Akkor kell elővenni, amikor inkább ivásra, mint elmélkedésre van késztetés, írta a kedves olvasó kevéssel korábban, értelemszerűen nem a címszereplőről, hanem az előző bejegyzés tárgyáról. A megközelítés azonban érdekes módon jelen esetben is helytálló. 2010-ről többször is volt szó hasábjaimon, gyakrabban negatív, mint pozitív kontextusban. Ami az immár teljesen kész tízeseket illeti, sok hozsannázásra nem volt – nem lehetett – okom, nem furcsa tehát, ha mindig örülök, amikor mégis figyelemre méltó tételekkel találkozom a sokat szenvedett esztendőből. Világmegváltásra nem számítok, akkor sem, ha a többször felidézett Kézműves Borok Háza-kóstolón lenyűgöztek Losonci Bálint és Szecskő Tamás tételei. Előbbiét néhány nappal ezelőtt vettem alaposabb górcsövem alá, hamarjában megírt beszámolómat annyival egészíteném ki utólag, hogy másnap nemhogy tartotta magát az a Parola, különbül teljesített, mint azon melegében. Sajnáltam, hogy nem ajánlottam meg egyből a hatost. Hasonló a helyzet most. A Sauska Pincészet – például a régi Gróf Buttlerhez hasonlóan – nem tekinti presztízsfajtának a cabernet sauvignont, az átlagnál könnyebb és olcsóbb ivóbort készítenek belőle általában. Más kérdés, 2010-ben ennél egyrészt bonyolultabb, másrészt egyszerűbb volt a helyzet, hiszen a körülmények okán csúcsvörösek nem születhettek: csak kékfrankos, cabernet sauvignon és 13-as házasítás lesz, illetve lett. Ennélfogva az elemzett anyag voltaképp a pincészet csúcsborai közé tartozik kivételesen. Ráadásul ott is van már a borboltban. Válogatás a szőlőben, válogatás a feldolgozáskor, négy hónap francia hordó, magas, 14-es alkohol, mélybíbor szín, lilás villanásokkal. Igen gyümölcsös illat, feketeribizlivel, erdeiekkel, fűszerességgel, rengeteg tisztasággal, élénkséggel. Szájban nagyjából közepes test, egyszerre dinamikus és moderált savak, konszolidált tannin, finomság, lendület. Nem túl bonyolult, de zamatos és egyenes. Nem az izgalmakra és a komplexitásra megy rá, de nem is direkt túlságosan. Búcsúja talán fanyarkás, cserébe nem édes. Azaz a korty eleje mondhatni afféle, de az meg jólesik, a fő, hogy a végén ne legyen buta és nyalós. Orrban erős hatos, ízben lazán hozza az ötöst, hirtelen nem is tudom, mennyi ez. Következetlen 6 pont. Azért is, mert elfogyott pillanatok alatt.
Sauska Cabernet Sauvignon 2010
2011.05.02. 22:05 AG 2.0
13 komment
Címkék: hatpontos villány cabernet sauvignon 2010 sauska
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
màkospacal 2011.05.03. 12:14:00
Kerlek idözzünk el kicsit a masnapi visszakostolasnal -ugy altalaban-.
Elöljaroban:persze megerti alkoholista szivem a masnapi,harmadnapi talalkozas örömet,vagy keservet. Meg kell vizsgalnunk uj szeretönket ismet.Talan most vesszük csak eszre,hogy joval feszesebb a keble,mint elözö napon, amikor a hormonfröccs befatyolozta szemünket,vagy ne adj Isten,ma latjuk csak,hogy az a domborulat a hatan,nem a harmadik melle,mint tegnap jolesöen szorongatva gondoltuk; hanem bizony pupos a dragam!
Ezzel szemben itt van Sabac bevetele.
A magyar, vagy a nemzetközi bor itelöszek nem ismeri a kesei visszakostolas fogalmat.
Ismet egy csajozos pelda/lehet,hogy kirekesztö vagyok,ha csupan a lanyokra gondolok,de üsse kö/.
Ha az esti ismeretseg az agyba kerül/nönemü/nem igazan erdekel mit tudtunk volna masnap-masnaposan a kalapbol varazsolni.
Vagy:az ettermet sem hivom fel ket nappal a vacsora elött: most kerem a flaskat bontani.
Tehat:miert is?
marvin__42 2011.05.03. 12:17:24
És mivel ez rendszeresen előfordul, hát igenis számít, milyen egy bor másnap. Ha valamiről azt olvasom, hogy másnapra szétesett, én meg három nap alatt szoktam meginni egy palack bort, azt jó eséllyel nem veszem meg.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.03. 12:20:34
klassz téma, ráadásul egy hullámhosszon vagyunk. ez írtam erről majdnem két éve:
albertgazda.blog.hu/2009/07/23/masnapos_bor_1
és még mindig egyetértek magammal :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.03. 12:28:05
Ha egy bor a bontást követő napokban (vagy akár hetekben) is hozza a formáját akkor azt a bort egy étteremben kiválóan lehet poharaztatni. Ez pedig egy fantasztikusan jó lehetőség mind a fogyasztó ahogy az étterem, sőt a termelő számára.
marvin__42 2011.05.03. 12:57:27
màkospacal 2011.05.03. 13:26:16
Elolvastam.Ertem.Nincs mas kerdesem.
Azaz van meg böviben.
Ez ev nyarelön tervezek szükebb-bövebb körben itt Zürichben- borertö, elfogulatlan(mert svaci)ismerösömmel harom körös borszeanszot.Feher,veres,edes.
A borok mar itt vannak.Örömet szereznel vele,ha atnezned a sorrendet.
Borivo vagyok,nem arulom.
Megdöbbentett a magyar borokkal kapcsolatos tudatlansag.Ha a svajci szakembereket kerdezem sem sokkal jobb az ismeretük az atlagos borivonal.Tokaji. Ja meg hogy öt evvel ezelött lehetett meg kapni valamelyik üzletben valami Bikavert,ami naaaagyon finom volt öt frankert.
Talan kiradirozzuk nehany ember szemeböl a csipat. Ha .
Hova küldhetem?
2011.05.03. 14:42:42
fugu 2011.05.03. 17:47:17
2011.05.03. 19:05:45
Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.05.04. 21:04:04
sosem szoktam ízléskérdésekben vitatkozni, de ez kicsapta a biztosítékot, bocs. ilyen osztályzattal a reggeli kakaóm 9 pontot ér a borok között, biztos azért, mert nem 2010-ben és Magyarországon termett a kakaó...
végigkóstoltam a közelmúltban Sauskát, de a vörösök után két dolgot tudtam megállapítani:
1. nem tudom mi történt velük 2006 óta, de akkor majdnem mindegyik (és a siller is:-)) igen ízlett. most ellenben, egyetlen egyet sem találtam, amit ne tett volna tönkre a túlzott barrikolás, amivel egyértelműen más gyengeségeket próbáltak elfedni.
2. ha ilyen vörösöket adott 2010. Magyarországon, akkor ezt az évjáratot egyelőre kihagyom!
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.05. 07:47:10
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.05. 07:51:39
Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.05.05. 19:41:08