaktól messze van, de a 6 pontos profi munkát is igen nehéz lenne tőle megtagadni...

Izgatottan várom a további tételeket, és be kell valljam, hogy találok izgalmat abban, hogy összeházasították a világfajtákat a helyiekkel, így újabb területre léptek.

Ez nem is a furminttal történő dűlőfaggatás, és nem is a világfajták fajtaborként való bevizsgálása, legtöbbször ez a téma bukkan fel a száraz tokajik körül.
Villányban nem szerettem a legalapabb Sauskákat, itt sem ragad magával nagyon az alapbor - de ezek után izgatottan várom az új pince magasabbra pozicionált tételeit, természetesen a jelenlegi tokaji diskurzus témáihoz hozzászóló boraikkal együtt.
@Hepci: a Bortársaságnál a Batthyány-n volt pár hete nyitva - de még pár baráttal megér egy estét ez a bor is próbaként.

Nekem az tetszett, hogy kevés várakozásom volt, az sem jóldefiniált, ez a bor viszont nagyon egyben volt, és úgy cáfolta meg kétségeimet, hogy egyszerű, hordós, de profi és tetszetős volt.
"Beszélgessünk róla értelmesen, ha gondolják."
szerintem is profi, korrekt, csontnélküli 6 pontos munka. se több, se kevesebb.
Felvéve a " Kötelező megkóstolni" listámra
a tizes is remek darab, nem cincálják szét a savak.
süti beállítások módosítása