Megint véget ért egy hónap, beköszönött az április, itt a számvetés ideje. Március turisztikai vonalon volt erős, három pincészetet látogattam meg egy nap alatt, három bejegyzés született. Szecskő Tamás munkássága óriási felfedezés, oda kell rá figyelni szakadatlanul. Losonci Bálintról eddig is tudtam, hogy szép dolgokat csinál, és határozott a szándékom alaposabban megismerni Karner Gábor kékfrankosait is. Rendeztek még legalább egy fontos eseményt – többet is, de mindenütt nem bírok ott lenni –, miszerint a VinCE-t, kiváló borok hosszú sorával és érdekes témákkal. Mindezeken túlmenően – és februárral ellentétben – az év harmadik havában főként fehérek kerültek érdeklődésem homlokterébe. Ezen a ponton a remek Királyudvar–Huet-párharcot kell kiemelnem hirtelen, Anthony Hwang borai fanatikus híveik után nekem is kedvemben jártak. Ugyanitt az utóbbi hetek egyik 9 pontosaként tündökölt a 2003-as Ilona – a másikat is Szepsy István készítette ugyanabban az évjáratban, 6 puttonyosa hengerelt. Édesben kimondottan ízlett még a Gizella Pince 2007-es hárslevelűje. A száraz fehérekhez visszatérve, szokása szerint ügyesen megmutatta tudását Légli Ottó, előbb jókedvre derített 2008-as Banyászó olaszrizlingjével, majd mindent vitt a 2007-es Landorddal. A Somlói Apátsági Pince szortimentjének jelentős része terítékre került, kíváncsian várom, milyenek lesznek a dolgaik a folytatásban, marad-e a többemberes stílus örök időkre. Vörösben jólesett a grófi cabernet sauvignon, ám a legjavát Tiffán Ede és Zsolt prezentálta 2007-ből, majd valahogy megpróbálok mélyebbre ásni prémiumboraikban. A könnyebben elérhető tételek terén sincs okom panaszra. Fehérben a Tűzkő és Kökényék chardonnay-ja, a Dereszla Naposa és egyik-másik cserszegi fűszeres kapott ötöst, vörösben Pálos Miklós shiraza, Harasztiék merlot-ja, Köpcös kékfrankosa és a Planina Lárfája vágta ki a rezet. A külföld ezúttal elsikkadt, az Huetek mellett egy egzotikus román és egy még egzotikusabb grúz vörös fogyott. Ezúttal nem mondom, hogy meséljen az olvasó is, mert felszólításra nem szeret, hátha anélkül megteszi mégis.
Ezekkel a borokkal telt jól a március
2010.04.01. 08:00 AG 2.0
45 komment
Címkék: királyudvar szepsy tiffán huet légli losonci március szecskő karner köpcös haraszthy somlói apátsági pince hónapok tűzkő birtok dereszla gizella pálos miklós twickel planina kökény és fia
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.04.01. 08:34:12
megjártam én is a mátrai háromszöget, Karner Vitézföld 2009 és Tavaszföld 2008 megint elnémítottak, Szecskő Szürke 2009 és Losonci Gereg Kékfrankos 2009 szintén állva hagyott...
a Huet-Királyudvarról a két kedvenc a Huat Lieu 2008 Sec és a Lapis 2008...
hétfőn meg Szentesi Bátyus, Orsolya Zweigelt 2007 és a "2008" nevű boruk, stephanie-k két 2009es dűlős hordómintájuk és Légli Géza Pinot-ja koronázta az estét...
és el ne felejtsem, jártam Homonnánál is, az megtöltene önmaga egy hónapot...most már biztos, ha egy szárazbort vihetnék egy lakatlan szigetre az valamelyik Határi volna...
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.01. 09:20:57
Kóstolómester (törölt) 2010.04.01. 09:59:02
Kérlek másold be ide a kóstolójegyzeteidet vagy legalább közölj egy listát!
loading 2010.04.01. 10:04:08
Orsolya Pincészet Pinot Noir 2007, illetve ugyancsak tőlük kései Olaszrizling. Szászi Kéknyelű 2009 (nekem az eddig kóstolt legjobb kéknyelű)
És számomra is meglepően: Gere Kopar 2007.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.01. 10:51:26
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004540&go=99046480
Sajnos nem jegyzeteltem, így csak pár vakkantást tudtam memoból utólag feljegyezni, de rengeteg szenzációs bor volt.
