HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Sauska Cabernet Sauvignon 2010

2011.05.02. 22:05 AG 2.0

Akkor kell elővenni, amikor inkább ivásra, mint elmélkedésre van késztetés, írta a kedves olvasó kevéssel korábban, értelemszerűen nem a címszereplőről, hanem az előző bejegyzés tárgyáról. A megközelítés azonban érdekes módon jelen esetben is helytálló. 2010-ről többször is volt szó hasábjaimon, gyakrabban negatív, mint pozitív kontextusban. Ami az immár teljesen kész tízeseket illeti, sok hozsannázásra nem volt – nem lehetett – okom, nem furcsa tehát, ha mindig örülök, amikor mégis figyelemre méltó tételekkel találkozom a sokat szenvedett esztendőből. Világmegváltásra nem számítok, akkor sem, ha a többször felidézett Kézműves Borok Háza-kóstolón lenyűgöztek Losonci Bálint és Szecskő Tamás tételei. Előbbiét néhány nappal ezelőtt vettem alaposabb górcsövem alá, hamarjában megírt beszámolómat annyival egészíteném ki utólag, hogy másnap nemhogy tartotta magát az a Parola, különbül teljesített, mint azon melegében. Sajnáltam, hogy nem ajánlottam meg egyből a hatost. Hasonló a helyzet most. A Sauska Pincészet – például a régi Gróf Buttlerhez hasonlóan – nem tekinti presztízsfajtának a cabernet sauvignont, az átlagnál könnyebb és olcsóbb ivóbort készítenek belőle általában. Más kérdés, 2010-ben ennél egyrészt bonyolultabb, másrészt egyszerűbb volt a helyzet, hiszen a körülmények okán csúcsvörösek nem születhettek: csak kékfrankos, cabernet sauvignon és 13-as házasítás lesz, illetve lett. Ennélfogva az elemzett anyag voltaképp a pincészet csúcsborai közé tartozik kivételesen. Ráadásul ott is van már a borboltban. Válogatás a szőlőben, válogatás a feldolgozáskor, négy hónap francia hordó, magas, 14-es alkohol, mélybíbor szín, lilás villanásokkal. Igen gyümölcsös illat, feketeribizlivel, erdeiekkel, fűszerességgel, rengeteg tisztasággal, élénkséggel. Szájban nagyjából közepes test, egyszerre dinamikus és moderált savak, konszolidált tannin, finomság, lendület. Nem túl bonyolult, de zamatos és egyenes. Nem az izgalmakra és a komplexitásra megy rá, de nem is direkt túlságosan. Búcsúja talán fanyarkás, cserébe nem édes. Azaz a korty eleje mondhatni afféle, de az meg jólesik, a fő, hogy a végén ne legyen buta és nyalós. Orrban erős hatos, ízben lazán hozza az ötöst, hirtelen nem is tudom, mennyi ez. Következetlen 6 pont. Azért is, mert elfogyott pillanatok alatt.

13 komment

Címkék: hatpontos villány cabernet sauvignon 2010 sauska

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Gazda!

Kerlek idözzünk el kicsit a masnapi visszakostolasnal -ugy altalaban-.

Elöljaroban:persze megerti alkoholista szivem a masnapi,harmadnapi talalkozas örömet,vagy keservet. Meg kell vizsgalnunk uj szeretönket ismet.Talan most vesszük csak eszre,hogy joval feszesebb a keble,mint elözö napon, amikor a hormonfröccs befatyolozta szemünket,vagy ne adj Isten,ma latjuk csak,hogy az a domborulat a hatan,nem a harmadik melle,mint tegnap jolesöen szorongatva gondoltuk; hanem bizony pupos a dragam!
Ezzel szemben itt van Sabac bevetele.

A magyar, vagy a nemzetközi bor itelöszek nem ismeri a kesei visszakostolas fogalmat.

Ismet egy csajozos pelda/lehet,hogy kirekesztö vagyok,ha csupan a lanyokra gondolok,de üsse kö/.
Ha az esti ismeretseg az agyba kerül/nönemü/nem igazan erdekel mit tudtunk volna masnap-masnaposan a kalapbol varazsolni.
Vagy:az ettermet sem hivom fel ket nappal a vacsora elött: most kerem a flaskat bontani.
Tehat:miert is?
@màkospacal: Nem tőlem kérdezted ugyan, de egy egyszerű indokot én is tudok: azért kóstolom vissza, mert megmarad a borból valamennyi :-)

És mivel ez rendszeresen előfordul, hát igenis számít, milyen egy bor másnap. Ha valamiről azt olvasom, hogy másnapra szétesett, én meg három nap alatt szoktam meginni egy palack bort, azt jó eséllyel nem veszem meg.
@màkospacal:

klassz téma, ráadásul egy hullámhosszon vagyunk. ez írtam erről majdnem két éve:

albertgazda.blog.hu/2009/07/23/masnapos_bor_1

és még mindig egyetértek magammal :)
@màkospacal: Én csak egy apróságot említenék meg a "másnapos" bor mellett. Nevezetesen a vendéglátásban ez egy-két pohárnyi bor kimérésének lehetőségét.