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004540&go=98388198
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004540&go=98563397
Ebből a sorból a legutolsót emelném csak ki.
Valamint a Királyudvar-Huet cikkhez már bemásolt jegyzetből kiemelném a 08-as Huet-eket(mind3-at), A királyudvar Lapis 08-at, valamint Demeter Z. Lapis és Szerelmi 08-asokat.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.01. 10:58:10
fiatalborivo 2010.04.01. 12:45:38
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.01. 15:23:30
fiatalborivo 2010.04.01. 16:12:48
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.01. 17:36:53
kukko 2010.04.01. 19:19:21
t f 1 (törölt) 2010.04.01. 20:00:51
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.01. 20:38:09
Egyébként szerintem nem véletlen, hogy mindenütt szó nélkül oda voltak készítve az agyagedénykék, szerintem ezeknél a termelőknél az a ritkább, ha valaki vedelni jár hozzájuk messzeföldről.Azok a termelők akik csatlakoztak a kóstoláshoz szintén folyamatosan használták a leöntőt.
Kóstolómester (törölt) 2010.04.01. 22:42:58
Pedig ennek nem így kellene lennie. Mindent amit tudni szeretnél, megtudsz míg a szádban forgatod a bort, azzal hogy lenyeled csak a későbbi "megingást" éred el. Beindul a beszélőke, lassabban haladsz a kóstolással a termelősoron és kialakul a hajlam hogy az 5 pontos bor 7 legyen, stb. Viszont az tény hogy jobban érzed magad. Nálunk is van egy ilyen borklub tag aki nem hajlandó köpni, viszont komolyan sem lehet vele beszélgetni a 10-ik bor után.
kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.04.02. 04:25:14
@Kóstolómester: Az pedig szerintem nem igaz, hogy a torok nem vesz részt a kóstolásban. A savasságot és az alkoholt igen jól érzi, és az ízek lecsengése is más a tapasztalatom szerint nyelésnél. Persze, az én szájszervem nem egy kifinomult mérőműszer...
Az viszont tény, hogy köpés nélkül is hülyeség kóstolóra menni. 6-8 tétel után már a koordinációval baj van... Konkrétan az egyik illetőnek eléggé nehezére esett elkapni a pohár nyelét, és nem sokon múlt, hogy leborítsa az asztalról. Na, azt nem hiszem, hogy ilyen állapotban reálisan ítéli meg a borokat! Anélkül meg mi értelme... Egy aszút részegen teljes egészében élvezni... Lehetetlen.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.02. 06:56:48
Valamelyik linkem a rajnai sorunk leírását tartalmazza, ahhol F.X Pichler Riesling Smaragd Hollerin gyengébben szerepelt a vártnál.Volt -e már szerencsétek ehhez a borhoz? Mi volt a véleményetek?
Kóstolómester (törölt) 2010.04.02. 08:11:36
Azt mindenképpen várom. Ahogy az osztrákok mondják: "Wachau mindenek felett".
Az biztos hogy egyre haladnak felfelé a minőségi borlétrán.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.02. 08:49:57
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.02. 09:32:43
Ritkán veszek részt kóstolón, de én a borban azt is értékelem, hogy miként hat, SŐT, (dobjatok rám követ meg mindenféle nehéz tárgyakat, persze csak szóban), mostanában az a definícióm a jó borra, hogy ha másnap reggel az orromban érzem a szőlővirág illatát, és úgy érzem, hogy ebből még feltétlenül innom kell máskor is - azt tartom jónak. (Tudom, ez semmilyen pontozásba nem illeszthető be.) Egy üveg bort 3-4-5 este alatt iszok meg, tehát ilyesmi mennyiségre kell gondolni.
Kóstolómester (törölt) 2010.04.02. 09:53:15
http://api.ning.com/files/2zx1ajVEM-6QE202gpJPfxUqCUK9tnwOLy3eXOR76XwrZgIkKBoOz-W6AQHbGp*nUIN6WUIXpRbmqh6omou27yQ3tAo2fz3A/rambo.jpg
A blogodat olvasva keményen megszenvedsz mindenért ami szőlő és bor úgyhogy nyugodtan kortyolj csak.