Ha egy bor a bontást követő napokban (vagy akár hetekben) is hozza a formáját akkor azt a bort egy étteremben kiválóan lehet poharaztatni. Ez pedig egy fantasztikusan jó lehetőség mind a fogyasztó ahogy az étterem, sőt a termelő számára.
@AG 2.0: Amúgy én sem szoktam valamit előre kibontani, csak azért, hogy másnapra jobb legyen. Viszont azért arról teljesen jogos írni, hogy ha már kibomlott és megmaradt, akkor milyen volt másnap, és ez értékes információ lehet például a magamfajta lassanivónak.
@AG 2.0:
Elolvastam.Ertem.Nincs mas kerdesem.

Azaz van meg böviben.
Ez ev nyarelön tervezek szükebb-bövebb körben itt Zürichben- borertö, elfogulatlan(mert svaci)ismerösömmel harom körös borszeanszot.Feher,veres,edes.
A borok mar itt vannak.Örömet szereznel vele,ha atnezned a sorrendet.
Borivo vagyok,nem arulom.
Megdöbbentett a magyar borokkal kapcsolatos tudatlansag.Ha a svajci szakembereket kerdezem sem sokkal jobb az ismeretük az atlagos borivonal.Tokaji. Ja meg hogy öt evvel ezelött lehetett meg kapni valamelyik üzletben valami Bikavert,ami naaaagyon finom volt öt frankert.
Talan kiradirozzuk nehany ember szemeböl a csipat. Ha .
Hova küldhetem?
egy ideje úgy vagyunk a zasszonnyal, hogy nem fogy el egy palack bor egy este. sőt, inkább három estén át tart. nem feltétlen, de tipikusan. ehhez nyilván nem szerencsés olyan bor, ami megzuhan másnapra. a somlói fehérekkel ritkán van gond, a déli vörösökkel gyakrabban. módosult is a "fogyasztási arány" azóta. ezzel együtt, szerintem is meg kell inni, azért van, csak épp olyan korszakunkat éljük, hogy ez nem mindig sikerül. :)
Olvasom én itt ezeket a hozzászólásokat, de a T. Olvtársak elmentek a poszt leglényege mellett: Született egy szép veres 2010-ben! El is vártuk a Sauska pincétől.
@fugu: lesz még azért pár, azt hiszem.. :)
@AG 2.0: egy kellemes, nem mellesleg: túl savas - vagy ahogy ma szokás mondani "könnyű/fineszes -, de igazából semmilyen, inkább fröccsnekvalóba hajló ivóbor miért kap hatos alát a becsületes 4 pont helyett??

sosem szoktam ízléskérdésekben vitatkozni, de ez kicsapta a biztosítékot, bocs. ilyen osztályzattal a reggeli kakaóm 9 pontot ér a borok között, biztos azért, mert nem 2010-ben és Magyarországon termett a kakaó...

végigkóstoltam a közelmúltban Sauskát, de a vörösök után két dolgot tudtam megállapítani:
1. nem tudom mi történt velük 2006 óta, de akkor majdnem mindegyik (és a siller is:-)) igen ízlett. most ellenben, egyetlen egyet sem találtam, amit ne tett volna tönkre a túlzott barrikolás, amivel egyértelműen más gyengeségeket próbáltak elfedni.
2. ha ilyen vörösöket adott 2010. Magyarországon, akkor ezt az évjáratot egyelőre kihagyom!
@szenvedély S.: másfél pont nem a világ, elnézést, hogy feldühítettelek, máskor jobban vigyázok. az 5,5-nél azonban muszáj kitartanom. ezzel együtt: semmiképp sem akartam olyasmit sugallni, hogy világmegváltó vörösökre kellene számítanunk 2010-ből, erről szó sincs
@AG 2.0: óriási választ írtál, szétröhögtem magam, nagyszerű volt, megbocsátok ;-))
süti beállítások módosítása