Aki viszont ír a borokról mint AG, az köpjön ha lehet.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.02. 09:59:52
Amúgy tökéletesen egyetértek veled abban, hogy a bor az egy ital, ráadásul alkoholtartalmú ital. Az italok pedig arra vannak, hogy megigyuk őket. Nem csak öblögetni és szagolgatni, hanem meginni.
Sőt tovább megyek, szerintem igazán komoly borokat nem lehet értékelni egy három centes öt másodpercig tartó kortyból. Olyan abszurd ez mintha egy három felvonásos operát egy tíz másodperces részlet alapján akarná valaki értékelni.
lackó 2010.04.02. 10:03:18
AG, te lenyeled? :D
lackó 2010.04.02. 10:05:18
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.02. 10:10:13
nagyon jó téma, lehet, írok róla egy külön posztot hamarosan
nagyobb kóstolókon mindig köpök, mert nemcsak nyolc borra vagyok kíváncsi, hanem nyolcvanra. ilyenkor azonban, ahogy tapasztalhatjátok, nem is pontozok, inkább csak a benyomásaimat rögzítem
a szólóban megírt és konkrétan értékelt borokat viszont inkább iszom. persze nem mindig az utolsó cseppig, ha ezzel a tempóval, amit diktálok magamnak, mindent legurítanék, már elég furcsa állapotban lennék :)
lackó 2010.04.02. 10:37:06
Persze, így van, ahogy írod, vannak helyzetek, amikor köpni kell. A kérdés csak az, hogy köpve ugyanaz lesz-e az eredmény, mint köpés nélkül...valószínű, ezért van csak benyomás nem pedig értékelés olyankor -és ez jó így.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.02. 11:23:51
lackó 2010.04.02. 11:26:05
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.02. 11:28:22
Ha 50 bort kóstolunk, akkor a legfurcsább értékelés akkor jön ki, ha mind lenyeljük.ÉS igenis vannak olyan események, amikor lehetőség van 50 borról gyors benyomásokat szerezni, ez pedig kizárólag a leöntő használatával érhető el.Ha valkinek nincs erre igénye ne csinálja.
Ha 8-15 tételt kell kóstolni, azt elég jól lehet csinálni úgy, hogy megforgatjuk a szájban, kb 2/3- megy a leöntőbe, a maradék pedig lenyelehető-ilyenkor szerintem elég jól élvezhetőek. 6-7 tételig pedig teljes fogyasztás mellett is elég objektíven lehet még kóstolni.
Ha pedig Rambo-módra 3-4 napig fogyasztok egy bort, akkor értelemszerűen szóba nem kerül ilyesmi.
A tokaji kiruccanáson pedig pl. A szepsy-aszú kb.az aznap kóstolt 20. bor volt. Nem bocsátottam volna meg magamnak, ha olyan állapotban kellett volna kóstolnom, amikor már mindegy mi kerül a szájba...
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.02. 11:36:57
Nálunk ilyen egy "kóstoló": szolo.blog.hu/2007/11/20/igy_kostolunk_mi_1#more1357418
Szóval...na, ez egészen más kategória. :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.02. 11:37:44
Az amit nem lehet jól csinálni azt lehet, hogy rosszul pedig nem érdemes.
Szerintem ez annyi, de annyi mindenre igaz a bor világában. Mégis ritkán van erről szó, vagy sokan ilyen olyan elfogultság és érdek miatt inkább csendben hümmögnek.
Erre példa az, hogy például nem lehet 10 millió liter egységes bort természetes, hagyományos technológiával készíteni. Tényleg nem lehet... lehet, hogy akkor nem is kell :) Ugyanígy nem lehet borversenyt tartani úgy, hogy minden bor a kereskedelmi forgalomból kerüljön az ítészek poharába. Megeshet, hogy akkor nem is kell... ugyanígy nem lehet 50-100 féle bort egy kóstolón objektíven elemezni és értékelni úgy, hogy mindenből lenyel az ember egy kortyot, pedig az lenne a jó. Lehet, hogy akkor nem is kell erőltetni az ilyen "kóstolókat"
Voltam már szervezett kóstolón néhányszor a pult mindkét oldalán és azt figyeltem meg, hogy a borissza az ilyen eseményeken akkor kapja a legtöbbet (mármint borügyileg), ha zárt helységben ültetett keretek között kóstol maximum egy tucat bort.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.02. 11:46:00
mindennek megvan a maga helye és értelme
én bizony örülök az ilyen kóstolóknak, mert sok mindenről szerezhetek benyomásokat egyszerre. arra pl. kimondottan jó egy nagy rendezvény, hogy megjegyezzem, mi az, aminek érdemes lenne később a mélyére ásnom
de persze nem véletlen az sem, hogy az olyan borról, ami 60 másik között nem ízlett, nem írom meg, hogy rossz, inkább azokat szoktam felsorolni, amelyek tetszettek, és felébresztették bennem a kíváncsiságot
és azt is írtam már, hogy én a szubjektivitásommal szeretek jól sáfárkodni minden körülmények között, ilyen eseményeken ez fokozottan igaz
fiatalborivo 2010.04.02. 13:48:57
muskotály küvé 2010.04.02. 14:18:10
Kóstolómester (törölt) 2010.04.02. 14:26:25
Munkámból kifolyólag én a professzionális álláspontot fogadom el és követem hosszú évek óta.
Ebben a cikkben a 9-es pontot ajánlom figyelmedbe.
foodandbeveragecritic.blog.hu/2007/12/06/a_borkostolas_szabalyai
Sokan eltérnek de egy bizonyos szint felett a legtöbb szakember köp.
Én általában egy hosszú kóstolósor végén, ha éppen nem vezetek, visszatérek a csúcsborokhoz és iszom egy-egy pohárkával hogy lazítsak, utána pedig hazamegyek.
Kóstolómester (törölt) 2010.04.02. 14:29:14
Nagyszerű. Várom.
fiatalborivo 2010.04.02. 15:27:56
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.02. 15:57:58
Én pedig arra mindkettőtökét, hogy a 9. és a 10. pont ellentmond egymásnak. :D
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.04.02. 16:05:07
én meg arra mindhármótokét, hogy a lány szép, de a pohár ronda, és túl sok bor van benne
komolyra fordítva: csak ismételni tudom magam, amikor azt mondom, mindennek megvan a maga helye és szerepe, és mindenki módszere helyes, legalábbis, ha azt éri el vele, amit szeretne. ha mesti úgy kóstol, ahogy - nagyobb kóstolókon egyébként én sem teszek mást -, akkor jól teszi, higgyétek el, hogy ő is meg tudja szerezni a számára szükséges benyomásokat az adott borokról. ha mások pedig csak úgy érzik jól magukat, ha megisszák - gyakran én is ezt teszem -, akkor egészségükre!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.02. 20:44:37
Szerintem azért ne felejtsük el, hogy vannak borok akik meg tudnak mutatkozni, el tudnak csábítani és fel tudják kelteni a figyelmedet három centiliternyi mennyiségben öt másodperc alatt. Azok a borok akik erre nem képesek azok egy kicsit kevesebb figyelmet kaphatnak, ha elsősorban avagy túl sokat kóstolunk ilyen "professzionális" módon.
Úgy gondolom, hogy a legtöbb bort azt vagy éttermekben vagy családi, társasági keretekben asztalnál ülve, zárt helyen a borra kellő időt szánva _isszák_ a fogyasztók. Ötmásodperces és háromcentes villámkóstolókkal tesztelni a borokat olyan mintha száz méteres távon akarnák eldönteni, hogy ki a legjobb maratoni futó :)
Szóval az ilyen villámkóstolók nem arról szólnak amiről a legtöbb bor szól.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.03. 08:47:26
Kóstolómester (törölt) 2010.04.04. 10:34:51
Merthogy ez a hely erről is szólna...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.04. 14:17:52
csete71 2010.04.08. 15:57:54
tanuljuk meg kiköpni a bort! Itt tart mindenféle szakember-képzés Magyarországon!
csete71 2010.04.08. 17:37:17
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.08. 21:26:39
De az a helyzet, hogy ehhez baromi sok bort meg kell kóstolni, és ezek az arcok nagyon sokat adnak a hazai minőség fellendítéséhez.
Gondolom tisztában vagy azzal is, hogy milyen nehéz és milyen drága mulatság itthon igazán jó kenyeret venni, ha véletlenül városi emberként tengeted napjaid.
Mindenesetre remélem, hogy sok fogyasztó teszi magáévá a te álláspontodat is, hiszen erről szól ez a blog is. Meg a házigazda hozzáállása is közel áll az idézetedhez, asszem.